Favorieten in Flevoland: grootse ontdekkingen in een piepjonge provincie

Een walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en iedereen die van ruimte houdt. Een broedplaats voor creatieve geesten waar kunst en bijzondere initiatieven als paddestoelen uit de grond schieten. Een jonge provincie die veel meer in huis heeft dan we denken. Als geboren Flevolandse weet ik heel wat van die mooie kanten van Flevoland te vinden. Kijk je mee?

Piepjonge provincie

Ik ben er getogen en heb er zo’n 20 jaar van mijn leven doorgebracht. De vooroordelen over ‘mijn’ provincie vlogen me geregeld om de oren. Flevoland schijnt namelijk saai en lelijk te zijn en geen enkele vorm van cultuur te kennen. Ik had mijn woordje graag klaar, want door de jaren heen leerde ik Flevoland kennen op haar allermooist. Natuurlijk- dit stukje Nederland is piepjong en aan historische steden of een eigen dialect ontbreekt het. Geen enkele familie heeft er bovendien diepe wortels. Maar vanuit alle uithoeken van ons land zijn mensen toegestroomd om zich hier te vestigen. Allemaal brachten ze iets mee, hun cultuur, achtergrond, denkbeelden. En zo werd Flevoland eigen. Een vrolijke mengelmoes die het uniek maakt.

Flevoland

Vrolijk Flevoland dus. En dat is het echt. Een provincie met schijnbaar eindeloze natuurgebieden, talloze outdoor mogelijkheden, een verrassende art scene én een oprecht stukje Nederlandse wildernis. Al het moois opnoemen gaat niet, dus hierbij mijn favorieten in Flevoland:

  Water  
   

Meren

Ja, aan water geen gebrek. Wie houdt van zeilen, windsurfen of varen heeft in Flevoland een nieuw mekka gevonden. Van het Gooimeer tot het Veluwemeer en het Eemmeer tot het Wolderwijd: boot- en watersportverhuur vind je bij ze allemaal, net als fijne stranden. Een van mijn favoriete plekken aan het water is de Knardijk, waar Flevoland verbonden wordt met Gelderland. Rijdend van Zeewolde naar Harderwijk heb je hier een prachtig uitzicht over het meer met de talloze eilandjes aan je ene hand, terwijl aan de andere kant natuurgebied Harderbroek zich uitstrekt met moerassen en rietvelden vol vogels. Zeker met zonsondergang een prachtig stukje Flevoland. En in het het tulpenseizoen kleuren de akkers aan het begin van de dijk alle kleuren van de regenboog!

Flevoland

Op een onbewoond eiland

Overnachten aan het water kan door heel Flevoland, maar óp het water is natuurlijk leuker. In het Veluwemeer ligt het eiland De Kluut, waar je kunt slapen in een yurt of tipi. Gegarandeerd een fenomenaal uitzicht vanuit je tent! Toe aan wat leven in de brouwerij? Vier keer per dag vaart er een boot naar het vasteland waarmee je uitstapjes kunt maken.

Watersport

Voor wie varen niet snel genoeg gaat, is er genoeg actie te vinden in Flevoland. Wakeboarders en waterskiërs kunnen hun hart ophalen bij De Eemhof in Zeewolde en bij het grote Cable Park in Almere. Op zoek naar iets echt spectaculairs? Ga dan het water op met een ribboot. Zo stapte ik op de SnelleRib en racete met bijna 90km per uur over het Gooimeer!

  Natuur  
   

Oostvaardersplassen: Wildernis in Nederland

Of je nu een dagje, weekendje of week op pad gaat: in Flevoland ontkom je niet aan de natuur. Want nee, die is echt niet saai. De eentonige weilanden worden namelijk afgewisseld met kilometers bossen, meren en bijzondere natuurgebieden. Met als grote publiekstrekker natuurlijk de Oostvaardersplassen. Altijd al geliefd onder Flevolanders, maar sinds de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis ook bekend in heel Nederland én daarbuiten.

