backpack essentials

Essentials tijdens het backpacken: écht handige items voor op reis

Hartstikke leuk hoor, al die reisgadgets en hebbedingetjes voor onderweg, maar als fervent reiziger heb jij behoefte aan écht handige items voor op reis. De ruimte in je backpack is namelijk beperkt, dus wil je zeker weten dat wat je meeneemt ook echt van pas gaat komen en bovenal van goede kwaliteit is. Ga jij binnenkort op reis? Dan is deze selectie van reisitems iets voor op je verlanglijstje!

Er is tegenwoordig geen grote commerciële webshop meer die geen categorie voor reizigers heeft. We zijn allemaal dol op gadgets – dus ook voor onderweg. Maar eenmaal op pad blijkt dat dat hebbedingetje toch vooral mooi is, of wellicht praktisch in die ene ondenkbare situatie. Wat nou echt handige items voor op reis zijn kan je eigenlijk pas weten als je zelf een doorgewinterde reiziger bent. Dat moeten ook Annemarie en Mirjam van ikwilmeerreizen.nl zich hebben gerealiseerd. Inmiddels runnen zijn een mooie webshop met kwalitatieve travel gear en reisitems die je als reiziger echt wil hebben. Ons must have verlanglijstje van kleine en grote reisessentials die door hun zorgvuldig zijn geselecteerd en getest:

Packing cubes

Nooit meer inpak stress! Met deze packing cubes is jouw backpack altijd goed op orde én bespaar je hartstikke veel ruimte. De cubes functioneren als ‘organizers’ door verschillende soorten kleding handig bij elkaar te houden. Zo scheid je makkelijk je shirtjes van je shorts of ondergoed. Tegelijkertijd zorgen de cubes ervoor dat je kleding heel compact bij elkaar blijft, waardoor je meer ruimte over zal houden. De cubes zijn ook als set te verkrijgen waarbij je gelijk drie verschillende soorten maten hebt, ideaal als startkit. Reis je naar een koude bestemming of combineer je landen met uiteenlopende klimaten? Overweeg dan om ook een speciale compressie cube mee te nemen voor kleding met veel volume, zoals een dikke jas of fleece trui.

handige items voor op reis

Slimme toilettas

Een grote toilettas, een kleintje, of gewoon losse items verspreid door mijn tas: je toiletartikelen zijn misschien wel de moeilijkste items om handig in te pakken. Het zijn nu eenmaal zware onhandige dingen en daarom des te belangrijk om over na te denken. Met het oog op de niet altijd even ruime (en schone!) douches onderweg, kies ik het liefst voor een toilettas met een haakje die makkelijk om te hangen is in een douchecabine. Heb je veel bij je? Kies dan voor de Pack-it on Board toilettas. Deze tas heeft eveneens een haakje om hem om te hangen maar is daarnaast ook voorzien van een heleboel handige vakjes en ritsen zodat je makkelijk al je toiletspullen netjes op kunt bergen.

handige items voor op reis

Waterfilter

Kan je zonder waterfilter op reis? Waarschijnlijk wel. Voor de reiziger die echt avontuurlijk op reis gaat óf bewust bezig is met duurzaam reizen, is dit echter een onmisbaar item. In de meeste verre landen kunnen wij het kraanwater niet drinken. Het gevolg is dat je enorm veel plastic flessen koopt; plastic dat vervolgens op je bestemming vaak gewoon in de natuur en oceaan terechtkomt (ook als je het zelf netjes in de prullenbak gooit!). Met de compacte Care Plus waterfilter kun je vuil kraanwater maar bijvoorbeeld ook water uit de natuur zoals in beekjes en watervallen, eenvoudig omzetten naar veilig drinken.

handige items voor op reis

Hamamdoek

Weinig items voor op reis zijn zo multifunctioneel als een hamamdoek. Het is je strandlaken, je handdoek, een dekentje voor als het koud is tijdens je nachtbus en je omslagdoek bij het bezoeken van een tempel. Ze nemen bovendien weinig ruimte in en wegen weinig, dus een ideaal item voor in je backpack!

handige items voor op reis

Reishangmat

Een hangmat voor op reis? Is dat niet een luxeproduct? Dat ligt er helemaal hoe je hem gebruikt en wat voor soort reiziger je bent. Met een reishangmat heb je altijd een ultieme chillplek op zak. Maar als je wel van wat avontuur houdt, dan is het net zo goed je bed. Zo kun je er bijvoorbeeld perfect mee kamperen. In veel landen hebben ze bovendien hostels waar je voor een klein prijsje je eigen hangmat op mag hangen. Accommodatie is onderweg vaak je grootste uitgave, dus zo’n reishangmat is ideaal als je met een klein budget reist! De hangmat is bovendien lichtgewicht, compact op te vouwen en door de bijgeleverde kit eenvoudig op te hangen.

