weekendje Tilburg

Weg in Nederland: Een weekendje Tilburg

Het mist de oude panden die het centrum van Amsterdam kenmerken of de moderne skyline die Rotterdam uniek maakt. Wat Tilburg dan wel heeft? Brabantse gezelligheid, een bruisend studentenleven, talloze festivals én de lekkerste cheesecake van Nederland. Ik neem je mee op een weekendje Tilburg!

Tilburg is dé studentenstad van het zuiden

Ruim vier jaar geleden reed ik met een busje volgeladen met Ikea-meubels voor het eerst Tilburg-West binnen. De plek van mijn eerste studentenkamer en het begin van het leven als student in – als je het mij vraagt – de leukste stad van het zuiden. Daarvoor kende ik Tilburg eigenlijk helemaal niet. Ik kwam weleens in de Efteling en op de Tilburgse kermis, maar verder was deze studentenstad in het zuiden nog een mysterie voor mij.

Een weekendje Tilburg?

Net als voor veel anderen, want Tilburg is vaak niet de eerste keus voor een dag of een weekendje weg in eigen land. En dat is écht zonde. Hoewel het qua inwoneraantal de zesde stad van Nederland is, is Tilburg klein en compact en makkelijk te voet te verkennen. Vanuit het centraal station sla je linksaf, loop je de Spoorlaan uit en wandel je zo de binnenstad in. Leuker is het om vanaf het station rechtdoor over te steken het Dwaalgebied in. In deze straatjes rondom het centrum struin je langs kleine boetiekjes, een ouderwetste kaaswinkel en gezellige caféetjes.

weekendje Tilburg

Shoppen in het Dwaalgebied

Mijn favoriete winkel in het Dwaalgebied is conceptstore TIEN in de Nieuwlandstraat die onlangs haar eerste verjaardag vierde. Hier shop je mooie, kwalitatief goede, maar wél betaalbare kleding van Nederlandse merken zoals Jutta en Riska. Daarnaast staat eigenaresse Jantien altijd klaar om de lekkerste broodjes en tosti’s voor je te maken en trekt de geur van haar heerlijke baksels je vanzelf de winkel in. TIEN ligt op de hoek van een pleintje met nog meer leuke lunchzaken, zoals Nieuwland en Locals. Iets verderop drink je wat bij Café Anvers dat in de afgelopen jaren meerdere keren de Café Top 100 haalde van het Nederlandse horecavakblad Misset.

Groen Tilburg


Naast dat je in Tilburg goed kan winkelen en eten is de Brabantse stad ook een erg groene stad. Dat ontdekte ik pas echt toen toen ik tijdens de BrabantNacht vanaf de 45e verdieping van het 140 meter hoge gebouw Westpoint uitkeek over de stad en overal groen om me heen zag. Van alle Tilburgse parken is het Leijpark mijn favoriet: een fijne plek om een rondje te hardlopen, te wandelen of in het gras neer te ploffen voor een picknick. Het Leijpark is tevens de locatie van verschillende festivals zoals Dance Festival Parkbeats.

➸ Lees ook: Tilburg tijdens BrabantNacht

weekendje Tilburg

Varen in de Piushaven


Het Leijpark ligt in het zuiden van Tilburg en – net als bijna alle leuke plekken in de stad – op loopafstand van het centrum. Heb je even genoeg van het struinen door de gezellige binnenstad? Loop dan eens richting de Piushaven. Steeds meer restaurants en café’s met mooie terrassen komen naar de Piushaven, wat dit deel van Tilburg met de dag leuker maakt. De allerbeste manier om de haven tijdens een weekendje Tilburg te ervaren is natuurlijk vanaf het water! Huur een boot of kano en peddel door de haven met natuurlijk af en toe een tussenstop voor een biertje en een borrelhapje.

weekendje Tilburg

Fooood!

Ben je na een dag shoppen, struinen en varen in Tilburg toe aan een lekkere maaltijd? Keuze zat! Bij Tortillas aan de Korte Heuvel eet je de lekkerste burritos en andere Mexicaanse gerechten en bij Studio aan de overkant eet je heerlijke hamburgers. Als je na het eten zin hebt in een drankje, zit je hier overigens ook goed dankzij hun uitgebreide cocktailkaart. En voor een toetje moet je absoluut langsgaan bij restaurant The Talk. Hun huisgemaakte cheesecake is een begrip in Tilburg en zonder twijfel de lekkerste cheesecake van Nederland.

Spoorzone Tilburg

De meeste restaurants en kroegen liggen rondom de Heuvel, het hart van het stadscentrum. Vanaf daar is het ook maar een klein stukje lopen naar de Spoorzone. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een braakliggend terrein maar dat is het allerminst. Dit 75 hectare grote terrein is een voormalige NS werkplaats en hard op weg om het hipste stukje Tilburg te worden. Onlangs kon je er nog een weekend lang heerlijk eten tijdens foodfestival Smaak Karavaan maar ook als niets op de kalender staat is dit gebied boven het spoor de moeite waard. Bezoek een evenement of expositie in de Koepelhal, ga uit je dak bij een concert in de Hall of Fame of eet een hapje bij het hippe RAW. Extra leuk: bij RAW drink je bier van de lokale brouwerij Loc Brewery die ook in de Spoorzone zit.

weekendje Tilburg

Of je nu naar Tilburg komt om te varen over de Piushaven, te dansen op een festival, te shoppen in het Dwaalgebied of lekker te eten en drinken in de Spoorzone, laat je eens verrassen. Laat de Randstand een keer links liggen en zoek het zuiden van het land op voor een keigezellig weekendje Tilburg!

Psstt…nog een paar tips:

➸ Bij Intermezzo, op de hoek van de Spoorlaan eet je de allerlekkerste ijsjes van Tilburg

➸ Elke woensdag drink je bij de Studio cocktails voor maar vier euro. Voor Gin & Tonic fans is dinsdag de dag.

➸ Taphuys is het de laatste nieuwkomer in de Tilburgse horeca. Een superleuk concept: hier tap je je eigen wijn of speciaalbier.

➸ Als je de Tilburgse kermis bezoekt, ga dan op de maandag. Geen dag in Tilburg is zo gezellig als Roze Maandag!

➸ Uitgekeken in Tilburg? De Efteling ligt om de hoek! Vanaf het centraal station sta je met de bus in twintig minuten in Nederland’s populairste pretpark. Ideaal om te combineren tijdens een weekendje Tilburg!

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

8 thoughts on “Weg in Nederland: Een weekendje Tilburg”

  1. Klinkt leuk! En het ziet er ook leuk uit. Af en toe bezoek ik een leuke plek in Nederland, maar over Tilburg had ik nog niet nagedacht!

  2. Te gek, Willeke! Leuk dat je erbij was tijdens BrabantNacht en te gek dat je zo uitgebreid aandacht geeft aan de leukste stad van Nederland.

    Hartelijke groet, Monika van Rijthoven – Citymarketing Tilburg

  3. Ik verblijf regelmatig in deze stad.
    Ook ben ik aanwezig met de Carnaval en de Kermis, uiteraard wel al die dagen.
    De gezelligheid, de mensen, de omgeving, het is voor mij elke keer weer “thuiskomen”.

Wat vind jij? Laat van je horen!