filmlocaties in Nieuw-Zeeland

Op bezoek in Middle-earth: filmlocaties in Nieuw-Zeeland

Eigenlijk is het land één groot decor, maar op deze locaties treed je in de voetsporen van The Hobbit en Lord of the Rings

Fan of niet, het is een feit: de filmscènes uit de wereldberoemde films The Lord of the Rings en The Hobbit zijn bijzonder mooi. Het fictieve Middle-earth, waar de films zich afspelen, lijkt een volledig andere wereld. Gelukkig kun jij net als Bilbo Baggins door dit wonderlijke land reizen. De scènes zijn namelijk opgenomen in Nieuw Zeeland, en je kunt de filmlocaties bezoeken!

Hobbiton

Met de The Battle of the Five Armies die deze winter in de bioscopen draait is er een eind gekomen aan The Hobbit, de tweede film trilogie van Sir Peter Jackson die zich afspeelt in Middle-earth. In beide trilogies komt de hoofdrolspeler uit de Shire. The Shire is als filmset te bezoeken in Hobbiton. Hobbiton is gebouwd op de Alexander farm in Matamata op het noordereiland van Nieuw Zeeland. Hoewel er niet meer wordt gefilmd kun je als fan wel een bezoek brengen aan de 44 Hobbit holes die het dorp rijk is. Daarnaast worden er anekdotes verteld over de opname periode. De tour eindigt in The Green Dragon Inn, een replica van de Inn zoals deze in de film verschijnt. Hier kun je genieten van een lokaal gebrouwen Hobbiton drankje.

filmlocaties in Nieuw-Zeeland

Mount Doom

Mount Ngarahoe staat tegenwoordig beter bekend als Mount Doom waar Frodo Baggins in de eerste trilogie naar toe moest om ‘de Ring’ te vernietigen. In het echt staat deze berg in het Tongariro National Park. Een ruig vulkanisch landschap met veel lavavelden en grauw gesteente. Wanneer het risico op vulkaan uitbarstingen laag is, kun je hier de Tongariro Alpine Crossing doen. Een trekking van 19,4 kilometer die je onder andere langs de zogenaamde Mount Doom voert. Deze trekking is overigens niet bedoeld voor ongeoefende wandelaars. De tocht duurt tussen de zeven en negen uur. Mocht je dat nog niet lang genoeg vinden, neem dan het zijspoor om Mount Doom te beklimmen. Ook als je helemaal niets met de film hebt is dit een hoogtepunt van je reis door Nieuw-Zeeland!

filmlocaties in Nieuw-Zeeland

Weta Workshop en Wellington

We zakken verder naar beneden op het Noordereiland, naar de hoofdstad van Nieuw-Zeeland; Wellington. Voor een hoofdstad is Wellington bijzonder rustig en klein en daarom zeer gemoedelijk. Een mooie plek om wat tijd door te brengen. Als Lord of the Rings fan kun je een bezoek aan de Weta workshop niet overslaan. Hier zijn ze verantwoordelijk voor het ontwerpen van de kleding, wapens, kostuums, make- up, en special effecten die in alle films worden gebruikt. Leuk feitje: Ook andere grote films zoals Avatar en The adventures of Tintin hebben hulp gekregen van deze Weta workshop. Net buiten Wellington is het ‘echte’ Rivendell te vinden, al dan niet zonder echte elvengebouwen. Rivendell ligt in het Kaitoke Regional Park en is een goede uitvalsbasis voor prachtige wandelingen langs de Hutt rivier die dwars door dit natuur park heen loopt.

filmlocaties in Nieuw-Zeeland

Paths of the Dead

De Putangirua Pinnacles, ook op het Noordereiland gelegen, staan misschien wel beter bekend als Paths of the Dead. Dit geheimzinnige duistere landschap met pieken en pilaren van vlijmscherpe stenen stond decor in Return of the King waar Aragorn een leger van ondode krijgers moest oproepen.

filmlocaties in Nieuw-Zeeland

Naast al deze film locaties op het noordereiland zijn er tig andere bekende en onbekende film locaties te vinden. Wie alle filmlocaties in Nieuw-Zeeland wil bezoeken kan het beste het boek The Lord of the Rings Location Guide van Middle- earth goeroe Ian Brodie meenemen. In dit boek staan alle filmlocaties in Nieuw-Zeeland beschreven inclusief achtergrond informatie, exclusieve anekdotes en GPS coördinaten. Geen fan? Geen nood. Alle bovengenoemde filmlocaties in Nieuw-Zeeland zijn prachtig, of je nu van de films houdt of niet. En ook zonder het boek zul je tijdens een roadtrip genoeg verwijzingen vinden naar de magische decors die Nieuw-Zeeland van nature rijk is.

Foto’s: Tom Hall, Jeff Pang, Jeff Hitchcock, Kathrin & Stefan Marks

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!