Neckertal-Radweg

Fietsen langs wijngaarden, kastelen en studentensteden over de Neckartal-Radweg

Slingeren door het Zwarte Woud, links en rechts wijngaarden, kastelen en lieflijke dorpjes. Niets van dit moois raast aan je voorbij, want op de fiets gaat alles een tandje langzamer. En dat is wanneer je Duitsland ziet op haar mooist. De populaire fietsroute Neckertal-Radweg neemt je vanuit de wieg van het Zwarte Woud in Schwenningen mee tot aan de bruisende steden Heidelberg en Mannheim. 366 kilometer aan vlakke paden vol hoogtepunten langs de rivier de Neckar in de o zo mooie regio Baden-Württemberg.

Hier zijn het de hoogtepunten die de route domineren, niet de hoogtemeters.

Het is een van de populairste fietsroutes in Duitsland, en zodra je op de pedalen stapt weet je waarom. De Neckertal-Radweg leidt je niet alleen langs enkele hoogtepunten van de regio, maar doet dat ook nog eens op een hele toegankelijke wijze. Hier zijn het de hoogtepunten die de route domineren, niet de hoogtemeters. De route is verrassend vlak en de redenen om tussenstops te maken oneindig, met waar je ook gaat burchten en kastelen, rollende heuvels vol wijnvelden en Altsteden die je begroeten met knusse straatjes vol iconische vakwerkhuizen. Genoeg kilometers gemaakt? Stap af, plof neer in een biergarten of strek je benen in een van de vele B&B’s, campings of pensionnetjes langs de route. Dit is slow travel op zijn mooist.

Neckertal-Radweg

Waarom de Neckertal-Radweg fietsen?

366 kilometer dus- niet niks, maar de Neckertal-Radweg maakt het haalbaar voor iedereen. Zonder noemenswaardig de hoogte in te gaan, fiets je door een constant wisselend landschap. De fietsroute is verdeeld over 18 etappes die ook prima in te korten of juist te combineren zijn. Verdwalen hoef je hier niet, want de route is overal bewegwijzerd en de paden zijn van goede kwaliteit. De plaatsen langs de route hebben bovendien de krachten gebundeld om de ervaring voor fietsers zo comfortabel mogelijk te maken. Onderweg is het dan ook uitkiezen tussen alle goede restaurants- van biergartens en schnitzels tussen de studenten tot culinaire hoogstandjes op de mooiste plekken.

De route

De fietsroute volgt de rivier de Neckar, die ontspringt in Schwenningen en steeds breder wordt richting Rottweil; de oudste stad van Baden-Württemberg. Hier doemen aan de horizon de eerste wijnbergen op en trap je via charmante dorpen door richting het karakteristieke Tübingen met haar middeleeuwse Altstadt. Neem een dagje (of twee) de tijd om de stad en omgeving te bewonderen, te genieten op pleintjes of in wijnhuizen en vervolg je reis tussen terrasvormige wijnvelden naar de kunst en cultuur in Stuttgart. De volgende grote stad is Ludwigsburg, waarna de route door het mooie Odenwald gaat. Hier wacht de laatste etappe van de Neckertal-Radweg je op met misschien wel het meest verrassende stuk van de hele route, namelijk de kilometers van Heidelberg naar Mannheim.

Benieuwd naar alle etappes en tussenstops? Check de website van Neckertal-Radweg voor alle details!

Neckertal-Radweg

De laatste etappe: van Heidelberg naar Mannheim

De laatste etappe is er eentje om heel hard van te genieten, het liefst met een biertje of twee, drie. Dit stuk verbindt namelijk de levendige universiteitsstad Heidelberg met de moderne metropool Mannheim. Waar de Neckertal-Radweg ook perfect is voor rustzoekers, is Heidelberg een van de vele tussenstops langs de route waar je je midden in het bruisende dagelijks leven bevindt. Een kwart van alle inwoners in Heidelberg is student, wat de stad een heel eigen sfeer geeft. Verruil de fiets even voor de kabelbaan op weg naar Slot Heidelberg en vergeet de spierpijn ’s avonds met een goed glas bier in een van de vele gezellige cafés.

Denk jij bij fietsen in Duitsland toch vooral aan 50-plussers? Buiten de mooie landschappen ontdek je op de Neckertal-Radweg ook een heleboel toffe steden! Een stad als Heidelberg is daarvan misschien wel het beste voorbeeld. Check ook zeker de evenementenkalender voor je bezoek, want in Heidelberg is altijd wel wat te doen- van filmfestivals en straattheater tot lichtshows. En hoewel de stad natuurlijk ook prima als stedentripje bezocht kan worden, is het veel leuker om het als kers op taart te hebben na een lange fietstocht!

De laatste 25 kilometers van de Neckertal-Radweg leiden je langs de rivier naar modern Mannheim. Struin hier door de art nouveau tuinen op Friedrichsplatz, bezoek het 18e eeuwse paleis en neem zeker een kijkje bij het op één na grootste barokke kasteel van Europa, waar tegenwoordig een universiteit gevestigd is. Hier, op de grens van Baden-Württemberg, stroomt de Neckar in de Rijn en is het tijd om afscheid te nemen van de Neckertal-Radweg.

Neckertal-Radweg

➸ Benieuwd of je ook in eigen land zo mooi kan fietsen? Wij selecteerden vijf van de mooiste fietsroutes in Nederland!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!