Weg in Nederland: een weekendje Rotterdam

Internationale allure in eigen land

Even wennen is het wel. Rotterdam kan niet zoals zoveel Nederlandse steden leunen op de aantrekkingskracht van een historisch centrum, idyllische grachten en een oerhollandse uitstraling. Maar wat het tekort komt aan sfeer en historie maakt het goed met karakter. Rotterdam is stoer, rafelig en nog volop in ontwikkeling. Een weekendje Rotterdam is oprecht een ontdekkingstocht.

Ik sla een willekeurige hoek om en zie de markante Markthal voor me opdoemen. Voor de ingang van het gebouw, midden op de Blaak, sta ik even stil. Want of het mooi is valt te bediscussiëren, maar opvallend is dit stukje stad wel. Met mijn rug naar het bijna futuristische pand kijk ik uit over een wirwar van architectuur. Tegenover me de absurde toren die toepasselijk bekend staat als ‘Het Potlood’, iets daarnaast de iconische kubuswoningen en verderop steekt de Laurenskerk, het enige overgebleven Middeleeuwse monument in Rotterdam, moeizaam boven de massa uit. Ja, Rotterdam is rommelig. Is dat erg? Nee, het is wat Rotterdam onderscheidt- en dat heeft juist zijn charme.

weekendje Rotterdam

Wandelen langs de brandgrens

Deze stad maakt me nieuwsgierig. Dus duik ik verderop het gloednieuwe Museum Rotterdam in, gevestigd in het Timmerhuis aan de Meent. Hier maak je als bezoeker een reis langs het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam en haar inwoners. Zo ontdek ik dat de lampen die ik her en der in de straten aantref, gezamenlijk de brandgrens vormen. Een herinnering aan die meidag in 1940, toen bommenwerpers het stadshart in één klap wegvaagden. Nu vormt de markering een bijzondere wandelroute, waarbij je letterlijk oud en nieuw zij en zij ziet staan.

Upcoming Oud-Noord

Ik verlaat het centrum even, want ook de buitenwijken zijn de moeite waard. Het Oude Noorden bijvoorbeeld, is hard op weg om van een typische volkswijk dé hipsterwijk van Rotterdam te worden. Waar het centrum zich op shopgebied vooral kenmerkt door de grote ketens in de Koopgoot, domineren in het Oude Noorden de vintage boetiekjes en healthy eettentjes het straatbeeld. Ik kies voor Bertmans op een mooie locatie aan de rivier de Rotte waar ze de lekkerste ontbijt- en lunchgerechten serveren met de nadruk op gezond. Vergeet niet om na je maaltijd de Rotte richting het Noordplein te volgen, met haar kenmerkende Marrokkaanse fontein. Iedere eerste zaterdag van de maand vind je hier een echte Rotterdamse Oogstmarkt die het tramritje vanuit het centrum sowieso al waard is.

weekendje Rotterdam

Rotterdamse iconen

Ik besluit de tram even te laten staan en wandel terug richting het centrum. Want op elke hoek kom je hier weer iets leuks tegen. De Hofbogen in Noord bijvoorbeeld. In de pandjes onder het voormalig spoorviaduct zit een bonte verzameling Rotterdamse ondernemers, van een hip koffiezaakje tot een meubelwinkel en bakkerij. Vanaf daar is het nog maar een klein stukje naar een ander Rotterdams icoon: de luchtsingel. In het gebied dat jarenlang gekenmerkt werd door leegstand en verval is nu een bijna 400 meter lange, kanariegele voetgangersbrug te vinden die Rotterdam-Noord verbindt met het centrum.

weekendje Rotterdam

Rotterdam is van de Rotterdammers. En dat is mooi.

Aan het einde van de brug wacht nog een oer-Rotterdamse tussenstop. Groos; een concept store met bijzonder mooie Rotterdamse merken. Hier rondkijkend realiseer ik me dat dit de mooiste souvenirs zijn die je na een weekendje Rotterdam mee zou kunnen nemen. En dat is precies waar de stad nog zo’n verschil maakt met andere grote steden. Geen suffe souvenirshops op elke straathoek, geen wietwalm, geen drommen toeristen. Rotterdam is van de Rotterdammers. En dat is mooi.

Wil je veel zien tijdens je weekendje Rotterdam? Investeer dan in een Rotterdam Welcome Card voor één of meerdere dagen. Je reist dan gratis met het stadsvervoer en krijgt allerlei fijne kortingen.

