trekking in de Himalaya

Trekking in de Himalaya: wat moet je weten?

Over routes, gidsen en gezond verstand

Twee jonge dames die besluiten om een trekking in de Himalaya te doen zonder gids? Meestal wordt het afgeraden om alleen op pad te gaan wanneer je het gebied niet goed kent. We kennen allemaal de horrorverhalen. Wat komt er allemaal kijken bij een trekking in de Himalaya? Wanneer kan je alleen op pad en wat zijn de voor- en nadelen van een gids? En welke trekking kan je prima solo doen? Tijd voor antwoorden!

Wel of geen gids?

Het prachtige Himalayagebergte is voor velen dé droombestemming om een trekking te doen. Aan de voet van de berg, in het toeristische Pokhara, zijn verschillende bedrijven waar je terecht kunt voor meer informatie over een mogelijke trekking in de Himalaya en voor het huren van een gids en/of een drager. Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten wanneer je de keuze maakt of je voor een gids gaat of niet. Bekijk welke route je wilt gaan hiken: er zijn gemakkelijke tot medium routes in de Himalaya die je prima zonder gids kunt lopen. De bewegwijzering is overduidelijk en zoveel verschillende wegen zijn er niet. Wanneer je kiest voor een zwaardere tocht zoals de ABC-route dan is het verstandig om wél voor een gids te gaan. Puur omdat het gebied een stuk robuuster is en een gids precies weet waar je hoe je de paden bewandelt zonder dat het gevaarlijk is.

trekking in de Himalaya

Lees ook: Trekking in Nepal, van beginner tot expert

Een solo trekking in de Himalaya

De voordelen van in je eentje op pad gaan? Je kan je eigen tempo bepalen en dat is best heel fijn. Wij, als twee jonge meiden, kozen er voor om geen gids in te huren tijdens de tamelijk gemakkelijke route door de Himalaya: Poon Hill, Ghorepani – Ghandruk. Dit bleek voor ons de beste beslissing: een aantal dagen op ons gemak en eigen tempo écht kunnen genieten van de adembenemende uitzichten, de bijzondere natuur in de Himalaya en de prachtige routes.

Onderweg kwamen we vaak dezelfde groepen mensen – mét gids – tegen, waardoor we totaal niet het idee hadden dat we ergens eenzaam in een onbekend gebied waren. We kregen alsnog veel informatie via die gidsen te horen, maar konden ook op ons eigen tempo verder wanneer we dat wilden. Het grappige was dat we onderweg een eigen ‘gids’ vonden: vanaf het beginpunt tot het hoogste punt op Poon Hill (ongeveer 2,5 dag) liep er een zwerfhond met ons mee. Hij stopte wanneer wij stopten en liep verder wanneer wij dat deden. Hij beschermde ons onderweg voor koeien, geiten en andere honden die op de weg stonden. Heel bijzonder!

trekking in de Himalaya

De Ghorepani – Poonhill route

Vanuit Pokhara zijn er verschillende trekkingen die je kunt ‘boeken’. Ook al ga je zonder gids op pad, je moet je altijd inschrijven en een zogeheten permit halen. Dit is zodat ze exact weten wie er wanneer de bergen in gaat en vooral ook weer uit gaat, mócht er wat gebeuren. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zonder permit de Himalaya in trekken, maar dit is absoluut niet aan te raden. Op meerdere plekken op je route staan er controleposten waar je tevens een stempel krijgt in je permit. Daarbij, mocht er ineens toch wat gebeuren (denk aan de aardbeving eerder dit jaar) dan weten de lokale autoriteiten precies wie er in de bergen zijn.

De Ghorepani – Poonhill trekking wordt als de beste beginners trekking in de Himalaya gezien. Je hoeft dan ook niet ontzettend getraind te zijn om deze route te wandelen. De meeste mensen lopen de trekking in een dag of drie/vier, maar je mag er ook langer over doen. Bij het halen van je permit onderteken je meteen een papier waarbij je laat weten hoe lang je ongeveer in de bergen zult zijn. Het is aan te raden om een paar goede wandelschoenen aan te doen en om kleding bij je te hebben voor verschillende weersomstandigheden. Overdag kan het misschien warm zijn, maar in de nacht kan het enorm afkoelen. Onderweg slaap je in lodges in de dorpjes waar je langs loopt. Hier betaal je vaak maar 1 of 2 euro voor een kamertje met twee bedden. Het hoogtepunt van deze route is natuurlijk de Poon Hill, waar je (als je wilt) de zonsopgang kunt bekijken. Reken er wel op dat er meerdere mensen zijn die dat idee hebben, dus het zal er aardig druk zijn, maar dat is het méér dan waard. Je hebt een uitzicht over maar liefst achttien bergen met zelfs enkele achtduizenders! Meer dan spectaculair!

trekking in de Himalaya

Meer Nepal: Een barre tocht door de Lower Dolpo | In beeld

Praktisch

De Ghorepani – Poon Hill route is goed te lopen wanneer je samen met iemand bent. Zorg onderweg voor voldoende pauzes, let goed op de omgeving en drink genoeg. Onderweg kom je voldoende mensen tegen die dezelfde route lopen of het begin van een langere route lopen. Het gebied is erg geliefd onder natuurliefhebbers en wandelaars, dus je zult er nooit in je eentje rondlopen. Plus: op het hoogste puntje waar wij waren had ik het beste mobiele bereik van mijn hele reis door Nepal. Zelfs beter dan in het bruisende Kathmandu. Dus mocht er iets aan de hand zijn, kun je altijd nog dat nodige telefoontje plegen!

Let op!

Hiermee zeg ik niet dat je tijdens je trekking in de Himalaya geen gids nodig hebt. Voor bepaalde routes is het aan te raden of zelfs noodzakelijk om een ervaren gids bij je te hebben. Kies je voor een makkelijkere route en vind je het leuk om wat zelfstandiger op pad te gaan, kijk dan goed naar verschillende factoren van het betreffende gebied. Lees je thuis al goed in over de route die je wilt gaan lopen en zoek op internet naar ervaringen van andere mensen. Een trekking in de Himalaya is iets wat je voor altijd bij zal blijven: de gehele sfeer hoog in de bergen is zó bijzonder dat het eigenlijk niet te omschrijven valt. Dat zelf kunnen ontdekken is het mooiste wat er is.

Beeld: Cat (incl. header)

Geschreven door - Liv houdt van schrijven, muziek, reizen, fotografie, cultuur en natuur. Het liefst combineert ze deze dingen in werk en vrije tijd. Na haar eerste verre reis naar India en Nepal wil ze alleen maar meer van de wereld zien. Wat er op haar verlanglijstje staat? Canada, Peru en het Noorderlicht in IJsland.

Wat vind jij? Laat van je horen!