Sri Lanka

Terugblik op 2014: onze favoriete bestemmingen

We blikken terug op publicaties van afgelopen jaar. Welke landen en steden hebben de top 10 gehaald?

Met ruim 20 redacteurs werd er aardig wat afgereisd dit jaar. De komende weken blikken we terug op publicaties die we naar aanleiding van onze reizen publiceerden, met steeds een nieuw lijstje als resultaat, vol mooie bestemmingen die we in 2014 hebben bezocht en beschreven. We trappen af met onze favoriete bestemmingen! Van complete wereldreizen tot vliegensvlugge stedentrips en memorabele treinroutes: we maakten van alles mee. De bezochte bestemmingen liepen uiteen, evenals de meningen over de favoriete bestemmingen van 2014. Maar over een aantal plekken waren we het eens. Onze top 10:

1. Berlijn

Met stipt op 1 staat het populaire Berlijn. Geen enkele bestemming werd door zoveel van ons bezocht en over geen andere stad werd zoveel geschreven in 2014. En hoe kan het ook anders. Het is dichtbij huis, betaalbaar, en ook al ga je er ieder weekend naartoe: je ontdekt altijd weer nieuwe plekken in deze überhippe hoofdstad.

Vanuit alle hoeken werd de stad dan ook belicht: zo maakte Iris een city guide voor de wijk Friedrichshain. De creatieve buurt, die ook wel bekend staat als de studentenwijk van de stad, staat bol van de historische overblijfselen en hippe tentjes. 2014 is ook het jaar waarin werd herdacht dat de Muur 25 jaar geleden viel. Jessy schreef ter ere daarvan een special over de Berlijnse Muur van toen en nu. Weinig tijd en een dagje lekker dicht in het centrum ronddwalen? In de centraal gelegen wijken Kreuzberg en Mitte kan je je hart ophalen aan DDR-geschiedenis, hotspots op grote hoogte(!) en heerlijk eten. Grote kans dat Berlijn volgend jaar gewoon weer de lijst topt met onze favo steden!

favoriete bestemmingen

2. Sri Lanka

Een van onze favorieten en daarin zijn we niet alleen. Skyscanner deed uitgebreid onderzoek naar de bestemmingen voor 2015 die het snelst groeien in populariteit onder Nederlanders en Sri Lanka eindigde daarbij in de top 3. Het land kampte met de langst durende burgeroorlog ooit en toerisme staat er vergeleken met omliggende landen in de kinderschoenen. Maar daar zal naar verwachting snel verandering in komen. Het land is nog niet overal even goed te bereizen, maar de bevolking is ontzettend vriendelijk en als reiziger word je hier met open armen onthaald.

Wij zetten eerder dit jaar de hoogtepunten van Sri Lanka op een rijtje die je echt niet mag missen. Denk aan het culturele Kandy, de waanzinnig mooie theeregio rondom Nuwara Eliya en de vele natuurparken waar je olifanten van wel heel dichtbij zult zien.

Sri Lanka

3. Laos

Het wordt regelmatig overschaduwd door populaire buurman Thailand, maar Laos krijg zeker een plek in onze top 10 met favoriete bestemmingen van dit jaar. Juist omdat het zo’n perfecte toevoeging is aan een route door Zuid-Oost Azië. Qua natuur is het land wellicht minder rijkelijk bedeeld dan omliggende landen, maar met de vele vriendelijke dorpjes en culturele steden heeft Laos meer dan genoeg anders te bieden.

Onze favoriet: Luang Prabang! En dan het liefst op een fietsje lekker door de straten en langs de vele tempels rijden. Maar ook Vientiane is een must: wij schreven al over het indrukwekkende COPE museum en de highlights in deze hoofdstad. Nog op zoek naar comfortabele en goedkope accommodaties? Keus genoeg, wij kozen begin dit jaar een aantal van die goede overnachtingen in Loas.

