food festivals

De leukste én lekkerste food festivals van deze zomer

Met de zomer in aantocht staan er veel, héél veel food evenementen gepland. De lijst lijkt eindeloos, dus hebben we een selectie voor je gemaakt. Van de grote namen die het hele land doorreizen, tot alternatieve events in boerendorpen: dit zijn de leukste en lekkerste food festivals van deze zomer!

Bumperkluiven – Breda, 22 – 24 juli

Liefhebbers van het bourgondische Brabantse leven zitten deze zomer goed in de Bredase binnenstad. Naar verwachting maken zo’n 25 trucks hun opwachting op Bumperkluiven, dat met trots de slogan ‘Eet je een ongeluk!’ gebruikt. De locatie, het Van Sonsbeeckpark, is een fraaie plek om met je vrienden op een zomerdag te chillen met hapjes en drankjes binnen handbereik. Op het menu staan veelal vleesgerechten. Een feestje in de stijl ‘bier en barbecue’.

Beach Food Festival – Texel, 28 – 29 juli

Ook onze Waddeneilanden zijn vertegenwoordigd in de steeds groter wordende rij festivals. En wel op een prachtlocatie, op het strand achter de haven van Oudeschild. Het leuke aan dit event is dat men jaarlijks een nieuw culinair product presenteert. Dit jaar – 28 en 29 juli – komt er dus een opvolger van het palingkroketje. De koks zijn voornamelijk locals, waardoor het echte ‘eilandse’ karakter behouden blijft. Daarnaast vind je op het Beach Food Festival typische Texelse tinten terug in de dranken. Bio-frisdranken, siropen en bier komen allen van lokale bodem en zijn verkrijgbaar bij een van de zeventien stalletjes. Broekspijpen omhoog voor de Waddenzee of juist de wandelschoenen aan, en je kunt ook nog de nabije natuur verkennen. Een ideaal uitstapje voor in de vakantie!

food festivals

Foodwall – Zutphen, 29 – 30 juli

Een relatief nieuw en sfeervol festival dat de moeite van het bezoeken waard is voor de hele familie. Een aantal extraatjes geven het driedaagse festival Foodwall een aantrekkelijke draai. Zo kunnen bezoekers per pont vanuit het centrum de Vispoortgracht naar de Houtwal oversteken, de festivallocatie. Verder voegen kleinkunst en theater nog een extra dimensie toe aan de onvermijdelijke foodtrucks, die ook in Zutphen langs het water geparkeerd staan.

Rrrollend XXL – Den Haag, 3 – 6 augustus

Dit event heeft zich ontpopt tot een enorm populair foodfestijn, reizend door het gehele land. Maar in Den Haag pakt de organisatie van 3 t/m 6 augustus extra groot uit, met nog meer keus uit verwennerijen. Op het welbekende Malieveld in Den Haag gaan allerlei eetculturen in de blender tijdens Rrrollend XXL. Voor wie het kleinschaliger wil; Rrrollend is deze zomer ook te vinden in onder meer Groningen, Hoofddorp, Roermond, Dordrecht en Leiden. Check voor data de website van Rrrollend.

Kannen en Kruiken – Amersfoort en Maastricht, augustus

Voor degenen die Kannen en Kruiken in Rotterdam gemist hebben; niet getreurd, want binnenkort komt dit drankfestival naar Amersfoort en Maastricht. Wijnmakers en brouwerijen stallen van 10 t/m 13 augustus hun beste dranken uit in Amersfoort, en van 17 t/m 20 augustus in Maastricht. De verzameling foodstalls is nog niet bekend, maar de uitgebreide bier- en wijnkaart is al te bekijken op de website van Kannen en Kruiken. Verwacht een line-up om bij te weg te dromen, want allerlei soorten gistingen doen een duit in het zakje.

food festivals

Foodstock – Zuid-Nederland

Denk je in: gitaren, drums en veel etenswaren. De werkelijkheid is precies zo, maar het Foodstock Festival is breder dan de naam doet vermoeden. Het is ook een familiefeest, met draaimolens en suikerspinmachines. Er wordt zelfs een dorp gebouwd om de kleine bezoekers te vermaken. Tientallen foodtrucks zullen de gehele zomer door zuidelijk Nederland toeren en afsluiten in het weekend van 25 t/m 27 augustus in Helmond.

Festival der Zoete Verleidingen – Sleen, 3 – 5 aug

Naast al het hartige foodgeweld, is in Drenthe een event speciaal voor de zoetekauw in het leven geroepen. De tuin van een boerderij aan de rand van het dorp Sleen vormt het decor van het Festival der Zoete Verleidingen, voor het zesde jaar op rij alweer. In stands op wielen kun je zoetigheid als zelfgemaakte jam en honing, maar ook keukengereedschap en kookboeken kopen. Creatievelingen hebben de kans hun zelfontworpen taart te koop aan te bieden en mee te dingen naar mooie prijzen. De opbrengst van de bakwedstrijd komt dit jaar ten goede van Stichting Ambulancewens. Snoepen voor een goed doel, wat wenst een mens zich nog meer?

Lepeltje Lepeltje – Landelijk, mei – sept

Dit voorjaar hebben de mobiele keukens en live-bands van Lepeltje Lepeltje al een rondje Nederland gemaakt, maar mocht je het gemist hebben dan zijn er nog vier kansen deze zomer. Het 3-daagse foodfestival stopt de komende maanden nog in Utrecht, Breda, Zwolle en Eindhoven. Data zijn te vinden op de website van Lepeltje Lepeltje.

food festivals

Food Truck Festival TREK – Landelijk, mei – sept

TREK festival is net als voorafgaande jaren door het hele land te vinden, dit jaar op negen locaties. De mobiele keukens zullen daar de stadsparken omtoveren tot een groot openluchtrestaurant waar van alles te proeven en te beleven is. Voor de exacte data en meer informatie kan je kijken op de website van TREK.

Preuvenemint Maastricht – 24 t/m 27 augustus

Al 33 jaar lang wordt dit gratis eetfestijn in de laatste week van augustus georganiseerd op het Vrijthof in Maastricht. Ongeveer dertig restaurants bieden tijdens dit festival de mogelijkheid tot het ‘preuven’ van verschillende soorten gerechten. Hierbij kan je denken aan saté en stokbroodjes of juist een exclusief gerecht zoals kreeft. En voor de echte bourgondiër worden er tijdens Preuvenmint ook verschillende soorten wijn en bier geschonken!

Foto’s: Deepa, Marc van der Chijs, Maartje Strijbis (incl. header).

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

2 thoughts on “De leukste én lekkerste food festivals van deze zomer”

Wat vind jij? Laat van je horen!