festivals in Japan

De meest bijzondere festivals in Japan

Feesten in het land van de rijzende zon.

Het is misschien wel het meest beleefde en ingetogen volk ter wereld. Maar een feestje vieren, dat kunnen Japanners ook. Jaarlijks zijn er in Japan duizenden festivals, dus pak er één mee als je er bent of plan je reis er zelfs omheen.

Festivals in Japan

Ruim honderdduizend zijn het er: festivals in Japan zijn er in alle soorten en maten. Toeristen komen van over de hele wereld om festiviteiten in Japan mee te maken. Hieronder een aantal van de meest populaire en bijzondere feesten op een rijtje.

1.Gion Matsuri

Het jaarlijkse Gion Festival in Kyoto is één van de beroemdste in Japan. Het festival duurt de hele maand juli en het hoogtepunt is de parade van praalwagens op 17juli. De drie avonden voorafgaand aan deze parade is het één groot feest, ook bekend als het Yoiyama festival. Downtown Kyoto is dan alleen voor voetgangers toegankelijk en er hangt een geweldige sfeer. Overal staan eetstalletjes met yakitori en andere Japanse specialiteiten. Veel Japanse meisjes lopen bovendien rond in traditionele zomerkimono’s, dus ook genoeg om te kijken.

Tijdens deze avonden stellen sommige privéhuizen in het oude kimono merchant district hun deur open voor het publiek en laten ze waardevolle familie-erfstukken zien (ook: Folding Screen festival).  Een zeldzame kans om eens binnen te kijken bij de traditionele huizen van Kyoto!

festivals in Japan
Cherry Blossom

2. Obon festival

Tijdens dit driedaagse Boeddhistische festival vereren Japanse families hun voorouders door middel van offers. Op de eerste dag worden de voorouders gevraagd terug te komen naar huis en de tweede dag staat vooral in het teken van heel veel feesten.  De laatste dag wordt een bijzondere ceremonie gehouden waarbij de rivieren en zee verlicht worden door ontelbare kaarsjes die in papieren lantaarns de lucht in gaan. Niet alleen een sprookjesachtig gezicht, maar ook van oudsher de wijze waarop geesten weer naar hun eigen wereld worden begeleid.

In veel regio’s valt het Obon Festival op 13 tot en met 15 juli, maar in sommige regio’s wordt het een maand later gevierd. Wil je het festival nog mooier meemaken? Ga dan op 16 augustus naar Kyoto. Op de vijf bergen die de stad omringen worden er dan enorme vreugdevuren aangestoken in de vorm van kanji, Japanse karakters. Deze indrukwekkende vuren zijn vanuit de hele stad zichtbaar.

3.Cherry Blossom Festival

Met stip de mooiste van alle festivals in het land. Ga je in de lente naar Japan? Dan mag je het wereldberoemde Cherry Blossom Festival niet missen! In Japan staat dit bekend als Hanami, dat ‘bloemen kijken’ betekent. Lees hier meer over dit bijzondere festival.

Weet jij nog andere festivals in Japan of andere landen die een lange vlucht waard zijn?

Geschreven door - Nieuwe culturen leren kennen, mooie natuur ontdekken en lokaal eten proeven. Dat doet Vivianne het liefst als ze op reis is. Onlangs heeft ze haar hart verloren aan Midden-Amerika en de komende jaren wil ze nog véél meer van de wereld zien.

Wat vind jij? Laat van je horen!