eerste keer backpacken

Eerste keer backpacken? Dit moet je weten!

Handige tips om slim op reis te gaan

Je bent afgestudeerd, wil er een jaar tussenuit óf bent gewoon niet eerder aan die gedroomde backpackreis toegekomen. Nu het zover is, komt er toch ineens een hoop op je af. En eigenlijk is die stap in het onbekende juist het mooiste aan reizen. Ga je voor de eerste keer backpacken? Wij zetten 10 handige tips op een rijtje:

Plannen of op de bonnefooi?

Je hebt je ticket geboekt, en dan? Je lijstje met must sees groeit waarschijnlijk met de dag en er zijn een aantal plekken die je absoluut niet wilt overslaan. Maar hoeveel plan je vooraf? Flexibel is een keyword voor backpackers, dus alles van te voren vastleggen raden we niet aan. Wel is een fijn hostel voor de eerste nachten na aankomst een wijze stap. Je komt waarschijnlijk vermoeid aan op je bestemming, bent een beetje overrompeld door al het onbekende om je heen en wil dan niet ook nog een uur lopen zoeken naar een goed bed.

Vergeet daarnaast niet dan backpacken niet de meest ontspannen manier van reizen is. Onderweg zal je vermoeid raken van het constant onderweg zijn. Je doet er daarom verstandig aan om halverwege je route een fijne plek uit te zoeken om een paar dagen tot rust te komen. Wil je er zeker van zijn dat je een hutje op het strand hebt of een hostel met hangmatten bij het zwembad? Boek die dan vast van te voren, maar hou er rekening mee dat je je reis hier dus wel op af zal moeten stemmen.

eerste keer backpacken

Heb praktische zaken op orde

Het is niet het leukste onderdeel van de voorbereiding, maar het moet wel gebeuren. Zorg dat je je zaakjes voor vertrek op orde hebt, dan heb je daar op reis geen omkijken meer naar. Check altijd ruim voor vertrek of je een visum nodig hebt voor je bestemming. In sommige landen krijg je eenvoudig een visa on arrival, maar het is lang niet altijd zo makkelijk. Dat geldt ook voor je paspoort: bij veel landen moet die na terugkomst in Nederland nog 6 maanden of zelfs langer geldig zijn. Zorg daarnaast voor een goede reisverzekering en vergeet niet om de nodige vaccinaties te halen. Het zijn kleine dingen die je op reis een heleboel ellende kunnen besparen.

Een creditcard is een must

Het detail dat misschien wel het meest over het hoofd wordt gezien. Thuis heb je een creditcard wellicht nog nooit gebruikt, maar op reis is hij vaak echt onmisbaar. Met name in landen als Australië en Amerika is het een enorme handicap om zonder zo’n pasje te reizen. Je hebt hem nodig om je hostel te reserveren, borg voor een huurauto te betalen of als de pinautomaten het in de middle of nowhere af laten weten. Duur hoeft een creditcard gelukkig niet te zijn. De goedkoopste is de jongeren creditcard van de ANWB. Deze is speciaal voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar en heeft een lagere inkomensvereiste. Ben je ouder dan 25 of verdien je gewoon al goed? Dan kan je ook kiezen voor de variant met een hoger bestedingslimiet. Het eerste jaar is de creditcard helemaal gratis, inclusief 25 euro tegoed, daarna betaal je 1 euro per maand. Voor dat bedrag ben je er zeker van dat je altijd geld op zak hebt. Of je nu een scooter huurt in Londen of incheckt in je ecolodge in de Amazone.

eerste keer backpacken

Wees flexibel

We zeggen het nog maar eens: backpacken is synoniem voor flexibel zijn. Dingen lopen onderweg lang niet altijd zoals je ze gepland had en de stranden zijn ook lang niet altijd zo wit als je vooraf op internet zag. Ga voorbereid maar open je reis tegemoet. Valt je hostel tegen? Een nachtje overleef je wel en morgen vind je gewoon een fijnere plek. Zit je in een tropisch paradijsje maar spoel je weg van de regen? Zet je over je teleurstelling heen en kijk eens of er goedkope lijnvluchten zijn naar een andere plek. Sta vooral ook open voor wat en wie je onderweg tegenkomt. Wees niet bang om je route bij te stellen en plannen te wijzigen.

