Extreem Interrailen: Koen bezocht 30 landen in 30 dagen
"Ik leefde niet in dagen maar bestemmingen"
Het idee spookte al een tijdje rond in het hoofd van Koen. Toen bleek dat hij genoeg vakantiedagen had, was de keus snel gemaakt. Gepuzzel voor een strak reisdraaiboek om te Interrailen volgde. “De planning heeft me dagen gekost om te maken. Mijn start- en eindpunt was Amsterdam, vandaar uit besloot ik eerst naar Scandinavië te reizen en via Warschau en Berlijn naar het zuiden en oosten van Europa af te dalen.”
Extreem Interrailen
“Ik gaf mezelf gemiddeld vijf uur de tijd om een stad te ontdekken. Ik zocht vijf of zes hoogtepunten op per stad en sloeg deze op in een offline app met kaart.” Los daarvan bereidde Koen zich naar eigen zeggen weinig voor. “Ik kocht een rugzak van 60 liter en vulde deze met mijn laptop, externe accu, kleren, oordopjes, kussen, slaapmasker en wc-papier; ik had gehoord dat de voorzieningen niet goed waren in treinen.” Vooral het slaapgerei was van belang aangezien Koen grotendeels dutte in de trein. “Je bent binnen drie dagen zo moe dat je vanzelf in slaap valt. Om de vijf dagen sliep ik in een hotel of hostel.”
“Ik leefde niet in dagen maar bestemmingen”
Billenknijpen
Zijn afgemeten schema bracht Koen in één dag in drie verschillende hoofdsteden. Praag, Wenen en Bratislava.”Ik heb bewust alles strak gepland. Anders kwam het niet uit en verloor ik kostbare tijd. Ik leefde niet in dagen maar in bestemmingen.” Af en toe was het wel even spannend of hij zijn doel zou halen. Het missen van een trein in Italië, vertraging van een bus in Brussel en stakingen in het openbaar vervoer van Griekenland betekenden bijna het einde. Vooral het oponthoud op de grens tussen Griekenland en Bulgarije was billenknijpen.
“Al het openbaar vervoer lag plat in Griekenland, ze zouden direct gaan staken. Ik stond op de grens in de wetenschap dat ik niet verder kon. Er reed enkel een bus naar de Griekse stad Thessaloniki, wat inhield dat ik Athene moest overslaan en mijn doel moest opgeven. Gelukkig bleek er een bus naar Athene te rijden, alleen wist de buschauffeur aanvankelijk niet waar de reis naartoe ging.”
➸ Ook Interrailen? Lees hier hoe het precies in zijn werk gaat!
Blindelings reizen
“Aangekomen in Athene heb ik meteen een adres van een busbedrijf opgezocht. Met geluk haalde ik de bus de volgende dag. Vijf minuten later en ik had hem gemist.” Koen onderkent dat hij een aantal keer flink heeft geboft. “Ik heb veel geluk gehad. Ik had een aantal tussenstops gepland die ik kon skippen, mocht ik het doel niet halen. Af en toe was het moeilijk om een beslissing te maken en wist ik niet wat ik moest doen. Ik ben blindelings gaan Interrailen en hoopte dan dat het goed kwam.”
Gebrekkig Engels en gebarentaal
Van besneeuwde bergtoppen tot kraakheldere rivieren omgeven door een oneindigheid aan groen. Koen zag het allemaal aan zich voorbij trekken. De mooiste treinreis vond hij Bergen-Oslo, in het hoge noorden. “Ik heb dit traject bewust ingepland. Ik ben ’s avonds naar Bergen gegaan vanuit Oslo om de volgende dag de trein terug naar Oslo te nemen om van het uitzicht te genieten. De trein slingerde door bergen langs fjorden tot het in een keer veranderde in een sneeuwlandschap. De sneeuw was zo wit dat mijn ogen pijn deden. Het was echt de moeite waard, het mooiste van mijn reis!”
“We hebben uren gepraat over ons leven in gebaren en gebrekkig Engels”
En niet alleen het landschap wisselde, ook het gezelschap. Gezellige landgenoten, een smoezelige Ier en een op het eerste oog beangstigende Bulgaar, die zich al snel ontpopte tot openhartige reisgenoot in de trein naar Sofia. “Hij werd boos op mij en mijn reisgenoten omdat we onze voeten op de stoel hadden gelegd. Ik had geen probleem omdat ik mijn schoenen had uitgedaan. In het begin hadden we geen idee wat we verkeerd deden. De man sprak amper Engels. Hij kwam bij ons zitten en ontdooide wat; begon te vertellen over zijn leven en droom om naar New York te trekken en een Amerikaanse te trouwen. We hebben uren gepraat over ons leven in gebaren en gebrekkig Engels.” Koen reisde voornamelijk solo, zijn vader reisde een week mee en zijn vriendin bezocht hem in Berlijn.
➸ Inspiratie: De mooiste treinroutes ter wereld
Gewoon doen!
Van al het fraais dat Koen heeft aanschouwd, is Lissabon zijn favoriet. “We kwamen daar aan toen de stad nog niet ontwaakt was. Op een uitzichtpunt overzagen we heel de stad in totale stilte. Niemand was op straat. Fenomenaal.” Terugblikkend zou Koen de reis zo weer maken. “Ik zou me alleen meer focussen op een gebied. Je hebt veel vrijheid bij reizen met de trein. Kunt alles doen en overal naartoe. Enkel lastminute een hotelkamer of slaapplaats zoeken zou ik niet meer doen. Dat is af en toe best stressen als er geen wifi of roaming is.”
En hoeveel kost dat nou, zo’n ambitieuze Interrail reis? Met zo’n 1500 euro is de reis te maken volgens Koen. “Het kan goedkoper door te besparen op eten, wat ik niet heb gedaan. En door te slapen in de trein, dat kost niets. Er zijn een aantal treinen waarvoor je moet reserveren voor een symbolisch bedrag met Interrailticket. Dat zijn de meer luxe treinen. Het lukte mij meestal om een plek of reservering te bemachtigen. Ik heb niet vaak meegemaakt dat een trein vol zat. Soms moest ik twee uur staan, maar vaak was er plek.”
Na het Interrailen
Koen heeft na zijn Interrail avontuur het reisvirus te pakken. “Ik wil meer reizen, maakt niet uit hoe. De Transsiberië Express staat hoog op mijn lijstje. Het liefst met zoveel mogelijk tussenstops om veel te kunnen zien.” Koens’ advies? “Je moet het gewoon doen!”
De volledige route van Koen’s Interrail avontuur:
Ook Interrailen?
Kriebelt het bij jou om net zoals Koen te Interrailen? Op zijn site Traveling on Rails en Facebookpagina 30 days, 30 countries kun je meer lezen over zijn belevenissen. Check ook onze tips voor het samenstellen van een Interrail avontuur en de praktische tips van Andrea en Maxime, die in drie weken negen Europese hoofdsteden bezochten.