Siquijor eiland

Favoriet van de Filipijnen: Siquijor eiland

Genieten is hier je enige must

Alsof je verdorie een ansichtkaart binnengestapt bent! De felle kleuren van de vissersbootjes steken scherp af tegen het helderblauwe zeewater. Palmbomen dansen op de maat van de wind. Niks is gelogen, in het echt ziet het er net zo onwerkelijk uit als op het plaatje. Siquijor eiland, een rondje eromheen is slechts 102 kilometer. Niet groot, maar enorm veelzijdig en adembenemend mooi.

Siquijor eiland

Welkom op Siquijor eiland

De locatie van het eiland is ten zuidoosten van de eilanden Cebu en Negros en ten zuidwesten van Bohol. Vrij gemakkelijk te bereiken met diverse ferries die dagelijks gaan. Niet duur, maar pas op voor extra kosten die ze vragen wanneer ze bijvoorbeeld jouw tas de boot op dragen. Dit kun je natuurlijk best zelf doen. Het betalen van terminal fees is dan wel weer normaal. De tijd die de tocht op de ferry in beslag neemt, hangt af van je vertrekhaven.

Aangekomen op het eiland staan de tricycles al klaar. Typisch Filipijnse taxi’s die eruit zien als brommers met een zijspan en een dak erboven. De een nog vrolijker gekleurd dan de ander. Ze tuffen jou en al je bagage het eiland over. Vergeet niet te onderhandelen met de chauffeurs, want natuurlijk vragen ze minimaal het dubbele van wat je zou moeten betalen. Met een lach en een grap kom je er al snel.

Siquijor eiland

Sleeping in paradise!

Een poepie-luxe resort direct aan het strand, een dorm in de duikschool of een accommodatie passend bij een laag budget. Het is even zoeken maar op Siquijor eiland zal je vinden wat je zoekt. Het eiland bestaat uit zes gemeenten, dit zijn zes dorpjes die eigenlijk vrijwel hetzelfde zijn.

Een persoonlijke aanrader is het Palm Tree Guesthouse. Enkele schattige bungalows op een rij, allemaal met minimaal een eigen bad- en slaapkamer. De sfeer is een vrolijke mix van invloeden uit de Filipijnen en Maastricht. Jouw huisje ligt op letterlijk 6 minuten lopen van het strand, waar het aanschouwen van de zonsondergang een absolute must-do is. De kans zit er namelijk in dat je dolfijnen ziet springen terwijl de zon in de zee zakt.

Toet Toet! Pak de scooter

Er zijn verschillende manieren om het eiland rond te gaan. Een scooter is veruit het gemakkelijkste en biedt de meeste vrijheid omdat je niet van chauffeurs afhankelijk bent. Aangezien Siquijor slechts 1 hoofdweg rond het eiland heeft en 1 weg dwars erdoorheen, kun je niet verdwalen. Tanken doe je bij kleine stalletjes waar ze Coca Cola flessen met een limonadekleurig goedje erin verkopen.

Tour op je scooter door kleine dorpjes waar bewoners vrolijk naar je zwaaien. Kippen steken zomaar over en in bijna elk hutje zie je complete families zich verdringen rond de karaoke-set. Dorpspleintjes vertonen lokale fruitmarkten en groepjes jonge mannen die zich uitsloven op hun scooters. Echt de moeite waard om even te blijven zitten en een slice papaya weg te smikkelen.

Siquijor eiland

De mooiste stranden op Siquijor eiland

De parelwitte stranden zijn natuurlijk de absolute eye-catchers van het eiland. Van medium groot en toeristisch tot inimini schattig en extreem romantisch. Pas wel op als je een plekje onder een palmboom kiest, vallende kokosnoten zijn letterlijk levensgevaarlijk wanneer ze op je hoofd vallen. Smeer zonnebrand en begraaf je voeten in het zachte zand terwijl je van een verkoelend pilsje geniet. Wat is het leven toch mooi.

Liever een dagje geen zand tussen de billen? Ga dan op zoek naar de watervallen. Dit is letterlijk een in de natuur uitgesleten tropisch zwemparadijs. Voel je voor even dat meisje uit de Pantène reclame of Tarzan die via z’n liaan het water in slingert. Rijd daarna verder en stop bij een van de vele kerken, allemaal met een ander karakter.

Siquijor eiland

Het binnenland in

Behalve rondom het eiland, pak je ook de weg die dwars over het eiland loopt. Dwars door de bergen. Het hoofdthema is: groen. Neem de tijd om af en toe van de scooter te stappen en te genieten van het uitzicht op het bladerdak van palm- en bananenbomen. Je ziet de vruchten zo hangen, rijp om geplukt te worden. Tropische vogels maken je paradijselijke ervaring helemaal compleet.

Op de helft van deze bergweg zit een vlindertuin verstopt. Grappig om even binnen te kijken. Een persoonlijke gids staat klaar om jou alles uit te leggen over deze unieke dieren. “Thank you sir! Thank you ma’am”. De bewoners van Siquijor Island zijn vriendelijk, zorgzaam en openhartig.

Siquijor eiland

Voordat het eiland weltrusten zegt

Sluit de dag af met een diner in een van de resorts aan het strand. Veel gerechten met dagverse vis natuurlijk, de meeste typisch Filipijns. Toch doen veel koks de moeite om westers eten zoals pizza of sandwiches te bereiden. Het leukste is toch om gewoon wat te bestellen en lokale gerechten te proeven op de gok.

Gelezen over de heksen- en voodoo-verhalen op Siguijor eiland? Dat kan. Daar staat het namelijk om bekend. Maar als nuchtere Hollander zou ik daar zeker niet van wakker liggen. Waarvan wel? Van het leven in een omgeving die zo uit je dromen lijkt te komen. Genieten is hier je enige must.

Geschreven door - Zolang je je ogen openhoudt, komt het avontuur vanzelf. Met dit in haar achterhoofd, beleeft Renée haar reizen en vakanties. Ervaringen omtoveren in verhalen is geen enkel probleem voor deze freelance schrijfster.

Wat vind jij? Laat van je horen!