street art in Antwerpen

De stad als canvas: fietsend langs de mooiste street art in Antwerpen

De mooiste kunstwerken gepresenteerd door de hele stad

Je hoeft maar een paar stappen te zetten in hartje Antwerpen en links en rechts tref je de meest kleurrijke muurschilderingen die niet zouden misstaan in Zuid-Amerika. De street art scene in Antwerpen is overal aanwezig. Ik trok er een weekendje op uit, sloeg rechtsaf waar toeristen links gaan en zag de stad door de ogen van Antwerpenaar en street artist Tim Marschang. Ik neem je graag mee en laat je de verrassende wereld van street art in Antwerpen zien!

In minder dan twee uur reizen met de trein vanaf Den Haag ben ik in een heel andere wereld. Bij aankomst in Antwerpen moet ik altijd twee keer knipperen, ik ken geen mooier station dan deze! Net buiten de hoofdingang van Antwerpen Centraal vind je een winkel die fietsen voordelig verhuurd, voor slechts € 12,- ben je de hele dag zoet met je eigen fiets. Tim is de oprichter Street Art Antwerp; een netwerk waar alle street art kunstwerken van Europa zijn verzameld. Je kunt de app gemakkelijk downloaden en zelf een unieke tour door de stad maken langs de mooiste meesterwerken.

street art in Antwerpen

De stad dient als een gigantisch canvas voor alle creatievelingen

De mooiste street art in Antwerpen

Gewapend met fiets en Tim, die de stad op zijn duimpje kent, speurde ik naar de mooiste street art in Antwerpen. Al fietsend door de verschillende wijken van Antwerpen ontdek je al gauw dat de stad dient als een gigantisch canvas voor alle creatievelingen. Het maakt niet uit of het een klein kunstwerk is of groot en met boodschap of zonder; op elke hoek zie je wel een meesterwerk dat je aanspreekt. Nieuwe talenten en flinke namen zoals Steve Locatelli, Paul Cosmo en Matthias Schoonaerts sieren de gebouwen en huizen van Antwerpen. Het is de street art die de veelzijdigheid van deze mooie stad verraad.

Food & drinks: Lokale hotspots in Antwerpen

Kleurrijk Antwerpen

Love it or hate it, street art is niet voor iedereen, maar het vrolijkt elk somber gebouw in een oogwenk op. Street art in Antwerpen wordt vandaag de dag steeds meer door de gemeente omarmd en niet langer bestempeld als vandalisme of straatvervuiling. Het is een manier van artistieke uiting en er kunnen uren, zelfs dagen tijd in één muurschildering zitten. Bij street art zie je veel verschillende technieken en de een is nog kleurrijker en ingewikkelder dan de ander, maar allemaal zijn ze stuk voor stuk prachtig. We fietsten van hartje centrum naar parken, over pleinen en komen uiteindelijk in de ruige buitenwijken van Antwerpen terecht. Een heel andere kant van Antwerpen wordt zichtbaar, met gigantische afbeeldingen in alle kleuren van de regenboog.

Deze kant van Antwerpen kende ik nog niet en het geeft de stad nog meer karakter en persoonlijkheid. Het Kopstraatje is de grote verrassing voor mij; een smalle steeg middenin het centrum die gevuld is met muurschilderingen. Ook bij jongerencentrum Kavka vind je een bijzonder mooie beschilderde muur waar maar liefst 10 artiesten hun werk hebben gepresenteerd. De binnentuin dient als hun podium en man wat is het er mooi.

street art in Antwerpen

Culturele hotspots & evenementen

We fietsen niet alleen langs gigantische kunstwerken vol met fantastische kleuruitspattingen, maar spotten ook een hoop creatieve plekken. Er is aan artistieke mogelijkheden in de stad geen gebrek; in het weekend dat ik er ben zijn er zeker vijf grote evenementen gaande. Het Museum aan de Stroom, of kortweg MAS, is een niet te missen imposant, hoekig, rood gebouw in het midden van de wijk ’t Eilandje. Deze toffe wijk ligt aan het water, waar je kunt genieten van de vele schepen in de haven of lekker vertoeft op een van de terrassen.

Het is de street art die de veelzijdigheid van deze mooie stad verraad

MAS is niet alleen een museum waar maar liefst 500.000 kunststukken tentoongesteld worden, je hebt er ook nog eens fantastisch uitzicht over Antwerpen! Via de wandelboulevard ‘klim’ je 60 meter omhoog naar het dakterras waar je een 360 graden panorama view hebt over de stad. Het jongerencentrum Kavka is naast een podium voor street artists ook een discotheek/concertaal, experimenteerruimte (buiten staan bijvoorbeeld potten en bakken vol urban gardening) en een ontmoetingsplek voor jongeren die willen werken aan hun culturele, maatschappelijke en economische ontwikkeling. Bij het Antwerp City Drops festival eind september heb ik de voetjes van de vloer gedanst tijdens Kavka’s knallende afterparty. Elk jaar organiseert de stad dit festival, zorg dat je er volgend jaar bij bent!

street art in Antwerpen

Benieuwd wat voor evenementen er tijdens jouw bezoek aan Antwerpen plaatsvinden? De kalender vind je hier.

Geschreven door - Dayna is een fervent reizigster met een grote liefde voor Azië. De wereld zien zit in haar bloed en dankzij haar reislustige spirit heeft ze al veel bijzondere plekken mogen ontdekken. Haar bucketlist zal nooit af zijn, omdat er dagelijks nieuwe droombestemmingen bijkomen. Bloggen is haar passie en doet ze op haar website mycurlyway.nl.

Wat vind jij? Laat van je horen!