Travel diary: back to nature in onaangetast Ierland

Leven in en met de natuur bij Finn Lough

Een paar dagen Dublin en een ochtendje Belfast, dat was mijn ervaring met Ierland. Hoewel ik de Ieren tot de vriendelijkste (en grappigste!) mensen ter wereld vind behoren, had ik het mooiste van het land nog niet gezien. En dat bleek waar toen ik afreisde naar een stukje afgelegen Ierland en volkomen opging in de rust, ruimte en rijke natuur in County Fermanagh.

Vlakbij de grens die het land in tweeën deelt, bezocht ik Finn Lough. Een outdoorparadijsje aan het gigantische Lough Erne. Vanaf Dublin airport zie ik het landschap weidser worden en verkeersborden onleesbaarder. Ik word opgewacht door een Afrika-waardige zonsondergang en een warme lodge met lokale biertjes en knisperend haardvuur. Eigenaren Michael en Gillian namen een paar jaar geleden het park van hun ouders over en hebben het getransformeerd tot een resort waar alles in het teken staat van outdoor en genieten van de natuur.

Finn Lough

De Finn Lough Challenge

Dat laatste heb ik geweten. Afgelopen maand konden jullie me uitdagen tijdens de Finn Lough Challenge waarmee jullie bepaalden wat ik tijdens mijn verblijf ging doen. De gekste dingen werden ingestuurd (waarvoor dank…) en mijn uiteindelijke programma was niet mis. Mountainbiken, Kajakken, hiken, coasteering… had ik al gezegd dat ik er maar twee dagen ben geweest?

De eerste ochtend trotseer ik dikke mist (wie naar Ierland gaat houdt rekening met slecht weer…) en peddel kayak 10 kilometer over het waanzinnig mooie Lough Erne. Heel veel van de eilandjes en uitzichten heb ik dankzij het weer niet meegekregen, maar dat laatste wordt dik goedgemaakt als ik ’s middags na een steile hike het uitzichtpunt bereik. Zon op m’n gezicht en een adembenemend uitzicht over niets dan natuur. En vanaf dat moment zijn de weergoden met mij. Het wordt de zonnigste week van het hele jaar en bij het vallen van de avond zit ik met een Iers wijntje opnieuw naar een fenomenale zonsondergang te staren.

Finn Lough

Finn Lough

Aan de Ierse kust

Op een uurtje rijden van Finn Lough zit je al aan de ruige westkust en dat biedt weer een heel nieuw soort mogelijkheden tot avontuur. Voor mij begint dag twee dan ook met Coasteering; een populaire outdoorsport waarbij je klimt, glijdt en klautert over de rotsen en kliffen langs de kust. En dus hijs ik me bij een stralend blauwe lucht (lucky bastard) in een wetsuit en trotseer de Atlantische oceaan.

Terwijl ik bovenop de klif sta en onder me in het water kijk, vraag ik me nog even af wat ik hier in godsnaam doe. Maar met een laatste blik op de bizar mooie kust die zich voor me uitstrekt, spring ik uiteindelijk toch in het diepe. Wát een te gekke sport! En een mooiere setting voor een actieve ochtend kan ik me niet bedenken…

Finn Lough

Vissen in de Atlantische Oceaan

Mijn reis gaat verder langs lieflijke dorpjes en uitgestrekte weides naar de vissersplaats Kyllibegs, waar ik op een boot klim voor mijn eerste poging tot vissen. Onsuccesvol is die niet, want met uitzicht op de spectaculaire Slieve League Cliffs hengel ik de ene na de andere makreel uit zee. Het stond altijd al op mijn bucketlist om zelfgevangen vis te eten, en dus overhandig ik de vangst aan de chef van Finn Lough, met een sterwaardige voorgerecht als resultaat. Dat noem ik dus genieten van de luxe van de natuur! Grappig feitje: als je per boot de haven van Kyllibegs verlaat zie je bovenop een klif het ‘buitenhuisje’ van Sarah Jessica Parker staan. Met dit soort uitzichten snap je ook wel waarom ze deze uithoek van Ierland heeft gekozen…

Finn Lough

Finn Lough

Ik eindig mijn intensieve en veel te korte kennismaking met deze mooie plek in de plaatselijke pub en proost op de ontdekking van weer zo’n bijzondere bestemming. Dit is oprecht een stukje onaangetast Ierland. Een plek zonder Giant’s Causeway of Cliffs of Moher, maar mét verbazingwekkende natuur in alle eenvoud, hier en daar een verdwaalde toerist en locals die puur genieten van het leven in en met de natuur.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!