eten in Porto

Een culinair uitstapje naar de keuken van Porto

Het beste van de Portugese keuken met vis, taartjes, pasteien en de heerlijkste vinhos

Na een ochtend slenteren door Porto ga je een bakkerij binnen. ‘Een mens moet toch eten’. Maar zodra je over de drempel stapt word je bijna emotioneel bij de aanblik van zóveel heerlijks. In een klap verliefd op de Portugese keuken.

Zoetigheid

Portugezen zijn zoetekauwen, en bovendien meesters in banketbakken. Kleine bakkerijen hebben vaak een ontzagwekkend assortiment aan taarten en gebakjes. Voor een klein bedrag ben je eigenaar van een enorme stuk chocolade- walnoot-, karamel- , of aardbeientaart. Wat je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat je de komende uren geen honger meer heb. De porties zijn namelijk niet kinderachtig. Vaak hebben zulke bakkerswinkels een klein café, waar ze hun eigen gebak verkopen met een sterke kop koffie.

Wil je gewoon een kleine zoete snack om mee te nemen? Bij de vele pastelarias kun je heerlijke pasteis de nata halen. Kleine pasteitjes met eigeel en room: mierzoet maar te lekker om te laten liggen. In confeiteria do Bolhao hebben ze werkelijk alles. Al sinds 1896 zit de bakkerij aan de Rua Formosa, tegenover de zuidelijke ingang van de Bolhao markt.

Groene wijn

Naast het overheerlijke eten in Porto is er natuurlijk ook nog wijn! Porto ligt aan de oevers van de Douro en je drinkt er de lekkerste wijnen uit de streek. Een specialiteit is de zogenaamde vinho verde. Letterlijk vertaald betekend dat ‘groene wijn’. De drank is niet groen van kleur, maar wordt zo genoemd omdat ze jong gedronken wordt. Het is een licht mousserende, droge witte wijn. Er zit weinig alcohol in, waardoor het een hele lichte, frisse borrel is. Het ideale vinho verde-moment is aan het einde van de middag, op een rustig terras bij de Douro. Het liefst na een warme stranddag, misschien wel met surfles óf een flinke wandeling door het heuvelachtige centrum van Porto. Bij je glas krijg je vaak ook nog een hapje te eten in Porto, zoals een schaaltje groene olijven.

Bacalhau, bacalhau

Hét meest typische gerecht dat je kunt eten in Porto is de bacalhau, oftewel kabeljauw. De Portugezen zelf zeggen dat er wel duizend recepten voor de vis zijn. In ieder restaurant kun je hem eten. Vreemd eigenlijk, want de kabeljauw zwemt helemaal niet voor de kust van Portugal. De vis wordt geïmporteerd uit de Noord-Atlantische Oceaan (Alaska), maar wordt toch gezien als een typisch Portugese delicatesse. De bolinhos de bacalhao, zijn gefrituurde kabeljauwsnacks, en te koop bij bakkerijen en in restaurants als een soort tapas.

eten in Porto
Nick Karvounis/Unsplash

Als een local eten in Porto

Als je ’s avonds op jacht gaat naar een leuk tentje om te eten in Porto, let dan vooral op of er uitsluitend toeristen zitten of juist veel Portugezen. Restaurants met menukaarten met onsmakelijke foto’s van gerechten erbij wil je ook vermijden. Kies voor een gezellig, niet al te groot restaurant waar de bediening misschien geen Engels spreekt maar toch de beste service lijkt te bieden. Laat je verrassen met een groot stuk kabeljauw of een ander typisch Portugees gerecht. De meeste chefs weten wel wat lekker is!

Port uit Porto

Er voelt niets zo decadent als een glaasje portwijn drinken drinken bij je eten in Porto. Het liefst met wat tapas, zoals een stukje kaas. De zoete, stevige wijn is het belangrijkste exportproduct van Porto. Het centrum van de porthandel ligt aan de oever van de Douro in Vila Nova de Gaia. Vanuit de Ribeira in Porto heb je een prachtig uitzicht op de vele Porthuizen aan de overkant van de rivier. Er zijn meer dan vijftig exporteurs en ze zijn gemakkelijk te vinden langs de rivier in Vila Nova De Gaia. Je krijgt daar op straat waarschijnlijk al folders in je handen gedrukt met een uitnodiging om de wijnkelders te bezoeken. En om port te proeven. En echt, één glaasje kan geen kwaad.

Header: Nick Karvounis/Unsplash
Geschreven door - Marleen schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

Wat vind jij? Laat van je horen!