eilandhoppen op de Florida Keys

Must do tijdens een rondreis door de VS: eilandhoppen op de Florida Keys

Wie een rondreis langs de oostkust van de Verenigde Staten maakt, heeft ongetwijfeld ook Florida op de route liggen. Vanaf het schiereiland kan je via lange bruggen eilandhoppen op de Florida Keys, naar het zuidelijkste puntje van de VS. De Florida Keys is een tropische bestemming waar je zowel kunt genieten van het ontspannen eilandleven als op ontdekking kunt gaan in de bijzondere natuur die deze paradijselijke eilanden hebben te bieden- zowel aan land als in het water!

Florida kennen we allemaal als decor voor ontelbaar veel films en series. Wat lang niet iedereen weet is dat de staat Florida ook een hele strip met eilanden bezit. Het eerste eiland vind je zo’n 25 kilometer van de kust van Miami. Vanaf daar kan je eilandhoppen naar het zuidelijkste punt van de VS (waarbij je slechts 140 kilometer van Cuba vandaan bent!). De Florida Keys zijn een populaire plek tijdens een rondreis door de VS om te genieten van de zon die hier bijna het hele jaar door schijnt en de uitstekende mogelijkheden om te duiken en snorkelen. Eilandhoppen op de Florida Keys is bovendien niet alleen geschikt voor een paar dagen luieren: de eilanden kennen ook een heel eigen flora en fauna, waar je tijdens talloze avontuurlijke uitstapjes mee kunt kennismaken.

De weg die Florida verbindt met de eilanden behoort tot de mooiste autoroutes ter wereld. ‘The Overseas Highway’ bestaat namelijk uit een lange reeks bruggen, wat een prachtig plaatje oplevert als je erover heen rijdt.

eilandhoppen op de Florida Keys

Islamorada – duiken en tarpon vissen voeren

De eerste stop vanaf het schiereiland is Islamorada. Dit eiland bestaat eigenlijk uit 6 verschillende eilandjes die verbonden zijn en het gebied is vooral populair vanwege het koraalrif. Behalve snorkelen en duiken is het voeren van tarpon vissen een populaire activiteit. Tarpons zijn enorm grote vissen die geen tanden in hun bek hebben. Bij het winkeltje ‘Robbie’s’ haal je voor een paar dollar een emmer met kleine visjes en ga je naar de steigers waar de tarpons zwemmen. De beste tactiek is plat op je buik liggen aan het einde van de steiger en een visje laag boven het water houden. De vissen springen dan uit het water om het aas te pakken. Blijf na het voeren even hangen want Robbie’s is ook een fantastische plek om te lunchen.

Marathon Key – zwemmen met dolfijnen

Met dolfijnen zwemmen kan tegenwoordig op veel plekken, zo ook tijdens het eilandhoppen op de Florida Keys. Er is nogal wat discussie over de diervriendelijkheid bij dit soort bedrijven die zwemmen met dolfijnen aanbieden. Ook wij zijn geen fan van geforceerd contact met wilde dieren en plekken als Sea World zouden wij dan ook nooit aanraden. Op Marathon Key vind je echter het Dolphin Research Centre. Dit research park heeft dolfijnen en zeehonden in bassins met open hekken. De dolfijnen kunnen hier dus de oceaan in als ze willen en het park krijgt op deze manier ook regelmatig wilde dolfijnen op bezoek. Mooie plekken om op Marathon Key te bezoeken zijn Coco Plum Beach en Sombrero Beach. Behalve dat dit fijne stranden zijn, is dit ook het territorium van de grote Karetschildpadden, die op deze stranden hun eitjes leggen. Dit eiland bewijst ook gelijk hoe divers de Florida Keys zijn, want bij Crane Point kun je een bezoek brengen aan het tropisch woud.

➸ Lees ook: Een roadtrip langs de oostkust van de VS

eilandhoppen op de Florida Keys

Big Pine Key – op zoek naar kleine bambi’s

Big Pine Key staat bekend om de Key Deer. Dit zijn kleine hertjes die vrij rondlopen op het eiland en niet mensenschuw zijn. Ze lopen gewoon bij de locals de achtertuin in en uit. Wil je wat meer weten over deze bijzondere dieren, bezoek dan het informatiecentrum waar je een kaart kan halen met een mooie route. Met de auto rij je vervolgens stapvoets over het eiland op zoek naar de hertjes. Op dit hele eiland geldt overigens een lage maximum snelheid vanwege alle dieren die gewoon op de weg lopen.

Key West – Finding Nemo

Key West is het zuidelijkste puntje van Florida. Het eiland kampt met een imago dat vooral gevormd wordt door filmcliche’s en de populariteit als Spring break bestemming van rijke Amerikaanse jongeren. Maar ben je er buiten die vakantieperiode, dan is Key West een paradijsje waar je op een ultieme manier van geniet door een catamaran te huren en de oceaan op te gaan. Key West is namelijk ideaal gelegen om het koraalrif te bewonderen met de duizenden felgekleurde vissen die er rondzwemmen. Een gegarandeerd hoogtepunt tijdens je rondreis door de VS. En: verlaat de Keys in ieder geval niet zonder een stukje van de beroemde Key Lime Pie te hebben geproefd!

➸ Meer informatie over activiteiten en accommodaties tijdens het eilandhoppen op de Florida Keys vind je op de website van de Tourism Council.

eilandhoppen op de Florida Keys

Eilandhoppen op de Florida Keys

De Florida Keys zijn een fantastisch stukje Amerika dat zeker de moeite waard is om te bezoeken tijdens een rondreis door de VS. De route, ook wel bekend onder de naam ‘The Overseas Highway’, behoort bovendien tot de mooiste autoroutes ter wereld! Houd er wel rekening mee dat benzine op de eilanden enorm duur is. Zorg er dus voor dat je tankt op het vaste land voor je het eerste eiland op gaat. Veel reizigers trekken slechts een dagje uit voor het eilandhoppen op de Florida Keys. Hoewel de highway slechts 180 kilometer lang is, is het absoluut aan te raden om een aantal dagen uit te trekken voor deze trip. Elk eiland heeft namelijk weer zijn eigen highlights en bovendien ligt de maximum snelheid veelal laag vanwege overstekende dieren zoals krokodillen, herten en zelfs schildpadden.

Praktisch: betalen in de VS

Amerikanen hebben de creditcard uitgevonden, dus is het niet zo vreemd dat je op veel plekken je pinpas niet kunt gebruiken. Met name voor het betalen van hotelboekingen, attracties en autohuur is het een must om een creditcard op zak te hebben, houd dit zeker in gedachte voordat je naar Florida afreist. In Europa is American Express niet zo populair, maar uit de naam kun je opmaken dat dit in Noord-Amerika betaalmiddel nr. 1 is. Ook met een Visa of Mastercard kan je in Amerika overal terecht. Heb je nog geen creditcard? Dan kun je op Finler voordelig een creditcard bestellen. Deze website vergelijkt alle merken en houdt een overzicht van de laatste aanbiedingen bij. Voor zo’n €20,- per jaar heb je al een Visa of Mastercard. Nieuwe klanten krijgen vaak het eerste jaar korting en een extra card voor bijv. je partner is vaak bij de prijs inbegrepen.

Benieuwd hoe dat er precies uitziet, eilandhoppen via de Overseas Highway? Geniet vast van de voorpret met dit filmpje!

Geschreven door - Betty werkt in de theaterwereld, maar droomt altijd over lange reizen. Ze wisselt cultuur rijke steden graag af met mooie landschappen en mengt zich het liefst tussen de lokale bevolking.

Wat vind jij? Laat van je horen!