handige items voor op reis

Lakenzak

Een eigen lakenzak meenemen vind ik zelf altijd fijn voor lange busreizen of nachtjes op plekken met twijfelachtige hygiëne. Echt functioneel wordt dit item als je kiest voor een lakenzak met thermolaag of een insect shield. Maak je bijvoorbeeld een rondreis door Peru of Bolivia? Dan heb je te maken met enorme temperatuurwisselingen. ’s Nachts kan de temperatuur op hoger gelegen plekken wel dalen tot het vriespunt; dan zijn de dekens in je hostel of je eigen simpele slaapzak lang niet altijd genoeg. De thermo lakenzak is dan te gebruiken als binnenlaag, waardoor de temperatuur tot wel 9 grader toe kan nemen. Ga je juist naar warme, tropische landen en slaap je midden in de natuur? Dan is een lakenzak met insect shield een aanrader; het beschermt je tegen muggen (geen overbodige luxe in malariagebieden!) maar bijvoorbeeld ook tegen die verschrikkelijke bed bugs.

handige items voor op reis

Hoofdlamp

Het neemt bijna geen ruimte in, kost weinig en levert gegarandeerd heel veel gebruiksplezier op. Een hoofdlamp is ideaal als je in een hostel slaapt met anderen op de kamer en ’s avonds nog even wilt lezen. Ga je graag een beetje off the beaten track? Grote kans dat je in gebieden komt zonder (of met gebrekkige) elektriciteit, of slecht verlichtte paden. Als je niet steeds met een lompe zaklamp op pad wil of het licht op je telefoon wil gebruiken, dan zet je simpelweg je hoofdlamp op.

Besteksetje

Ervaren backpackers zullen hier direct de handigheid van inzien, want in menig backpack zit wel een pot chocopasta of pindakaas verstopt. Ideaal om onderweg niet altijd afhankelijk van (prijzige) lunches te zijn en snel je eigen boterhammetje te kunnen smeren. Met dit besteksetje heb je altijd alles bij de hand om van een maaltijden te kunnen genieten. Het is supersterk, lichtgewicht en compact én je kunt er gewoon mee door de douane. Natuurlijk is dit item ook handig voor op reis als je van plan bent te gaan kamperen!

handige items voor op reis

Lichtgewicht Dry Sack

Naast je backpack en daypack is het handig om nog een tas(je) mee te nemen. Mijn tip: kies hierbij voor een dry bag. Deze tassen zijn multifunctioneel en komen op elke reis wel van pas. De lichtgewicht Dry Sack van SealLine is licht en ideaal om in je backpack te gebruiken (bijvoorbeeld voor extra bescherming van je elektronica) maar ook als tas tijdens boottripjes, wandelingen in de regen of gewoon voor naar het strand. Het handige aan dry bags is bovendien dat je ze eenvoudig groter en kleiner kunt maken, te veel ruimte neemt het (zelfs gevuld) dus nooit in!

handige items voor op reis

Onzichtbare reisportemonnee

Je creditcard, paspoort en geld veilig opbergen terwijl je onderweg bent? Dat doe je eenvoudig met de hidden pocket van Eagle Creek. De portemonnee is extreem dun en makkelijk weg te stoppen onder je kleding. Op deze manier kan je met een gerust hart over straat zonder constant alert op je rugtas te zijn voor zakkenrollers.

handige items voor op reis

Inpaktips en meer handige items voor op reis:

Wat nu echte reisessentials zijn is uiteindelijk voor iedereen anders. De een reist het liefst met zo min mogelijk bagage, terwijl de ander het misschien niet erg vindt iets meer te mee te zeulen als dat wat extra luxe geeft. Ga je op een lange reis en ben je benieuwd wat andere reizigers daarvoor inpakken? Check hier de packlist van digital nomad Naline. Begin je juist aan je allereerste reis, dan zijn er nog meer keuzes te maken; allereerst je backpack en een goede rugtas. Daarover lees je meer in onze backpack essentials!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

2 thoughts on “Essentials tijdens het backpacken: écht handige items voor op reis”

  1. De onzichtbare reisportemonnee is mss wel onzichtbaar, maar een beetje overvaller kent het wel. In Rio de Janeiro werd ik door enkele boefjes met pistool vakkundig onderzocht op verborgen zakjes. Gelukkig had ik mijn geld in mijn kous en in mijn wandelschoenen gestopt … Dus een grote fan ben ik hier niet van.

Wat vind jij? Laat van je horen!