Engelse les geven in Japan

Werken in het buitenland: Engelse les geven in Japan

Een van de beste manieren om een land echt te leren kennen, is door er langere tijd te blijven en je onder te dompelen in de cultuur. Werken tijdens een (lange) reis is daarvoor een ideaal. Engels les geven is een populaire manier om over heel de wereld aan de slag te kunnen en tijdens het reizen geld te verdienen. Maar wat heb je daarvoor nodig en waar kan je terecht? We kijken naar de mogelijkheden in een van de landen met de hoogste vraag naar Engelse docenten: Japan!

Heb je interesse in cultuur en historie in combinatie met een moderne samenleving? Houd je van afwisseling tussen uitgestrekte landschappen en hypermoderne steden? Ben je niet bang voor een cultuurshock maar houd je wel van een land waar alles goed geregeld is? Dan is Japan waar je moet zijn! Niet alleen als reisbestemming is Japan een echte aanrader; ook als je wilt werken in het buitenland is dit een goede keuze. Nergens in de wereld is de vraag naar docenten Engels zo hoog als daar!

➸ Lees ook: Een reis door landelijk Japan

Engelse les geven in Japan
© Guus Baggermans/Unsplash

Het Japanse schoolsysteem

Het onderwijssysteem in Japan is goed georganiseerd en kent in de lagere school 6 schooljaren, gevolgd door 3 jaar lager middelbaar onderwijs en eveneens 3 jaar hoger middelbaar onderwijs. Deze schooltijd is verplicht, waarna net als in Nederland optioneel kan worden gekozen om nog verder te studeren. Ondanks dat Engels op Japanse scholen sinds 2011 een verplicht vak is, spreken de meeste Japanners geen of heel weinig Engels. In feite betekent dat twee dingen: als reiziger kan je je maar beter goed voorbereiden met een vertaalapp en kant en klare zinnetjes, en als werkzoekende hoef je hier niet lang te zoeken naar een baan als Engels docent!

Vereisten om Engelse les te geven in Japan

Om als leraar Engels aan werk te komen in Japan dien je in het bezit te zijn van een bachelordiploma. Dat kan elk willekeurig diploma op bachelorniveau zijn; je hoeft dus geen gecertificeerd leraar Engels te zijn om aan het werk te kunnen. Scholen en onderwijsinstellingen vragen over het algemeen wel naar relevante en aantoonbare werkervaring en naar je niveau Engels. Wat kan helpen in het sollicitatieproces, is om in het bezit te zijn van een relevante kwalificatie, zoals het bekende TEFL-certificaat. Na een (online) cursus ontvang je een certificaat waarmee je aantoonbaar gekwalificeerd bent om Engelse les te geven in het buitenland volgens een goede standaard.  In deze handige gids die je kan downloaden op de website van TEFL vind je alles over de vereisten, de verschillende soorten banen en meer tips voor het onderwijzen van Engels in Japan en andere landen wereldwijd.

Engelse les geven in Japan
© Stephanie Hau/Unsplash

Assistent docent in Japan

Heb je geen werkervaring als docent en lijkt het je spannend om in een ander land ineens voor de klas te staan? Ook dan biedt juist Japan genoeg opties. Het is hier namelijk op veel scholen gebruikelijk om docentassistenten in de klas te hebben. Als assistent ben je niet zelf verantwoordelijk voor de hele klas, maar zorg je voor intensieve begeleiding van de leerlingen en geef je eventueel gastlessen over bepaalde thema’s. Een leuke bonus aan deze functie is dat je intensief contact hebt met de studenten, wat het een interessante cultuuruitwisseling maakt.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!