adresjes in Londen

London’s favourites: reistips van een local

Pauline vertrok 2 jaar geleden naar Londen en heeft inmiddels heel wat fijne adresjes verzamelt. Gelukkig deelt ze graag!

Londen: de meeste mensen zullen deze stad direct associëren met de ‘Big Ben’, de iconische rode dubbeldekker bussen en de Tower Bridge. Ik maakte op een heel andere manier kennis met de stad. In November 2012 verhuisde ik naar Londen om mijn droom waar te maken; een internationale ballroom danscarrière. Mijn nieuwe Italiaanse danspartner woonde in Londen en om samen te kunnen trainen verhuisde ik. Ik pakte mijn koffer, stopte met mijn Master kunstgeschiedenis en vertrok.

Mijn favoriete adresjes in Londen

Inmiddels ben ik twee jaar en twee kampioenstitels verder, zijn danspartner en ik uit elkaar en heb ik een pauze in mijn danscarrière ingelast. Er is nog zoveel meer in het leven dan krakende pakketvloeren, glitterjurken en zere voeten! Tijd om de stad te ontdekken! Een paar van mijn inmiddels favoriete adresjes in Londen op een rij;

Pauline 2

Kunst

Londen heeft talloze musea, waarvan de meest bekende natuurlijk het Tate Modern, Tate British en de National Gallery. De vele kleinere musea met minder bekende collecties zijn echter net zo goed de moeite van een bezoek waard. De meeste musea in Londen zijn gratis, en een ander fantastisch initiatief zijn de gratis rondleidingen die de meeste musea en collecties aanbieden. Vaak gegeven door professionals of mensen met een passie voor kunst, en daarom een echte aanrader! Adresjes in Londen waar mijn kunsthistorisch hart sneller van gaat kloppen;

– Het Victoria & Albert museum. Naast een fijne collectie middeleeuwse ivoren diptiekjes kan je hier ook terecht voor een prachtige collectie aziatische kunst van nul tot nu. De tijdelijke tentoonstellingen in het V&A zijn in het bijzonder de moeite waard. Op dit moment te zien; ‘Disobedient objects’ over protesten en objecten die daarbij een rol speelden. Toe aan een korte pauze? Drink een kopje thee of koffie in de prachtige binnentuin van het V&A.
– De Wallace collection. Dit museum ligt op 5 minuten lopen van de drukste winkelstraat van Londen; Bond street. Het contrast had niet groter kunnen zijn! De wallace Collection in Herdford House is een unieke collectie in de UK, door de laatste erfgenaam aan de staat geschonken en sindsdien in tact gehouden met behulp van giften en het belastinggeld van de Londenaren. De collectie hangt nog steeds in het landhuis van de originele verzamelaars, en wordt op een laagdrempelige manier gepresenteerd, een essentieel onderdeel van zijn charme.

adresjes in Londen

Clubbing en Pubs

Voor een avond Clubbing is de wijk Shoreditch the place to be. ‘Raving’ in Londen is niet goedkoop, maar in de juiste club heb je een leuke avond. Let op; bouncers doen soms wat lastig om groepjes van alleen mannelijk gezelschap in een club toe te laten. Wil je er zeker van zijn binnen te komen, neem dan een dame mee! Een paar van mijn favourites:

Concrete. In het hart van hip en happening Shoreditch vind je deze club in de kelder van een 19e eeuws industrieel gebouw. Gegarandeerd goed voor een avond voeten van de vloer; verwacht een vrachtlading aan Ja Rule en Ashanti en schudden maar met die billen.

Niet zo’n held op de dansvloer maar liever een biertje aan de bar? De beste adresjes in Londen voor een goede pub vind je rond Angel. Mijn favoriet is de The Three Johns; deze pub heeft een uitgebreid assortiment Engels bier op tap en veel locals komen hier een biertje drinken na het werk. Ook op zaterdag een prima plek om je avond te beginnen. Naast bier serveren ze ook pizza’s, die het vernoemen waard zijn! Na The Three Johns loop je door naar The Lexington. Waag een voorzichtig dansje op live muziek in een typische Engelse pub setting. Deze pub heeft twee zalen en is beneden bar, boven club met live muziek. Er is genoeg mogelijkheid om je te verschuilen achter een ‘pint beer’ op een barkruk voor de niet-dansers.

adresjes in Londen

Shopping

Je kunt natuurlijk letterlijk opgaan in de massa op Bond street en op zoek naar de dichtstbijzijnde Primark, maar voor een wat uniekere aankoop en een typisch Londense ervaring, raad ik aan een van de openlucht markets te bezoeken. Mijn favoriet is Brick Lane Market op Brick Lane in Shoreditch. Deze markt is een leuke mix van toeristen, studenten en locals en nog niet zo gepolijst en ‘opgeruimd’ als veel andere adresjes in Londen, zoals bijvoorbeeld de Spitafield market, of de (overprijsde) Borough Market. Verwacht een chaotische en vreemde mix van antieke en vintage objecten, jonge designer labels en vintage kleding. Dit alles in de wijken rondom Shoreditch, op straat en in een aantal van de vele industriële gebouwen. Ga vooral je neus achterna en proef van de vele kraampjes met vers voedsel; van de Turkse, Surinaamse tot de Ethiopsiche keuken; zorg dat je met een lege maag komt!

adresjes in Londen

Tip: Brick lane is naast zijn market ook bekend om zijn street art, waarover we in het artikel ‘Het londen van de locals‘ al schreven. Het meest bekende voorbeeld is wel street artist Banksky, maar er is genoeg ander moois te vinden als je je ogen open houdt! Meer tips voor fijne adresjes in Londen, van locals én reizigers, vind je op onze bestemmingspagina van Engeland.

Foto’s: Berit Watkin (header), Tony Hall & Scott Wylie, Garry Knight, Pauline van Valkengoed

Geschreven door - Pauline is afgestudeerd kunsthistorica en fanatiek danseres. Ze verhuisde 2 jaar geleden naar London om haar droom na te jagen; een internationale ballroom danscarrière. Op Stop and Stare deelt ze graag haar inmiddels favoriete plekken in London.

Wat vind jij? Laat van je horen!