5 tips om te filmen als een professional met je smartphone
Thuiskomen van je reis met niet alleen prachtige foto’s maar ook video’s? Met dank aan onze smartphones is het tegenwoordig voor iedereen haalbaar om een goede video te maken. Je moet alleen wel weten hoe je je telefoon optimaal gebruikt. Heb jij de camera van je telefoon aardig onder de knie, maar wil je graag tips om net een stapje verder te gaan? Lees gauw verder!
Videomaker Grietje Evenwel deelde eerder al haar tips voor beginners om te filmen met je smartphone. Tijd om een stapje verder te gaan! Want, hoe zit het bijvoorbeeld met speciale effecten en monteren? Sim Only provider Simyo heeft samen met Grietje de handigste tips samengesteld om te leren filmen als een professional. Bekijk direct de video of lees onderstaande tips om jouw film skills direct te verbeteren.
Tip 1: Verander je camerapositie
Het is vrij verleidelijk om alles vanaf ooghoogte te filmen. Maar als je naar je favoriete film op televisie kijkt, wordt er ook altijd vanuit allerlei hoeken gefilmd, toch? Door te spelen met verschillende cameraposities wordt je filmpje spannender. Hoe pak je dit aan? Ga eens door je knieën of zoek juist een hoger punt. Je zult zien dat je onderwerp er vanaf een andere hoek ineens heel anders uit ziet.
Tip 2: Zorg voor variatie in je shots
Kijk eens met de ogen van een filmmaker naar televisieprogramma’s en films: je ziet altijd een mix van ‘wijde’ shots (waarin het onderwerp klein is en er veel omgeving te zien is), medium shots (iets dichterbij) en close-ups (shots van heel dichtbij). Pas dit ook toe tijdens het filmen met je smartphone en film telkens vanaf verschillende afstanden.
Tip 3: Film niet alles in één shot
Probeer verschillende losse shots te maken tijdens het filmen, in plaats van één lange video. Dit is vooral handiger voor jezelf: wil je de beelden namelijk later monteren tot een video, dan gaat dit veel makkelijker en sneller als je allemaal losse shots hebt.
Tip 4: Speel met slow motion
Inmiddels zijn de meeste smartphones wel uitgerust met een aantal effecten, zoals slow motion. Probeer hier eens mee te spelen! Een goed slow motion shot maakt je filmpje direct een stuk gevarieerder en professioneler. Bedenk goed in wat voor situaties je slow motion in kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan een stromende waterval, overvliegende vogel, een dansshow of voorbijrazend verkeer. Beweging kan je met behulp van deze functie heel mooi vastleggen!
Tip 5: Tijd om te monteren
Maak van je video een écht mooie herinnering en monteer je shots tot een video. Dit klinkt ingewikkeld, maar ook hier zijn fijne hulpmiddelen voor, zonder dat je beelden je telefoon hoeven te verlaten. Gebruik voor het monteren een app, zoals KineMaster. Hier komen ook de gevarieerde shots van pas (zie tip 2), want nu kun je makkelijk kiezen wat je wel en niet wil gebruiken!
Oefening baart kunst
Voor een echt professionele video moet je de basis goed op orde hebben. Lees daarom nog eens Grietjes filmtips voor beginners terug, maar oefen bijvoorbeeld ook veel met fotografie. De basis is hierbij namelijk hetzelfde. Je moet anders leren kijken naar je onderwerp en nadenken over wát en hóe je iets vast wilt leggen. Oefening baart kunst, dus hou tijdens je volgende reis je telefoon bij de hand!