eropuit in Twente

Eropuit in Twente? Dit zijn de mooiste routes en natuurgebieden

Twente, misschien moet je wel even googelen waar dat ook alweer ligt. En wat is er eigenlijk te beleven? Het is voor velen een onbekend stukje Nederland, maar zoals de ‘tuckers’ al lang weten: hier is van alles te doen! Vooral voor natuurliefhebbers is het hier genieten, want in dit oostelijke deel van Nederland is er nog volop rust en ruimte. Ga je eropuit in Twente, dan zijn dit de natuurgebieden en routes die je niet wil missen.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Vogels spotten, wandelen, fietsen of mountainbiken. Maar ook de natuurhistorie beleven met grafheuvels en stuwwallen. In Nationaal Park de Sallandse heuvelrug is genoeg te doen. Het park strekt zich uit van Hellendoorn tot Holten. De stuwwallen zorgen er bovendien voor dat het landschap (voor Nederland) ongewoon veel hoogteverschil kent. Dat zorgt voor mooie doorkijkjes in de bossen en heidevelden tijdens het wandelen of fietsen. Door het park zijn talloze routes uitgestippeld. Een mooi vertrekpunt daarvoor is het buitencentrum in Nijverdal. Een echte aanrader is de Liberation Route waarbij je zo’n 22 kilometer door het park wandelt langs plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Ga je eropuit in Twente met kinderen? Dan is in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug de groene route (4,5km) een aanrader.

♡ Liever een meerdaagse wandeling? Volg dan het 134 kilometer lange Sallandpad waarbij je niets mist van dit mooie natuurgebied!

eropuit in Twente
© Matthias Pens/Unsplash

Twents Reggedal

Het Reggedal wordt vaak in één adem genoemd met de Sallandse Heuvelrug. Het Twents Reggedal ligt er net ten oosten van maar heeft toch een heel eigen karakter en dat heeft het te danken aan de rivier de Regge, die door het gebied slingert. Ga je eropuit in Twente in de zomer? Dan is dit een ideaal gebied om heerlijk te genieten op of aan het water. Op diverse plekken kan je kano’s en supboards huren. Helemaal karakteristiek is een tocht in een Enterse Zomp: dit platbodemschip werd vroeger gebruikt voor het vervoeren van vracht over het water. Tegenwoordig kan je er geweldig leuke vaartochten mee maken!

Overnachtingstip: Midden in het groene Twente ligt het gloednieuwe Hofparken De Bergvennen. Omringt door een Natura 2000-gebied is dit vakantiepark Twente een ideale en comfortabele uitvalsbasis om de regio te voet, per fiets of met de auto te verkennen.

eropuit in Twente

Kastelenroute Diepenheim

Combineer je graag natuur met cultuur? In Twente vind je ongelofelijk veel kastelen en landgoederen, met elkaar verbonden door fiets- en wandelpaden in een prachtig groen gebied. De Kastelenroute Diepenheim laat je daar het mooiste van zien. Diepenheim is het kleinste stadje van Twente en is omgeven door cultureel erfgoed. De fietsroute is in totaal 24 kilometer lang en leidt je langs zes kastelen, waaronder het middeleeuwse kasteel Warmelo en Landgoed Weldam. Onderweg zijn er volop andere bezienswaardigheden, zoals de eeuwenoude watermolen Den Haller, Huis Diepenheim en knusse dorpen waar je op een terrasje heerlijk kunt pauzeren.

Het Springendal

Geef je de voorkeur aan de minder bekende, kleinschalige natuurparels? Het Springendal is dan een goede keuze voor elke natuurliefhebber. Dit gebied in het noordoosten van Twente is wat je noemt een schilderachtig landschap. Beekjes, boerderijen, vijvers en watervalletjes laten je Twente misschien wel op haar mooist zien. Tijdens de Springendal fietsroute zie je de afwisseling in het gebied met heidevelden en dicht begroeide bossen maar ook het Twentse boerenleven met de typische architectuur van de landelijke huizen en boerderijen in het gebied. De Springendal route is te fietsen in 43 of 54 kilometer.

eropuit in Twente
© Borne, Bastian Lievers/Unsplash

 

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!