weekendje Ameland

Onthaasten in de natuur tijdens een weekendje Ameland

Op vakantie in eigen land, dat kan je op Ameland als geen ander. Zodra de veerpont de haven verlaat lijkt je normale dagelijks leven ineens heel ver weg. Nu is het tijd om bij te komen. Omgeven door niets anders dan heel veel rust en natuur. Dankzij de kleine omvang en de mogelijkheid om zowel met de auto als de fiets op verkenning te gaan, kan je tijdens een weekendje Ameland veel zien en toch onthaasten. Want haast? Dat bestaat hier niet.

Optimaal uitwaaien aan de stranden van Ameland

Wie naar de Wadden komt, wil uitwaaien. En dat kan je op de 27 kilometer aan zandstrand tijdens je weekendje Ameland als de beste. Over de gehele lengte van het eiland kan je een strandwandeling maken, met onderweg natuurlijk een tussenstop bij een strandtent, waarvan er in totaal vier zijn. Ook golf- en kitesurfers zitten op het strand van Ameland goed!

weekendje Ameland

Overnachten op Ameland

Ameland is met 3500 inwoners wat je noemt dunbevolkt. Maar per jaar zet een half miljoen bezoekers voet op het eiland. Gelukkig verspreid de drukte zich goed en hoeft het op Ameland nooit druk aan te voelen. De meeste rust ervaar je uiteraard buiten de zomervakantie, maar ook in juli en augustus kan je een fijn plekje bemachtigen op het eiland. Aan accommodaties heb je het het hele jaar voor het uitkiezen. Je vindt er een relatief groot aantal kleinschalige hotels en B&B’s en daarnaast kan je bij Parkvakanties terecht voor de drie mooie vakantieparken op Ameland. Kampeerliefhebbers kunnen hun tentje opzetten op een van de vier campings op het eiland en ook Airbnb is de moeite waard om te checken als je een weekendje Ameland plant. Welke plek op het eiland je kiest als uitvalsbasis is eigenlijk niet heel belangrijk, het eiland is klein genoeg om alles in een weekend te kunnen zien. Tip: heb je geen auto bij je en staat er veel wind? Huur dan geen gewone fiets maar een elektrische!

Van dorpje naar dorpje

Of je nu op de fiets of met de auto op pad bent, een ritje langs de vier dorpen is tijdens een weekendje Ameland een must. Je vindt op het eiland meer dan 100 monumenten, waarvan de meesten te vinden zijn in de dorpjes. Hollum, Ballum, Nes en Buren begroeten je ieder met een eigen charme, maar wat ze gemeen hebben zijn prachtige oude panden, sfeervolle straatjes en gastvrije inwoners. In en nabij deze dorpen vind je ook een handvol musea die echt de moeite waar zijn. Bezoek bijvoorbeeld het Cultuurhistorisch Museum in Hollum of het Juttersmuseum in Buren. Ook het natuurcentrum in Nes is een bezoekje waard, net als de vuurtoren uiteraard, die op het hele eiland zichtbaar is!

➸ Toch liever een ander Waddeneiland? Check onze tips voor een weekendje Texel!

weekendje Ameland

Natuurgebied ’t Oerd

Een van de mooiste gebieden op het eiland vind je in het uiterste oosten. Hier wacht 11 hectare natuurgebied van ’t Oerd. Een feestje voor wandelaars en vogelliefhebbers, want in dit uitgestrekte gebied kan je eindeloze kilometers maken terwijl onder andere meeuwen, kiekendieven en kolonies lepelaars om je heen verzamelen. Bij ’t Oerd zie je een ruig Ameland, zonder bebouwing en met zelfs in het hoogseizoen maar weinig mensen. Je kunt het natuurgebied ook vanaf de fiets bewonderen, Beleef de Wadden stippelde er een prachtige fietsroute uit van 12 kilometer.

Restaurants op Ameland

Bij een weekendje Ameland hoort natuurlijk ook genieten van lekker eten en drinken. De meeste restaurants op het eiland vind je in Nes, met name in de Van Heeckerenstraat. Ook voor een avondje stappen zit je hier bij de cafeetjes het beste, net als in Hollum. Bij de strandpaviljoens kan je in de zomer heerlijk op het terras zitten, terwijl je er buiten het hoogseizoen ook lekker binnen kunt bijkomen van een strandwandeling. Loop zeker even binnen bij Beachclub The Sunset in Hollum.

TIP: Ga wadlopen! Met een gids ga je het wad op waar je onderweg van alles tegen zult komen, waaronder ongetwijfeld ook zeehonden. Een echte eilandervaring!

weekendje Ameland

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!