filmen met je smartphone

Filmen met je smartphone? Bekijk deze tips voor beginnende filmmakers!

We ervaren op reis heel wat onvergetelijke momenten die onmogelijk goed in foto’s te vangen zijn. Bewegend beeld, dat is dé manier om eenmaal thuis toch zo goed mogelijk te delen hoe je het moment hebt meegemaakt. Gelukkig wordt het maken van een mooie video steeds laagdrempeliger en heb je al lang geen professionele camera meer nodig. Door te filmen met je smartphone maak jij snel en simpel prachtige beelden van je reis. Tenminste, als je weet hoe je het moet aanpakken. Met deze tips helpen we je op weg!

Met een video heb je een nog betere herinnering van een bijzonder moment.

Zwemmen in een waterval, een jeepsafari in Tanzania of het dansende Noorderlicht: filmen met je smartphone wordt steeds populairder. Met een video heb je een nog betere herinnering van een bijzonder moment. Sim Only provider Simyo heeft in samenwerking met videomaker Grietje Evenwel een tweetal video’s gemaakt over de beste manier van filmen met je smartphone. Bekijk haar professionele advies in de video hieronder en lees haar tips om zo op reis de mooiste video’s met je smartphone te maken!

Tip 1: Wat wil je in beeld brengen?

Volgens videomaker Grietje begint een goede video altijd bij rustig blijven en goed nadenken. Je hebt er niets aan als een filmpje overhaast is gemaakt, met bibberend beeld en een compositie die naderhand niet zo handig bleek. Bekijk daarom voor je begint goed wát je precies in beeld gaat brengen en hoe je dat het beste kunt doen. Bekijk je onderwerp van een afstandje, probeer verschillende hoeken uit en druk pas op record als je tevreden bent.

Tip 2: Houd je telefoon altijd met twee handen vast

Voor een mooi, smooth beeld (als je bijvoorbeeld een persoon of object volgt), houd je jouw smartphone het beste altijd met twee handen vast. Nog beter is het om je ellebogen tegen je lichaam aan te houden, of ergens op te steunen, voor meer stabiliteit. Goed kunnen filmen met je smartphone wordt je gelukkig wel steeds makkelijker gemaakt: inmiddels hebben de meeste telefoons een automatische beeldstabilisatie.

Wil je een professionele video van je beelden maken? Houd dan bij het filmen met je smartphone altijd landscape mode aan. Dit betekent dat je je telefoon horizontaal houdt. Wil je je beelden direct uploaden voor bijvoorbeeld Stories van Instagram, dan is het juist aan te raden om je telefoon verticaal te houden tijdens het filmen.

Tip 3: Loop naar je onderwerp toe

De meeste smartphones beschikken tegenwoordig over een uitstekende camera, toch is inzoomen met een telefoon geen goed idee. De lens in je telefoon is niet geavanceerd genoeg om óók ingezoomd een scherp beeld te leveren. Grietje’s tip: gebruik de zoomfunctie niet om korrelig beeld te voorkomen en loop in plaats daarvan naar je onderwerp toe.

filmen met je smartphone

Tip 4: Film met het licht mee

Houd altijd rekening met het licht als je gaat filmen, over het algemeen film je met het licht mee voor het mooiste beeld. Film je tegen het licht in, dan zie je alleen donkere silhouetten en geen details. Voor een special effect, zoals bij zonsondergang, kan dit juist wel weer heel mooi zijn. Bedenk dus ook hier weer goed hoe je iets in beeld wilt brengen en wees je altijd bewust van waar het licht vandaan komt.

Filmen met je smartphone voor gevorderden

Zijn deze tips al heel vanzelfsprekend voor jou of heb je ze inmiddels onder de knie? Houd de website dan in de gaten, want Grietje deelt binnenkort ook haar videotips voor gevorderden met daarin onder andere tips voor het gebruik van effecten en het monteren van je filmpje achteraf!

➸ Lees ook: 5 tips om beter te fotograferen met je telefoon

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!