festivals in Sri Lanka

Feestdagen en festivals in Sri Lanka om je reis op af te stemmen

Ze zijn kleurrijk, uitbundig en vol bijzondere gebruiken. De jaarkalender in Sri Lanka barst van de feestdagen die je gegarandeerd een unieke reisbeleving bezorgen. Plan je reis daarom slim en zorg dat je op het juiste moment op de juiste plek bent om éénn van de feesten en festivals in Sri Lanka mee te maken!

Perahera, Kandy

Wie een reis maakt door Sri Lanka, komt vroeg of laat in Kandy aan: het culturele hart van het land. De grootste trekpleister in deze stad is de Temple of the Tooth; de plek waar een tand van Boeddha bewaard zou liggen. Het hele jaar door vinden er bijzondere ceremonies en feesten plaats rondom deze heilige plek, maar de Poya Perahera is er eentje om nooit te vergeten. De festiviteiten duren bijna een hele week vanaf de volle maan in de maand juli. Verwacht veel dans, muziek, optochten en beschilderde olifanten in de straten.

festivals in Sri Lanka
© Shaun Salmon/Unsplash

♡ Een reis naar Sri Lanka aan het plannen? Neem een kijkje tussen al onze Sri Lanka reistips

Deepavali, Festival of Lights

Wat Sri Lanka extra bijzonder maakt, is dat er hier vier religies samenkomen, namelijk Boeddhisme, Hindoeïsme, Islam en Christendom. Dat betekent ook dat er veel religieuze feesten en festivals in Sri Lanka plaatsvinden. Deepavali is één van de belangrijkste Hindoestaanse feesten. Het wordt ook wel Festival of Lights genoemd. Gedurende vijf dagen in oktober of november hangt de Hindoestaanse bevolking overal op straat, in huis en aan gebouwen kleine lampjes van klei op. De laatste dag van het festival is het meest uitbundig, met dans, muziek en veel zoetigheden.

➸ Let op: voor een reis naar Sri Lanka heb je een visum nodig. Blijf je niet langer dan 30 dagen in het land, dan kan je hiervoor een e-visum aanvragen. Dit digitale visum voor Sri Lanka kan je eenvoudig regelen via een online visumbureau, zoals Visumbuitenland.nl. Binnen vijf minuten is de aanvraag dan geregeld. Het document kost € 14,95 per persoon en is 30 dagen geldig vanaf het moment dat je het land binnenkomt.

festivals in Sri Lanka
© Pawam Thisara/Unsplash

Kataragama Festival

Midden in de jungle bevindt zich de Kataragama tempel; voor de Hindoestaanse bevolking de heiligste plek op het eiland. Je kunt deze tempel in het gelijknamige dorpje in het zuidoosten van het land zelf bezoeken, maar echt bijzonder is het om dit te doen tijdens het jaarlijkse Kataragama Festival in juli of augustus. Tijdens een pelgrimstocht komen duizenden gelovigen dan samen om twee weken lang avond na avond te kijken naar priesters die een religieuze dans opvoeren, geheel in wit gekleed.

Ben je in Kataragama tijdens of rondom deze twee weken, dan ben je getuige van allerlei gebruiken met pelgrims die blootsvoets over kolen lopen, kleurrijke traditionele kleding dragen en uitbundige dansoptredens geven. Kataragama is één van de meest indrukwekkende festivals in Sri Lanka en wordt na twee weken afgesloten met een speciale waterceremonie.

Singalees en Tamil Nieuwjaar

Zoals over de hele wereld is ook Oud & Nieuw een belangrijk feest in Sri Lanka. Voor de Singalezen en Tamils vindt dit feest plaats in April en luidt het een nieuw maanjaar in. Alle winkels in het land zijn deze dag gesloten en de hele bevolking viert feest. Met name in de steden kan je veel festiviteiten verwachten en zal je de bevolking volop spelletjes zien spelen op straat (ze zijn fanatiek!) en kan je overal genieten van specialiteiten uit de lokale keuken.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!