Flevoland

Flevoland

Ik vergaap me aan kuddes wilde paarden en zie edelherten op een meter afstand passeren

De hype is niet voor niets. Wat sceptisch stapte ik aan boord van een jeep, maar aan het woord safari bleek echt niets overdreven. Wilder dan dit wordt Nederland namelijk niet. Ik vergaap me aan kuddes wilde Tarpan- en Konikpaarden en zie Edelherten op een meter afstand passeren. Een vos schuilt achter een dode tak en plots sta ik oog in oog met een kudde indrukwekkende heckrunderen. Hier tref je wildlife zoals je dat in Nederland niet dacht te hebben- en dat is ongelooflijk bijzonder om te aanschouwen. Niet overtuigd? Bekijk de trailer van De Nieuwe Wildernis:

Om dit bijzondere stukje natuur en haar inwoners te beschermen, kan je niet overal zomaar komen. Vanuit de verschillende bezoekerscentra starten wandelroutes. Een goed beginpunt is Het Buitencentrum. Wil je net als ik het ‘grote wild’ bewonderen, dan kan je met een jeep en gids op pad gaan.

Stadslandgoed De Kemphaan

Minder wildernis, maar zeker een aanrader, is De Kemphaan in Almere. Een gigantisch stadslandgoed met prachtige bossen (zoek de scheepswrakken!) om in te wandelen of fietsen. Combineer dit met een bezoek aan Stichting AAP, een overnachting op de natuurcamping of een lekker etentje bij Bosrestaurant Buitengewoon Lekker. Bij deze laatste genoot ik van heerlijke ‘bostapas’, kleine hapjes gemaakt van streekproducten. Ze serveren er ook insecten… durf jij het aan?

Flevoland

  Cultuur  
   

Land Art in Flevoland

Het is uniek op de wereld, want nergens vind je zoveel Land Art als in Flevoland. Verspreid door de provincie duiken de meest bijzondere landschapskunstwerken op. In bossen, weilanden, langs de weg of in the middle of nowhere: in Flevoland weet je nooit wat je ineens tegenkomt. Op dit moment zijn er 6 kunstwerken te bewonderen, en nieuwe werken zijn in ontwikkelingen. Pak de auto en rij via de Land Art Route in een dag langs alle zes werken- het brengt je ook nog eens op plekken waar je anders nooit zomaar zou komen!

Flevoland

Openluchttheater Vis à Vis

Tsja, Almere is een lastig geval. Het is dé stad van Flevoland, maar er zit een twijfelachtig imago aan vast. Feit is wel dat het een topstad is om te winkelen en wie goed zoekt vindt ook buiten het stadscentrum genoeg reden om hiernaartoe te komen. De Kemphaan noemde ik al, maar er is nog een plek die oprecht mijn hart heeft gestolen. Aan het Almeerderstrand, op een plek waar je het allerminst verwacht, staat een spectaculair openluchttheater waarvoor theaterliefhebbers vanuit heel het land naar Almere komen. Vis à Vis is het soort theater dat gemaakt wordt door die hard theatermakers, en dat voel je in alles als je plaatsneemt op de tribune.

Flevoland

Ik bezocht de show Exit en keek anderhalf uur lang met open mond naar alles wat zich voor mijn neus afspeelde. Of het nu regent, stormt of verziedend heet is: dit theatergezelschap speelt stoïcijns door. Echt, kom hier heen. En kom vroeg en blijf lang, want Vis à Vis is een wereld op zich. Eet vooraf een hapje in het restaurant en blijf na de show hangen voor gezellige drankjes bij het kampvuur en heerlijke livemuziek!

Flevoland

Nieuwsgierig geworden? Vanaf 24 augustus kan je op het terrein van Vis à Vis de show RAMKOERS van muziektheatergezelschap BOT bezoeken. Vanaf het voorjaar van 2017 speelt Vis à Vis zelf weer een nieuwe show!

Overtuigd geraakt dat Flevoland echt verrast? Kijk op ookflevoland.nl voor meer inspiratie voor een bezoek aan de provincie. Check onze landenpagina Nederland voor meer leuke uitstapjes in eigen land!

Beeld: V Menkov (Header), Vincent Wigbels (Land Art), Vis à Vis (voorstelling)
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!