Manhattan aan de Maas

De tijd vliegt, want er is zoveel te zien. Terug in het stadshart weef ik me een weg tussen de heerlijk geurende kramen in de Markthal en staar me blind op het kunstige plafond. Hier heeft Rotterdam internationale allure. Iets wat verderop, als ik de Leuvehaven afloop, nog duidelijker wordt. Want, weer iets wat alleen Rotterdam heeft: een skyline. En geen flauwe ook. Met de Erasmusbrug aan mijn voeten kijk ik uit over de Wilhelminapier met de hypermoderne wolkenkrabber ‘De Rotterdam’ als blikvanger. Op het puntje van de pier prijkt het enige stukje historie in de wijde omtrek: Hotel New York. Of het nu aan de naam ligt, de geschiedenis tussen Rotterdam en Amerika, of aan de indrukwekkende hoogbouw die me omsluit: wandelend over dit eilandje waan ik me even in The Big Apple. Ons eigen Manhattan aan de Maas.

weekendje Rotterdam

Dineren in de twenties

Met een windkracht van het formaatje storm word ik zo Hotel New York binnen geblazen. Ik moet in de kelder zijn, waar restaurant de NY Basement eind vorig jaar haar deuren opende. Met de eerste stap die ik binnen zet waan ik me in een andere wereld. Hier dineer je in het New York van de twenties. Obers met spierwitte handschoentjes lopen af en aan, en aan de bar mixen mannen met imposante baarden de mooiste cocktails. Met tussengerechtjes stel je zelf je meergangendiner samen- of je laat je verrassen door de kok. Felicitaties zijn op hun plaats als ik na een fenomenale maaltijd in deze bijzondere sfeer, de kok even kan spreken. Trots vertelt hij dat dit pand een half jaar geleden nog een kantoorruimte en opslaghok was. Hij wijst me op een vreemde ruimte in de keuken, de plek waar in de tijd van de Holland Amerika Lijn de kluis zich bevond. Daarin verdwenen de zakken met geld die Nederlanders meebrachten om de overtocht te kunnen maken. Een bizar idee, die de setting van dit restaurant alleen nog maar unieker maakt.

weekendje Rotterdam

Overnachten in Rotterdam
Ik overnachtte tijdens mijn weekendje Rotterdam in het Mainport Hotel. Een prachtig hotel op een toplocatie aan de Leuvehaven en de voet van de Erasmusbrug. Voor een bijzondere overnachting is de SS Rotterdam ook een aanrader, het stoomschip ligt permanent in de Rotterdamse haven en de voormalige hutten zijn omgetoverd tot hotelkamers. Iets verderop staat het iconische Hotel New York, gevestigd in het voormalig hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Is je weekendje Rotterdam gebonden aan een klein budget? Probeer dan zeker het King Kong Hostel op de Witte de Withstraat!

Vanaf het water

De volgende dag zie ik de stad vanuit een ander perspectief. Met de grootste haven van Europa kan je in Rotterdam niet om het water en de scheepvaart heen. Tijdens een weekendje Rotterdam hoort een rondvaart of oversteek er dan ook bij. Met de watertaxi bijvoorbeeld, of per waterbus. De laatste is de ideale manier om snel voet aan land te zetten op Katendrecht. Wat vroeger een prostitutiezone en hangplek voor zeelui was, is nu een hippe woon- en uitgaanswijk. Een opmars die het voor een groot deel te danken heeft aan de SS Rotterdam die hier permanent aan de kade ligt en sinds 2010 opengesteld is voor publiek. Katendrecht is zo’n must visit waar je tijdens een weekendje Rotterdam niet aan ontkomt. Je vindt hier ook de Fenix Factory, waar stoere ondernemers heerlijke gerechten bereiden in een oude loods. Vooral ’s zomers een topplek voor een lekkere lunch! Ik kies voor een plekje in het centrum, net naast Museum Rotterdam. Bij THOMS vind je weer dat ruige van Rotterdam, zowel in de industriële setting als in de stoere gerechten.

weekendje Rotterdam

Na de lunch stap ik aan boord van de Spido voor een rondvaart door de haven waarbij ik een indrukwekkend kijkje kan nemen in het havenbedrijf en een kleine glimp opvang van de gigantische omvang die het heeft. Voordat ik huiswaarts ga wacht er nog een laatste stop: de Euromast, hoe kan het ook anders. Met windkracht 12 aan de top heb ik helaas pech en kan ik de Euroscoop, het roterende platform op 112 meter niet betreden. Een goede reden om nog eens terug komen, al had ik daaraan toch al geen gebrek. Een weekendje Rotterdam is simpelweg te kort om de stad echt te leren kennen.

Een weekendje Rotterdam verrast oprecht

Als ik weer in de trein terug zit, vraag ik me af hoe Rotterdam er over 10 jaar uit zal zien- of over 50. Het is misschien de enige Nederlandse stad waarbij je uiteindelijk oprecht verrast zal worden door het antwoord. Een stad die volop in ontwikkeling is en baanbrekende projecten op hoog tempo afwerkt. De plannen voor nieuwe futuristische bouwwerken liggen al klaar, misschien schittert in de nabije toekomst zelfs de opzienbarende Dutch Windwheel aan de skyline- iets waar de London Eye nog jaloers op mag zijn. Met Rotterdam weet je het maar nooit.

Beeld: Naline Roodbeen, Frans Berkelaar (bibliotheek), Alexander van Loon (Fenix)
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!