stage in India

“Overweldigend en echt”: Fleur liep stage in India

Over cultuurshock, jezelf tegenkomen en intens genieten.

Fleur (26) vertrok voor vier maanden naar India, om stage te lopen in miljoenenstad Delhi. Het werd een kennismaking met een samenleving die even confronterend is als betoverend.

Je bent een jonge, westerse vrouw en vertrekt in je eentje naar India. Een land waar misschien maar één woord voor is: intens. Voor haar masterstudie Internationale Betrekkingen koos Fleur voor een stage in India, bij de ambassade in Delhi. Een stad ter grootte van de provincie Utrecht, met 16 miljoen inwoners.

Stage in India

“Als westerse vrouw ben je hier een object om ongegeneerd naar te kijken. Kijk je terug dan blijft iedereen je zonder te knipperen aankijken. India is een maatschappij waarin mannen het straatbeeld vormen. Er zijn sowieso veel meer mannen dan vrouwen. In India moet de vrouw een bruidsschat meenemen, een reden waarom niemand eigenlijk meisjes wil. Als je als westerse vrouw ergens loopt, wordt je voortdurend aangestaard en wil iedereen met je op de foto. Hier wende ik snel aan, alleen voelde ik me wel altijd bekeken. Blote kleding is dan ook –ondanks de enorme hitte- helemaal niet fijn om te dragen.”

Stage in IndiaStage in India

“Ik kwam er snel achter dat als je duidelijk bent en weet wat je wil, je je als vrouw prima kan redden. Door mijn gezonde verstand te gebruiken heb ik me dus goed gered. Contact maken met de bevolking is makkelijk, in de grote stad zijn de mensen directer dan in de landelijke gebieden, maar overal willen ze je altijd helpen of een praatje maken. Ik heb me dan ook nooit onveilig gevoeld.”

Koeien en travestieten

“Ik ben redelijk blanco in het vliegtuig gestapt, dat is een beetje mijn stijl. Ik zie altijd wel wat er gebeurt. Maar een cultuurshock heb ik zeker wel ervaren. Toen ik in mijn zomerse jurkje mijn eerste stappen buiten mijn woning in New Delhi zette om geld te gaan pinnen, werd ik overvallen door de hectiek, starende blikken en de hitte. Na mijn eerste ritje met de taxi was ik overdonderd. Op straat gebeurt van alles. Je ziet bedelaars, travestieten, Hindoes, Moslims, olifanten, koeien. Langs de weg staan geïmproviseerde hutjes -bewoond door complete gezinnen- en soms liggen er zelfs lijken.”

Stage in India

Kastensysteem

“De manier waarop Indiërs denken en leven, de tradities, de spiritualiteit en ook het keiharde gevecht tegen de armoede, zijn me het meeste bijgebleven van mijn tijd daar. Bij aankomst begreep ik niks van de Indiase samenleving, maar hoe meer ik te weten kwam hoe meer ik me verwonderde over alles wat er gebeurde om mij heen. Het kastensysteem is bijvoorbeeld verschrikkelijk. Ik ben ik een weekend op bezoek geweest bij een Brahmin (hoogste kaste red.). De manier waarop de mensen hem benaderden vond ik echt bizar, alsof hij een god was. Ook stond de krant elke dag vol met berichten over stelletjes die vermoord waren door hun familie omdat ze verliefd waren geworden op iemand buiten hun eigen kaste. Officieel is het kastensysteem afgeschaft maar de realiteit is heel anders, het zit zo diep in de samenleving verankerd.

India is echt

“Een kennismaking met India wordt gekenmerkt door een enorm cultuurverschil, veel armoede en slechte hygiëne. Voor mij maakte dit alles mijn India-ervaring zo bijzonder. Een reis door India is hoe dan ook een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Je zal jezelf tegenkomen, maar dat vond ik juist het mooie. India is écht, je kan er niet om heen. En het eten is ongelofelijk lekker, ook al word je er op zijn minst een keer heel erg ziek van.”

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

One thought on ““Overweldigend en echt”: Fleur liep stage in India”

Wat vind jij? Laat van je horen!