eilandhoppen in Oslo

Eilandhoppen in Oslo: het adembenemende Oslofjord

Van het bruisende Oslo naar de ongerepte eilanden


Langzaam zie ik de stad achter het water verdwijnen, het geroezemoes van de terrasjes verdwijnt op de achtergrond en ik hoor alleen nog het ruisen van de frisse wind en voel mijn handen om mijn camera verkleumen. Maar de omgeving is zó mooi dat ik wel moet blijven kijken en mijn camera blijft klikken. Aker Brygge, de haven van Oslo, wordt steeds kleiner achter ons, de ruige wind waait door onze haren en de Noorse vlag die aan de punt van de ferry hangt.

Al snel doemt de kuststrook van het eiland voor ons op. We stappen uit op Hovedøya, één van de onbewoonde eilanden in het Oslofjord. Na een ferryritje van minder dan tien minuten hebben we de gezellige drukte van de stad ingeruild voor de rust en de natuur op een klein Noors eilandje. Ja, eilandhoppen in Oslo, dat is zo gek nog niet.

eilandhopen in Oslo

Eilandhoppen in Oslo

Oslo is een prachtige stad met een mix van moderne en oudere architectuur, indrukwekkende musea en exposities, té veel leuke koffietentjes om op te noemen en een waar shopparadijs. Maar het mooie van de stad is ook dat een citytrip perfect te combineren is met een dagje in de Noorse natuur. Na een kort ritje met de ferry sta je op een van de eilanden in het ruim 100 kilometer uitgestrekte Oslofjord. Hovedøya is het eiland dat het dichtste bij de stad ligt en is heel makkelijk te bereiken met één van de ferry’s die onderdeel uitmaken van het openbaar vervoernetwerk in Oslo. Het eiland is onbewoond, maar wel erg populair voor dagtripjes.

eilandhopen in Oslo

Hovedøya


Bij aankomst op Hovedøya zie ik de andere toeristen de bordjes volgen die hen rechtsaf naar het enige café op het eiland brengen. Ik besluit linksaf te gaan en loop in bijna absolute stilte over het eiland, langs een haventje waar een aantal oudere mannen druk aan het werk is, met de moderne skyline van Oslo niet ver achter hen. Even later loop ik langs een uitgestorven voetbalveld dat in de zomer ongetwijfeld een stuk drukker en levendiger is. Mijn favoriete plek is echter het strandje aan de westkant van het eiland. De wind waait mijn haar alle kanten op maar het uitzicht is geweldig. Achter het water rijzen de andere eilanden uit het Oslofjord op. Met daarop kleine rode, gele en groene hutjes. Een vrouw met een hondje komt voorbij, het beestje rent, springt en danst vrolijk langs het water.

eilandhoppen in Oslo

Lindøya


Naast Hovedøya liggen er nog meer eilanden in het uitgestrekte fjord. De gekleurde hutjes die ik vanaf het strand van Hovedøya zag, liggen op Lindøya. Op dit eiland staan driehonderd van deze rode, groene en gele vakantieverblijven. Wandel richting Kjøkkenodden voor een frisse duik en vergeet niet om een kijkje te nemen bij de kleine vuurtoren voordat je het eiland verlaat.

Drie in één

Eilandhoppen in Oslo hoeft niet moeilijk te zijn, dat bewijzen Gressholmen, Rambergøya en Heggholmen wel. De drie eilanden zijn onderling via wandelpaden met elkaar verbonden en daardoor perfect te combineren als je niet al te veel tijd hebt. ’s Zomers kan je hier heerlijk zonnen en zwemmen bij de fijne stranden. Op Heggholmen staat een lichttoren uit 1827, een van de oudste in het fjord.

eilandhoppen in Oslo

Langøyene

Slapen op een eiland? Bezoek dan tijdens het eilandhoppen in Oslo Langøyene. Dit eiland bestond ooit uit twee kleinere eilanden maar is later samengevoegd tot één groter eiland. Het is de enige eiland in de buurt van Oslo waar kamperen is toegestaan- en het kost helemaal niets. Wat een plek om ’s ochtends wakker te worden en uit je tentje te kruipen!

Tip: Als je in korte tijd zo veel mogelijk van het Oslofjord wilt zien, kun je meegaan met één van de sightseeing cruises die een paar keer per dag vanuit Aker Brygge vertrekken. In twee uur tijd neemt deze cruise je mee langs het fjord. Maar leuker – en goedkoper – is om op een van de ferry’s te stappen die bij de verschillende eilanden stoppen. Zo kun je zelf kiezen hoe lang je ergens blijft en lekker doen waar je zelf zin in hebt.

Beeld: Sjaak Kempe, Wilhelm Anderson, Andrea Puggioni
Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!