Feesten tijdens Mardi Gras in New Orleans

Parades, cowboys en een confetti van kralen. Een bescheiden handleiding van carnaval op z'n Amerikaans.

Over een paar weken is het weer zover: in New Orleans, Lousiana barst Mardi Gras los. Het carnavalsfeest van uitbundige parades en eindeloze feestjes in Bourbon Street. En dit alles in de stad die bekent staat om de jazz muziek. Tijd voor een feestje!

Mardi Gras?
De laatste dag van Mardi Gras in New Orleans, Fat Tuesday, valt dit jaar op 4 maart. Dat betekent dat er de komende weken weer aardig wat feestjes op de planning staan. Jaarlijks trekt het evenement vele Amerikanen uit de omgeving en toeristen vanuit de hele wereld aan. De meeste daarvan zullen rond 1 maart aankomen om een heel weekend te feesten. Wat niet iedereen weet is dat de parades al veel eerder beginnen, namelijk vanaf 15 februari. Wil je een iets rustiger en goedkoper weekendje Mardi Gras doen, dan is het weekend van 22 en 23 februari een mooi startpunt. Er zijn de hele dag door parades, er wordt volop gefeest net als het weekend erna, alleen zijn er net iets minder mensen.

Slapen en vervoer in New Orleans
In New Orleans kun je slapen in de vele hotels die zich door de hele stad bevinden. Als je een hotel kiest, ga dan voor de wijk French quarter of daar omheen, dan zit je midden in al het feestgedruis. Wil je een goedkopere optie dan zijn Marquette House en India House Backpackers Hostel goede opties. Wat doe je nou tijdens zo’n festival?

Het beste kan gewoon door de stad lopen, er is van alles te zien en lopend mis je er niets van. Blijf je in een hostel wat verder van French Quarter af dan zijn trams een goede manier om in de stad te komen. Let wel op dat de trams tijdens de parades niet altijd rijden. Wat vooral belangrijk is tijdens Mardi Gras is snel boeken. Het feest is enorm populair en tijdens Fat Tuesday zullen de meeste hostels en hotels al maanden van te voren vol zitten.

Parades
Zoals bij een carnaval hoort zijn er ook bij Mardi Gras de hele dag en avond parades. Compleet met uitgedoste praalwagens, cheerleaders, dansteams, motoren, cowboys op paarden en nog meer clubs uit de omgeving van New Orleans. Je kunt bij het eindpunt van de parades een plekje op de tribune kopen. Een goedkopere optie is om ergens halverwege de route op straat te gaan staan. Het liefst ergens bij een eettentje in de buurt, want de meeste parades duren zo’n 3 uur.

Heb je in Brabant of Limburg al wel genoeg parades in je leven meegemaakt, kies dan tijdens Mardi Gras voor een van uniekere exemplaren. Zoals de honden of huisdieren parade. Inderdaad, dat betekent honden die net zo gekleed gaan als hun baasjes, of zelfs als vissen in een vissenkom. Alle informatie over de tijden en routes van de parades vind je hier.

Kralenkettingen en BH’s
Op alle foto’s van Mardi Gras zie je mensen met kralenkettingen om. De vraag is, hoe kom je aan die dingen? De makkelijkste manier is om ze te kopen in één van de vele winkeltjes in New Orleans. Maar ook zonder geld kun je kilo’s kettingen verzamelen: sla je slag tijdens de parades. Vanaf de praalwagens worden ze bij bosjes naar het publiek gegooid, dus goed opletten en vangen! Ze gooien overigens ook knuffels, plastic bekers en andere dingen. Souvenirs hebben je zo in de pocket dus!

Ben je het verzamelen van de kettingen zat of is het sowieso niet jouw ding, dan is het tijd om te feesten op Bourbon Street. New Orleans is één van de weinige steden in de Verenigde Staten waar je op straat mag drinken. Dus bestel een ‘hurricane’ of ‘hand granate’ in mega plastic bekers en loop van de ene naar de andere bar. De meeste bars hebben live muziek dus dansen kan je overal. Ga ook vooral naar de bovenste verdiepingen van de bars, zodat je vanaf het balkon alle gekte kan bekijken. Voor de dames: is je geld op en lust je nog wel een drankje? Ga naar bar ‘Beerfest’ en ruil je BH om tegen bier. Je kan hem dan de rest van de avond aan het plafond bewonderen…

Ben jij wel eens naar Mardi Grass geweest of heb je tips voor een bezoek aan New Orleans?

Geschreven door - Betty werkt in de theaterwereld, maar droomt altijd over lange reizen. Ze wisselt cultuur rijke steden graag af met mooie landschappen en mengt zich het liefst tussen de lokale bevolking.

One thought on “Feesten tijdens Mardi Gras in New Orleans”

  1. Mijn vrouw en ik zijn 75+
    Willen wat rondreizen per auto in het Zuid-Oosten van de USA, ongeveer 3 weken, april mei
    heeft U iets leuks aan te bieden ?

Wat vind jij? Laat van je horen!