Emigratiepsychologie: met hulp de grens over

Toen psychologe Saskia Zimmermann verhuisde naar een gehuchtje in Frankrijk was er nog weinig bekend over emigratie. Ze besloot zich er in te verdiepen en staat nu andere emigranten bij door middel van emigratiepsychologie.

Inmiddels 13 jaar geleden, emigreerde Saskia naar het dorpje Saint Andre de Cruzieres in Zuid-Frankrijk om daar een Bed & Breakfast te beginnen. Als psychologe viel het haar op dat er weinig hulp beschikbaar was bij het maken van de grote stap om naar een ander land te verhuizen en alles achter je te laten. Ze begon mensen te interviewen en kwam erachter dat ze niet de enige was die tegen bepaalde dingen aanliep. Haar specialisatie in emigratiepsychologie was geboren. Wat houdt het in en waarom is er vraag naar?

Taboe
Saskia: “Emigreren was destijds heel erg een taboe. Als je eenmaal geëmigreerd was dan moest je verder niet zeuren gewoon gelukkig zijn. Dat dit niet voor iedereen zo werkte, daar kwam ik wel snel achter. Mensen die gaan emigreren hebben nu eenmaal zoiets van ‘Waar begin ik aan en wat komt er allemaal op me af’. Daar help ik mee in de voorbereiding en ook met de keuze van zal ik het doen of niet doen. Er bleek ook veel behoefte te zijn na afloop van de emigratie. Mensen komen er vaak achter dat het toch ook anders is dan vooraf gedacht. ‘Is dat normaal en hoe ga ik daarmee om?’, zijn dan hele normale vragen. En ook zijn er veel mensen die worstelen met de vraag of ze moeten blijven of toch liever terug gaan. Ik zie steeds vaker mensen die emigreren, dan remigreren en in Nederland dan toch zeggen dat ze weer terug willen.”

Saskia zimmermann emigratiepsychologe

Emigranten die bij Saskia terechtkomen lopen voornamelijk rond met twijfels en vragen waar ze zelf niet uitkomen: “Ze weten bijvoorbeeld niet zeker of ze nu wel of niet moeten gaan. Hoe doe ik het met de kinderen, hoe begeleid ik die op een goed manier? Hoe ga ik om met het achterlaten van mijn ouders? En als dingen tegenvallen, hoe ga ik daar op een goede manier mee om?”

Derde oor
Saskia helpt emigranten vanuit alle landen en haar gesprekken gaan dan ook via Skype. “In het begin deed ik mijn consulten alleen via de telefoon, want Skype was er nog niet echt. Als je mensen niet ziet lijkt het wel alsof je een soort derde oor ontwikkelt. Je gaat het vanzelf aanvoelen wanneer mensen aarzelen en wanneer hun energie verandert. Je leert heel goed luisteren en heel veel dingen via het gehoor op te pikken die je anders zou kunnen zien. Het belangrijkste is dat er vertrouwen is. Er zijn cliënten waarmee ik al heel lang telefonisch contact heb, maar die ik nog nooit heb gezien.”

Naast haar gesprekken biedt Saskia ook een online workshop aan. “Dat is eigenlijk ter voorbereiding voor de mensen die gaan emigreren en die dat op een leuke en grondige manier willen voorbereiden. Wat daarin ook heel belangrijk is, is het contact met andere emigranten. Want als je het zelf nooit hebt meegemaakt, dan is het heel moeilijk om voor te stellen waar je mee bezig bent. Vrienden en familie van emigranten begrijpen dan ook vaak niet wat er in ze omgaat. Al ze dan met andere emigranten aan de slag gaan dan hebben ze in ieder geval daar een grote overeenkomst mee.”

Tijdens haar werk als emigratiepsychologe is ze ook een boek gaan schrijven. “Ik merkte dat er heel veel vraag naar was. Het is net als wanneer je zwanger wordt of een bedrijf begint; je leest alles wat los en vast zit om maar een beetje grip te krijgen op wat het nou eigenlijk inhoudt. Het is zo’n grote stap , je weet helemaal niet wat het bevat. En het is maar beetje bij beetje dat je dat gaat begrijpen en daar zicht op krijgt. De helft van de emigranten keert binnen zeven jaar terug. Dus het is niet zomaar vanzelfsprekend dat het lukt. Door mijn werk help ik emigranten om het juiste inzicht te krijgen en gelukkig te zijn op hun nieuwe plek.”

Gratis E-Book: ‘Beste Saskia. Vragen van emigranten’
Op Saskia’s website kun je meer informatie vinden over haar werk. Daarnaast kan je er kosteloos het boek ‘Beste Saskia. Vragen van Emigranten’ downloaden, met 10 meest gestelde vragen over emigreren.

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!