Eten in China: een food guide 
voor de lokale keuken

Reis- én foodliefhebber? Op naar China!Fuyung hai, tjap tjoy, saté en babi pangang? Lekker, maar deze gerechten van de Hollandse Chinees zul je niet tegenkomen tijdens je reisavontuur in China. Wat niet betekent dat je niet heerlijk kunt eten in China! Het aanbod restaurants en foodmarkets is overweldigend en de Chinese keuken is ontzettend veelzijdig. Wat moet je weten over eten in China?

eten in China

Eten in China: een uitdaging!

Chinees eten wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan geuren, bereidingswijzen, smaken en kleuren. Van paksoi tot varkensvlees, en van zeevruchten tot dimsum: China heeft het allemaal! Maar of je nu in een luxueus restaurant aanschuift of in een lokaal tentje, uit eten in China blijkt door de grote taalbarrière vaak een hele uitdaging! Maar laat je daar niet door weerhouden: ga op ontdekkingsreis in de Chinese foodwereld en doe je voordeel met onderstaande tips. Eet smakelijk!


Het is niet de vraag óf je voor verrassingen komt te staan, maar wanneer

De Chinese keuken


Eén ding is zeker: Chinezen houden van eten. Vers, gevarieerd, snel en overal en altijd. 
Maar China is groot! Zoveel volken, klimaten, voedselbronnen en tradities en dus ook heel veel smaken en regionale verschillen. In Beijing vind je de beroemde pekingeend en hot pot op de kaart, rond Shanghai komen visliefhebbers aan hun trekken en in de Sichuan regio is het eten hot en spicy. De zoetzure smaken van de Kantonese keuken lijken nog het meest op onze Chinese gerechten in Nederland.

Je broodje kaas of kommetje yoghurt met muesli zul je wel even moeten vergeten, want zuivel en brood spelen bijna geen rol in China. Eten in China betekent drie keer per dag een warme maaltijd, ze beginnen er de dag met rijstepap of een noedelsoepje. Mocht je dat niet wegkrijgen ’s ochtends, dan kun je in je ho(s)tel of op elke straathoek ook eieren, vers fruit of heerlijke gevulde pannenkoekjes krijgen.

eten in China

Bijzondere onderdelen…

Rijst, mie en noedels zijn basisvoedsel en kun je overal in alle soorten en maten vinden. In de ene streek zul je het een alleen wel meer tegenkomen dan het ander. Verwacht daarbij veel verse, gewokte groenten, knapperig vlees, dumplings en natuurlijke smaakversterkers zoals oestersaus, soja, hoisin en tofu. Wees niet verrast als je bijzondere onderdelen van nog bijzonderdere dieren in eetstalletjes of restaurants spot. Zeesterren, eendenteentjes, varkensvel en vele ondefinieerbare dierdelen zijn delicatessen staan gerust op het menu. Goed om te weten: ook vegetariërs kunnen goed terecht in China, en de laatste jaren zelfs steeds beter!Eerlijk zullen we alles delen


Eten in China gebeurt veelal in groepen aan een ronde tafel. In de chiquere restaurants zie je vaak tafels met draaiplateaus waarmee de Chinezen de gerechten naar zich toe draaien. Chinezen zijn gewend al hun eten te delen, ze bestellen daarom een paar schalen met gerechten en iedereen krijgt daar een kom bij. Handig om de Chinezen hierin te volgen want zo zit er bijna altijd wel iets smakelijks bij je bestelling. Uiteraard wordt alles met stokjes verorberd!

eten in China

Het streetfood is verrukkelijk en goed geprijsd

Lekker lokaal


In de grotere steden kun je prima aan een Big Mac komen, maar het is veel goedkoper en lekkerder om in lokale tentjes te eten. Vooral in de steden is het aanbod aan kleine, lokale restaurants en eetkramen enorm. Daarbij vind je daar ook authentieke en gezellige foodmarkets. Het streetfood is verrukkelijk, snel en vaak goed geprijsd. Vleesspiesjes, garnalen, omeletten, gebakken noedels, maïskolven, worstjes, noem maar op. Struin eens over zo’n Chinese foodmarket en geniet van al het heerlijke eten in China. Je krijgt zo ook echt een blik in de Chinese keuken!


Lastig kiezen met zoveel aanbod? Ga op de restaurants af waar veel locals zitten, daar is het eten goed. Kijk in ieder geval niet naar de presentatie van het restaurant, want dat is met hooguit een paar tafels en krukjes vaak ronduit basic. Sfeerverlichting schittert door afwezigheid en negen van de tien keer de menukaart ook (waar je overigens ook weinig wijs uit wordt). Maar in zulke eetgelegenheden kun je wel fantastisch eten!

eten in China

Tijd voor een spoedcursus!

Maar dan? Na een dag reizen stap je hongerig een restaurant binnen en ontdek je dat zelfs het woord “chicken” niet begrepen wordt. Een paar communicatietips die ons geholpen hebben bij de ontdekkingstocht door de Chinese keuken: 

➸ Ben je in voor wat avontuur? Wijs een willekeurig gerecht op de Chinese menukaart 
aan en laat je verrassen. Uit de prijzen kun je vaak wel het een en ander opmaken. De
 goedkoopste gerechten zijn vaak soepen, voor een paar yuan meer heb je een bordje groente en de duurste gerechten (ook maar een paar euro) zijn vaak de gemengde gerechten met bijvoorbeeld vlees en groente. Een kom rijst bestel je los en kost maar een paar cent. 

➸ Random gerechten kiezen is leuk, maar na een paar loeischerpe soepjes en onsmakelijke missers wil je misschien ook wel weer eens de lekkere trek stillen. tip: Neem een Chinees taalgidsje mee of een point-it boekje waar je Chinese tekens of 
ingrediënten bij de ober kunt aanwijzen. Ook kun je Chinezen vragen wat lekkere gerechten 
voor je op te schrijven. Heel effectief en je bent verzekerd van een lekker maal! 


eten in China

➸ Iets dat absoluut loont, is het leren van een paar Chinese woorden. Zo loop op je gemak
 een restaurant binnen en bestel je na een paar keer oefenen een heerlijk bord met 
zelfgekozen groente, vlees en misschien nog wel een biertje erbij! Ondanks dat we wel in 20 restaurants vroegen: “heeft u kip met rijst?” kregen we toch heel verschillende 
variaties omdat de bereidingswijzen per restaurant en regio zo verschillen.

➸ Maar het kan ook heel simpel. Wijs het smakelijke gerecht van je buurman aan en geef aan dat je die wil!

➸ En heel belangrijk: heb altijd geduld en blijf vriendelijk. Het is ook niet de vraag of je voor verrassingen komt te staan, maar wanneer. Gelukkig maakt de prachtige natuur, fascinerende cultuur en het overheerlijke eten in China alles goed!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

4 thoughts on “Eten in China: een food guide 
voor de lokale keuken”

  1. Wat een heerlijk artikel, als ik ooit in China kom (wat ik wel hoop!) dan neem ik je tips zeker mee. Die enge pootjes en zeesterren laat ik in ieder geval liggen…

  2. Leuk artikel en herkenbaar!Een zinnetje Chinees leren is een goed idee.Maar mij konden ze helaas niet verstaan…dus wat ik toen deed: door een Chinees ‘ik eet geen vlees’ laten opschrijven in het point it boekje…Kregen we alsnog kip, want ‘dat valt niet onder vlees’…

  3. Hoi Elize, wat leuk dat je naar China gaat! In China is het eten echt heerlijk en met deze tips kun je daar vast op en top van genieten! Veel (eet)plezier!

Wat vind jij? Laat van je horen!