Op de fiets door kleurrijk Havana
Op een tweewieler door de Cubaanse hoofdstad
Havana spreekt zonder twijfel tot de verbeelding. Op elke straathoek gebeurt wel iets: een oldtimer wordt gerepareerd, in een gammel kraampje worden mango’s verkocht, even verderop trappen een paar jongens een balletje en op een bankje rookt een vriendelijke Cubaan een sigaar. Havana is uitgestrekt, de straatbeelden zijn meer dan fotogeniek en je wil natuurlijk zoveel mogelijk zien. Ik ging fietsen in Havana en ontdekte de levendige stad op een unieke manier!
Regel een bicicleta
Toegegeven, een fiets huren is nog niet zo heel gemakkelijk in Havana. Het communisme wordt (nog) gehandhaafd op Cuba waardoor armoede voor de meeste Cubanen de dagelijkse realiteit is. Een fiets is voor de meeste Cubanen nog steeds een enorme luxe en je vindt niet veel fietsverhuur. Vraag bij je casa particular, hotel of toeristenbureaus naar fietsverhuur, of nog beter: check thuis vast wat verhuuradresjes. Een fiets huren kost per dag tussen de €10 en €20. Ik huurde mijn fiets bij de casa waar ik ook overnachtte en trok ontzettend veel bekijks mee in de stad.
Veilig fietsen in Havana
Een fiets gevonden? Mooi, hier start je vrijheid! Havana is grofweg op te delen in drie delen: Oud Havana, Havana Centrum en Vedado. Fietsen in Havana is easy. Ondanks de ogenschijnlijke chaos aan oldtimers, cocotaxi’s, riksja’s en andere voertuigen is fietsen in Havana veilig; het verkeer rijdt langzaam en er wordt vaak goed gelet op fietsers. Een aantal dingen zijn wel handig om in gedachten te houden als je hier de fiets pakt. Check hiervoor de tips onderaan het artikel!
Oud Havana | ||
Het mooiste van oud Havana
Oud Havana is het kloppende, autovrije hart van de stad. De wijk ademt historie en doet je herinneren aan de grote weelde en rijkdom die Havana in de 16e eeuw beleefde. De panden zijn of worden perfect gerestaureerd en in dit stadsdeel bezoek je talloze bezienswaardigheden.
➸ Lees ook: Slow travel door Cuba
Cruise met je fiets door de gezellige wirwar aan straatjes
Begin je dag op de Plaza de Armas, het oudste plein van Havana en heerlijk sfeervol met een boekenmarkt, livemuziek en talloze terrasjes. Cruise met je fiets door de gezellige wirwar aan straatjes en bezoek sowieso Plaza Vieja en Plaza de Catedral. Voor de museumliefhebbers: in Oud Havana tref je verschillende musea en galeries over de geschiedenis van stad en het land aan. Overigens zijn er ook genoeg mogelijkheden tot het drinken van een ijskoude mojito in deze historische wijk! Bezoek de Calle Obispo voor leuke (souvenir)winkels, lekker streetfood en swingende muziekcafés. Moet je wat geld wisselen? (kan heel handig zijn met die twee munteenheden in Cuba) Ook dit kan hier.
Calle Obispo neemt je mee richting het Parque Central. Een fris park met verkoelende schaduw en hoge palmen, praktisch naast grote verkeersaders. Geniet even van deze oase van rust te midden van de gezellige Cubaanse drukte. Vanaf het Parque Central heb je zicht op een paar fraaie bouwwerken: het theater van Havana, Hotel Inglaterra en het Capitool stelen hier de show. Die laatste komt je bekend voor? Dat kan kloppen! Het is een indrukwekkende replica van het Capitool in Washington en één van de belangrijkste eyecatchers van de stad.
Centro Havana | ||
Reggaeton en oldtimers
Vervolg je fietstocht langs het Capitool en het Parque Central en je belandt in de wijk Centro Havana. Deze wijk is iets minder aantrekkelijk om te zien maar hier zie je veel Cubanen en bruist het van activiteit. Weinig bezienswaardigheden, maar dus des te meer lokale levendigheid- en bedrijvigheid. De halfvergane huizen met afgebladderde gevels en balkons herbergen casa particulares, eenvoudige restaurants en bars. Overal zijn deuren en ramen geopend en vanachter de half open luiken schalt een Cubaanse soap of opzwepende latinomuziek.
Ervaar het Cubaanse leven
Ook tref je hier veel mensen op straat; ze spelen een potje domino, poetsen hun oldtimer of relaxen simpelweg in de schaduw. Je krijgt hier echt een goed beeld van het Cubaanse leven, zowel voor als achter de gekleurde koloniale façades. De wijk is ingedeeld volgens een schaakbordpatroon en het is heerlijk om kriskras door heen te fietsen zonder te verdwalen. Genietend van de Cubaanse sfeer ontdek je af en toe een lokale agrarische markt waar je voor een paar cent een overheerlijke ananas of guave scoort. Ook verkopen Cubanen in bijna elke straat vanuit hun geopende huisraam verse sappen, broodjes, spaghetti of pizza (de zogenaamde pesopizza’s) voor een euro of minder. Tijdens het fietsen door Havana mag ook een rondje door de Chinese wijk niet ontbreken.
Vedado | ||
Langs de kust naar Vedado
De zeven kilometer lange kustweg (Malecón) verbindt de binnenstad met Vedado. Beide moet je zeker opnemen in je fietsroute. Op deze promenade komen de Habaneros bijeen: stelletjes, uitgelaten jeugd, vissers, verkopers en muzikanten. Geniet van de zeebries en als je geluk hebt van een verkoelende golf, wat zeker fijn is met die broeierige Caribische hitte.
Vedado is een wat modernere wijk met brede lanen, villa’s uit de jaren ’50 en ambassades. Het is een typische woonwijk met toch ook veel faciliteiten. Je vindt hier kantoorgebouwen, hotels, clubs, theaters en gezellige salsabarretjes. In deze rustige wijk fiets je 60 jaar terug in de tijd. Ga op de terugweg langs de Plaza de la Revolución. Een immens, bombastisch plein waar Fidel Castro vroeger zijn toespraken hield. Hongerig geworden na al dat fietsen door Havana? Stop zeker even bij de beroemde Cubaanse staatsijszaak Coppelia voor een smakelijk bolletje ijs!
Praktische tips
➸ Laad thuis de kaart van Havana in Google Maps op je mobiel. Eenmaal in Havana kun je met GPS-signaal navigeren in de stad (dit kan altijd en overal, zonder enige vorm van internet).
➸ Vraag bij je casa particular een goed fietsslot; de tweewielers zijn roversgoed in het relatief arme Havana.
Mocht je onderweg ergens een stop willen maken, parkeer de fiets dan bij voorkeur in een bewaakte ‘parqueo’ (kost nog geen euro voor een uur).
➸ Laat de fiets ’s avonds even voor wat ‘ie is. Straat- en fietsverlichting is schaars maar dat zijn kuilen in het wegdek niet.
➸ Buskaartjes voor naar je volgende bestemming koop je in Cuba bij voorkeur minimaal 2 dagen voor aanvang van de busreis. In een half uurtje fiets je van het centrum naar het Viazul busstation waar je de tickets koopt. Een ideale manier om je tickets te scoren én even door een ander gedeelte van de stad te fietsen!