Zuid-Afrikaanse townships: het Ekhaya project
Marjolein ging voorbij aan de toeristische trekpleisters en verbleef in het bijzondere township Gugulethu
Kaapstad, Johannesburg, het wereldberoemde Krugerpark; Zuid-Afrika is met zijn bruisende steden en adembenemende wildlife goed in trek bij toeristen. Maar wat als je deze trekpleisters vergeet en op zoek gaat naar het lokale leven in Zuid-Afrika? Dat is wat Marjolein van Elmpt deed.
Ze logeerde niet in luxe safarilodges of in een hotel in hartje Kaapstad, maar reisde meerdere keren af naar de townships. Daar maakte ze deel uit van het leven van haar Zuid-Afrikaanse vrienden in township Gugulethu, door de inwoners liefkozend ‘Gugs’ genoemd. Ze ontmoette de vrienden in Nederland toen ze een optreden kwamen geven, en eenmaal terug in Zuid-Afrika hielden ze contact en besloot Marjolein ook bij hen op bezoek te gaan.
Het leven in Gugs
Een township? Is dat niet heel gevaarlijk? De vooroordelen zijn bekend, maar Marjolein liet zich er niet door tegenhouden. “Je kunt me naïef noemen, want welke blanke vrouw haalt het in haar hoofd om in haar eentje te verblijven in een township? Ik was me bewust van deze zorgen, maar ben toch gegaan en heb het er fantastisch gehad. Geen moment ben ik bang geweest. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat dit te maken heeft met het feit dat ik continu in gezelschap was van mijn vrienden. Zij zorgden ervoor dat ik geen gevaarlijke situaties heb hoeven meemaken.”
Trots
Wat ze wel meemaakte, is het echte leven zoals je dat als toerist niet gauw zal zien. En zo ontdekte ze de aanwezigheid van iets heel bijzonders, ondanks dat deze mensen bijna niets bezitten. Iets dat lastig te definiëren is, maar in alles kan worden ervaren wanneer je deelgenoot wordt van de cultuur. “Het zit hem in de trotse houding van de mensen. Ik zag het tijdens het bijwonen van het meest religieuze moment van een ‘traditional ceremony’, maar ook in de saamhorigheid tijdens het delen van een maaltijd en in de gretigheid waarmee de kinderen naar school gaan. Een klaslokaal dat in ons land al lang afgekeurd zou zijn, is daar de poort naar de toekomst.
Het Ekhaya project
Inmiddels is ze twee keer op bezoek geweest in Gugs. De meest bijzondere ervaring had ze tijdens haar eerste reis, toen ze spontaan deelgenoot werd van het Ekhaya project. Een organisatie die elke zaterdagmiddag een warme maaltijd verzorgd voor de kinderen in hun directe buurt. ‘You can’t teach a hungry child’ is de stelling waarmee de organisatoren dit project leiden. Maar naast warme maaltijden zorgen ze ook voor schoolspullen en kleding.
“Ze willen delen wat ze hebben”, vertelt Marjolein. “Zij kunnen dit betalen uit het pensioen van de mater familias (moeder van het gezin – red.) die een goede baan in het onderwijs heeft gehad.” Ekhaya betekent ‘thuis’, en het project heeft dan ook als doel om de kinderen minimaal een keer per week een echt thuis te bieden. Inmiddels helpen ze op die manier zo’n 110 kinderen, maar er zijn er nog veel meer die de hulp nodig hebben en de middelen worden krapper. Iets wat Marjolein zo aangreep dat ze besloot om zelf een steentje bij te gaan dragen.
“Ik heb het Ekhaya project in mijn hart gesloten en ben aan fondswerving gaan doen. Zo kon ik tijdens mijn tweede bezoek een prachtig bedrag overhandigen aan de dames die dit project leiden. Geweldig om de blijdschap te zien en daar deelgenoot van te zijn. Ik wens het elk kind in Gugulethu toe om bij het Ekhaya project terecht te kunnen!”
Stop and Stare helpt mee!
Wij zijn onder de indruk geraakt van Marjoleins ervaringen in Gugs en de hulp die het Ekhaya project daar aan de kinderen biedt. Daarom gaan wij op onze eigen manier een handje meehelpen. Door een financiële bijdrage te geven en door te kijken of wij samen met hen een gloednieuwe website kunnen bouwen waarmee ze als organisatie nog beter zichtbaar worden voor de buitenwereld en meer sponsors aan zich kunnen binnen. Dat alles met als doel om hopelijk nog meer kinderen uit de township zich even thuis te kunnen laten voelen. Ook een bijdrage doen? mail naar redactie@stopandstare.nl.
Houd Stop and Stare in de gaten voor meer verhalen uit Gugs en updates over de nieuwe website van Ekhaya.
Foto’s: Marjolein van Elmpt.