Fins Lapland in de zomer

Fins Lapland in de zomer: de ultieme natuurvakantie in de zon

Sledetochten door een winterlandschap, husky’s en rendieren in een dik pak sneeuw en het noorderlicht spotten. Mijn beeld van Lapland werd gedomineerd door vooroordelen over een regio die het hele jaar met temperaturen onder nul te maken had. Niets bleek minder waar. Want hoewel zo’n winterse trip natuurlijk prachtig is, ben ik nu eenmaal een echte zonliefhebber en zie ik de natuur liever groen dan wit. En daarvoor bleek Lapland net zo goed een topbestemming. Ik reisde af naar Fins Lapland in de zomer en werd begroet door een nooit ondergaande zon, een landschap vol groen, blauw en kleurrijke wilde bloemen en ontdekte dat dit bijzondere stukje Europa ook zonder sneeuw een hele dikke aanrader is.

Fins Lapland in de zomer

Het is half juni als ik op het vliegtuig stap naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Officieel is het natuurlijk nog lente, maar in Lapland is de zomer in feite al in volle gang. De dagen zijn hier dan het langst, met dank aan de middernachtzon die tussen 6 juni en 6 juli non-stop aan de hemel staat. Ik heb met twijfels het weerbericht gevolgd, want wat moet je verwachten van Fins Lapland in de zomer? Zodra ik vanuit het vliegtuigraampje Lapland zie opdoemen, weet ik dat ik in de zomer ben beland. En 8 dagen lang verandert daar ook niks aan. Ik geniet van zonovergoten dagen midden in de natuur en ben niet eens een geluksvogel, want de kans op droog en zelfs zonnig weer is in Fins Lapland in de zomer helemaal niet zeldzaam. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die in de Nederlandse zomer en bovendien valt er gemiddeld zelfs minder neerslag dan bij ons!

Ik vertrok naar Fins Lapland met Voigt Travel, de reisorganisatie die gespecialiseerd is het nog veelal onontdekte hoge noorden van Europa. Ik koos voor een Fly & Drive, waarbij ik rechtstreeks van Rotterdam Airport naar Rovaniemi vloog en vervolgens per huurauto een week lang kennis maakte met het mooiste van Noord-Finland.

roadtrip in Noord-Finland

roadtrip in Noord-Finland

➸ Lees ook: Een zomerse roadtrip in Noord Finland

Ervaar de middernachtzon

Staat het noorderlicht op je bucketlist? Snap ik helemaal! Maar voeg daar de middernachtzon maar gauw aan toe, want die is zeker zo bijzonder. 24 uur per dag staat de zon aan de hemel en vanaf het einde van de middag is dat eigenlijk zoiets als zonsondergang die nooit lijkt te stoppen. de hemel kleurt rood en oranje of juist knalroze; elke dag is weer anders en wennen deed het bij mij niet. Mijn meest bijzondere ervaring onder de middernachtzon was tijdens het midnight floating; op mijn eerste nacht in Rovaniemi zette ik koers naar een prachtig meer omringt door bos waar ik een speciaal pak aantrok waarmee je blijft drijven. Ik wist dat het inmiddels na middennacht was, maar al dobberend in het meer staarde ik naar een glasheldere hemel. Een bizarre gewaarwording en eentje die Finland in de zomer nóg bijzonderder maakt!

Je kunt beren spotten in Fins Lapland in de zomer

Iets wat je ook alleen in Fins Lapland in de zomer kunt doen is beren spotten, want terwijl ze in de wintermaanden in een diepe slaap zijn, laten ze zich van begin mei t/m eind augustus juist veelvuldig zien. In Finland leven ruim 1500 bruine beren, voornamelijk nabij de Russische grens. Ik kies ervoor om de activiteit vanuit Vuokatti te ondernemen en na een flinke autorit kom ik aan het eind van de middag aan bij de hut. Het is een lange zit waarbij je doodstil moet zijn, maar als de beren zich eenmaal laten zien is het het echt meer dan waard!

Fins Lapland in de zomer

Leer koken met ingrediënten uit de natuur

De Finse keuken is er misschien niet eentje waar je direct een beeld bij hebt, maar na een rondreis van een week kan ik zeggen dat ik groot fan van. De Finnen leven echt met de natuur en dat betekent dat ze ook zoveel mogelijk koken met verse ingrediënten. In de zomermaanden wordt er volop gevist, gejaagd en geplukt en dat resulteert in heerlijke maaltijden waarbij je een uniek kijkje in de lokale eetcultuur krijgt.

Het hoogtepunt van mijn reis had alles te maken met de Finse keuken, want bij de zusjes van Isokenkaisten Klubi mocht ik een dag lang meekijken in de keuken én heel veel lekkers proeven. Sirpa runt samen met haar zus Katja een prachtige lodge vlakbij de Russische grens en staat bekend als een echte meesterchef. De hele middag breng ik door in een traditionele kota waar ze me de fijne kneepjes van het koken op open vuur laat zien. Ik eet de lekkerste zalm van mijn leven, proef talloze kruiden, elandvlees en versgeplukte paddestoelen en bosfruit. Het is allemaal even smaakvol en na een bezoek aan de traditionele sauna en een duik in het meer, neem ik afscheid van Sirpa en Katja en kijk ik terug op de meest pure beleving tijdens mijn verblijf in Fins Lapland!

roadtrip in Noord-Finland

Fins Lapland in de zomer

Je kunt er fantastisch hiken

Sneeuwlandschappen zijn prachtig, dat is absoluut waar. Maar het mooiste aan Finland vond ik de afwisseling van het intense blauw en groen waar je constant door omringt bent. Waar je ook kijkt, de meren en bossen strekken zich schijnbaar oneindig uit met alleen hier en daar een houten huisje met knalrood dak. Hoewel je in de wintermaanden bijzondere tochten kunt maken op sneeuwschoenen, is Fins Lapland in de zomer ideaal voor het maken van wandeltochten. Het wemelt van de routes die je op prachtige plekjes brengen en die met dank aan het vlakke landschap ook nog eens heel goed te doen zijn.

Mijn favoriet was de Little Bear Trail hiken, gelegen in National Park Oulanka. Je wandelt hier dwars door de bossen, over vlonders, touwbruggen en langs kolkende rivieren en kliffen. Hier is de Finse natuur nog wild en ongerept, maar tegelijkertijd is deze populaire circulaire trail van 12 kilometer heel goed toegankelijk. Bij ruim 20 graden en volle zon spendeerde ik een volle dag in het nationaal park en genoot op mijn gemakje van de mooie natuur langs de route en de gezellige picknickplaatsen onderweg. En hoewel Fins Lapland in de winter me ook echt waanzinnig mooi lijkt, is alleen het hiken voor mij al een reden om nog eens naar dit gebied terug te keren tijdens de zomer.

Little Bear Trail hiken

Fins Lapland in de zomer

Ook een outdoor liefhebber? Als je Fins Lapland in de zomer bezoekt zijn er nog veel meer bijzondere activiteiten in de natuur te doen. Zo kun je in Oulanka National Park waanzinnig goed raften en zijn er op veel plekken in de regio mogelijkheden om er met een mountainbike op uit te trekken.

Ook naar Fins Lapland in de zomer

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere bestemming? Op reis naar Fins Lapland kan met Voigt Travel in zowel de zomer als de winter. De individuele reizen die zij aanbieden kan je bovendien personaliseren. Zo koos ik ervoor om beren te spotten en een kookcursus te volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om een tocht per raft te maken of een rendierfarm te bezoeken. Op hun website vind je alle opties om er een onvergetelijk avontuur van te maken!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!