Wees voorbereid op tegenslag

Ga nooit uit van het ergste, maar wees wel voorbereid om dingen die kunnen gebeuren. Zo zijn er nog meer van die praktische dingetjes die je bergen ellende kunnen besparen. Zorg dat je altijd een kopie van je paspoort hebt, dus stop er één in je backpack en één in je daypack. Mail daarnaast ook een kopietje naar jezelf. Draag ook nooit al je geld en belangrijke pasjes op dezelfde plek. In veel populaire backpack landen heb je bij het pinnen van 100 euro al stapels briefjes in je hand. Verdeel dit over meerdere plekken, net als je pinpas en creditcard. Raak je dan een tas kwijt of word je overvallen, dan ben je nooit helemaal alles kwijt.

Travel light

Het is misschien wel één van de moeilijkste dingen bij je eerste keer backpacken: wat neem je mee en wat niet? Het is cliché maar waar: zo min mogelijk! Je zult het gewicht allemaal mee moeten dragen dus wees kritisch. Ook in kleine dorpjes in Laos is er laundry service en je zult al gauw merken dat tijdens het backpacken mooi het toch echt verliest van comfortabel. Less is more geldt ook voor je uitstraling. Het is in veel landen onnodig en vooral ook onverstandig om te koop te lopen met sierraden en andere dure spullen.

eerste keer backpacken

Een reisgids is geen bijbel

De meningen hierover zijn verdeeld, maar voor ons geldt dat een reisgids nooit heilig is. Ja, een Lonely Planet is enorm handig om je te oriënteren en bij aankomst op een nieuwe plek in één oogopslag te zien waar de meeste hostels zich bevinden. Niks mis mee om hem daar ook voor te gebruiken, maar zie het niet als leidraad voor je hele reis. Realiseer je dat een vermelding in een reisgids ook betekent dat het bij het grote publiek bekend is. Stap dus ook eens binnen bij dat kleine restaurantje waar geen westerling te bekennen is of vraag met handen en voeten aan een local wat zij je kunnen aanraden.

Alleen is nooit alleen

Wees nooit bang dat je eenzaam bent als backpacker. Heel veel jongeren gaan de eerste keer backpacken in hun eentje. Hoewel het natuurlijk leuk is om je ervaringen met iemand te kunnen delen zul je merken dat je juist als je alleen reist heel snel contact legt met anderen. Hostels zijn goede ontmoetingsplaatsen maar ook tijdens tours raak je onvermijdelijk aan de praat met anderen. Vrienden maak je als backpacker over de hele wereld- nog een reden waarom het zo te gek is!

eerste keer backpacken

Gebruik je gezond verstand

Je moeder zei het vroeger al tegen je en misschien is het ook wel de belangrijkste tip van allemaal: gebruik altijd je gezond verstand. Ga je voor het eerst backpacken dan is alles nog onbekend. Sta open voor wat er op je pad komt, maar blijf altijd logisch nadenken. Heb je het idee dat de tuktuk driver een omweg maakt? Laat merken dat je een ervaren reiziger bent en ze je niet zomaar voor de gek kunnen houden. Voor sommige plekken geldt dat je liever in het gezelschap van andere westerlingen wilt blijven. Dus loop je in Mexico opeens in een wel heel rustige buurt? Luister naar je gevoel en maak rechtsomkeert. Backpacken is niet gevaarlijk, je moet het gevaar alleen ook niet op gaan zoeken. Zolang je je hoofd erbij houdt en beseft wat voor bijzondere dingen je allemaal meemaakt, zit het wel goed. Tijd om te genieten!

Inspiratie voor je eerste keer backpacken

Klaar voor de reis? Verlekker je dan vast aan de ervaringen van anderen en maak een lijstje met leuke adresjes! Zo verzamelden wij al heel wat tips over backpacken in onder andere Cambodja, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en Bolivia. Pak je het gelijk groots aan en ga je op wereldreis? Lees dan de tips van wereldreizigers!

Foto’s: Jono Hey, Moyan Brenn (incl. header), Heinrich Plum , M. Louis

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!