4. Indonesië

Zuid-Oost Azië is nu eenmaal een walhalla voor backpackers, dus naast Laos en Sri Lanka ook Indonesië op onze lijst met favoriete bestemmingen van 2014. Redactrice Jessica was er dit jaar nog en maakte toen een wel heel bijzondere reis waarbij ze per scooter door Indonesie reiste en daarbij van eiland naar eiland hopte. Het land kwam helaas niet altijd even goed in het nieuws dit jaar: met de nodige ongelukken op het water vroegen we ons af op reizen per boot nog wel zo’n goed idee was. Jessica bereidde zich goed voor op de trip en had mede daardoor hele positieve ervaringen. Haar tips voor veilig reizen per boot in Indonesië helpen je goed op weg als je zelf overweegt om de bestemming aan te doen.

favoriete bestemmingen

5. Bolivia

Wij noemden het eerder al een land met zowel hoogtepunten als rauwe randjes. Freke bezocht Bolivia tijdens haar wereldreis en schreef met veel mooie woorden over haar bijzondere reis door dit land. Van overvallers en drugsbendes tot absolute must sees in Bolivia zoals natuurlijk de wereldberoemde zoutvlaktes. Ook een gouden tip: mountainbiken op de Death Road. Deze weg, waar de meeste ongevallen ter wereld vielen, werd jaren geleden al afgesloten voor verkeer maar is nu toegankelijk voor mountainbike tochten. Niet voor iedereen weggelegd, maar absoluut de angstige momenten waard.

6. Kopenhagen

Naast Berlijn verdiende ook Kopenhagen een nominatie op de lijst. We zijn er nog lang niet allemaal geweest, maar wie de Deense hoofdstad eenmaal heeft bezocht is overduidelijk verkocht. Ook leuk: de dure stad met het toch wat chique imago komt verrassend uit de hoek in onze publicatie over zijn alternatieve kant. Met een complete hippie enclave en markten vol snuisterijen een bestemming waar we afgelopen jaar enthousiast over raakten!

favoriete bestemmingen

7. Nieuw-Zeeland

Het land dat bovenaan de wish list prijkt van menig reiziger. Het land van de kiwi’s en maori’s maakt onderdeel uit van ongeveer elke wereldreisroute, maar ook voor een paar weekjes rondtoeren met een camper nomineerden wij het voor de lijst met favoriete bestemmingen. Goedkoop is het niet, dat is dan weer jammer. Maar na het lezen van de verhalen en en het zien van Marije’s foto’s van de hoogtepunten in Nieuw-Zeeland, is het spontaan een favoriete wishlist bestemming geworden van ons allemaal.

favoriete bestemmingen

8. Australië

In diezelfde categorie valt natuurlijk Australië. Het nummer 1 backpacker land. Ooit wel eens iemand gehoord die er is geweest en teleurgesteld terugkwam? Precies, dat zegt toch wel iets. Met regelmaat sierde Down Under dan ook de homepage in de afgelopen maanden. Van tips voor Sydney tot de Great Ocean Road en Port Macquarie: we hebben met z’n allen elke uithoek van dit reusachtige land al gezien en kunnen alle positieve verhalen alleen maar beamen. Ook voor deze bestemming zal je je spaarrekening flink moeten aanspreken, maar met onze bespaartips voor Australië en de briljante relocation cars, kom je ook zonder dikke portemonnee al een heel eind. Willeke reist komend jaar voor een paar maanden af naar Brisbane, dus nieuwe verhalen over Australië zijn al in zicht!

9. Cambodja

De prachtige kust, de iconische tempels van Angkor en de confronterende geschiedenis bij de beruchte Killing Fields in Phnom Penh zijn slechts een paar redenen om naar dit land af te reizen. Net als Laos een waardevolle toevoeging aan je route door Zuid-Oost Azië. Onze tips voor de must sees in Cambodja tijdens een backpack trip en de gids voor de mooiste tempels van Angkor helpen je vast op weg als je het land dit jaar op je lijstje hebt gezet!

favoriete bestemmingen

10. Krakau

Om de lijst niet alleen te beginnen maar ook te einden met een stad: Krakau! Hoorden we er eerder nooit wat over, de tweede stad van Polen hield dit jaar ineens iedereen bezig. En wat blijkt? De stad is er eentje voor op ieders bucketlist. De stedentrip die ons misschien wel het meest heeft verrast afgelopen jaar. Voor meer over deze bestemming nog even geduld, want volgende week blikken we wederom terug, en dan op de meest verrassende stedentrips van 2014. Drie keer raden welke bestemming die lijst aanvoert…

Foto’s: Zoetnet, Naline Roodbeen (incl. header), Jessica Lokker, Arne List, Anne Bindels, Ludwig Scheider

Redactie
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!