Azoren

Fotodagboek: outdoor paradise op de Azoren

Naline reisde af naar de Portugese archipel

Denk je bij de Azoren aan een paradijselijke eilandengroep als de Malediven? You’re wrong. Over die Malediven dan, want paradijselijk is het er wel degelijk. Om onduidelijke reden associëren veel mensen de Portugese archipel met bounty eilanden zoals je die vindt in de Indische Oceaan. In werkelijkheid zijn het vulkanische eilanden, groener-dan-groen, met ruige kusten en vol outdoor mogelijkheden en wildlife spotting.

Bij Lissabon rechtsaf

De 9 eilandjes van de Azoren liggen in de Atlantische oceaan, ter hoogte van Lissabon, wat ook gelijk een ideale stopover is. Het was mijn eerste (bliksem)bezoek aan de Portugese hoofdstad en ik ben onder de indruk. Wat een sfeervolle stad!

Azoren

Pico’s wildlife

Ik bezocht twee eilanden waarvan Pico de eerste stop was. Als je houdt van natuur en wildlife dan is Pico je nieuwe vriend. Nooit eerder zag ik een eiland dat zo groen is. Het hoogste puntje van het eiland is het gelijknamige Pico (ook het hoogste punt van Portugal trouwens!). Een flinke hike, maar alleen al een ritje per auto door de highlands is al een cadeautje. Naast de rijke natuur is het ook waanzinnig wildlife spotten in de wateren bij Pico. Bij aankomst in het stadje Madalena kan je niet om het huisje van Pico Sports heen. Je vindt er de Duitse Frank Wirth van Wildlife Observations Worldwide. Hij heeft projecten over de hele wereld waarbij je op een verantwoorde manier kennis maakt met wildlife. Op Pico zijn dat walvissen en dolfijnen en ik zag er van beide heel wat. Zo bijzonder!

Azoren

Ik ontmoette nog meer locals die iets bijzonders doen. Zoals Antero Soares, een levende legende op het eiland. Deze man was jarenlang een walvisjager maar heeft zich 20 jaar geleden bekeerd tot het walvisspotten. Je treft hem in een piepklein hutje hoog op een berg met een enorme verrekijker. Dankij deze man zie je gegarandeerd walvissen als je de haven van Pico verlaat!

Azoren

Wine & dine

Nog een misvatting over de Azoren: de typisch mediterrane keuken van het vasteland vind je hier nauwelijks terug. Bereid je in plaats daarvan voor op zware maaltijden als stoofpotten, stamppotten en kazen. Het meest traditionele gerecht is Cataplana; een fish stew. En natuurlijk proefde ik ook een wijntje van eigen bodem. De wijgaarden op Pico zijn UNESCO Werelderfgoed. De typische zwarte muurtjes die overal gebouwd zijn dienen ter bescherming van de druiven. Een bizar landschap is het gevolg!

Azoren

Eilandhoppen op de Azoren

Met 9 eilanden die allemaal verschillend zijn is er genoeg reden om meerdere eilanden te combineren tijdens je bezoek. Naast Pico bezocht ik Terceira, dat een stuk levendiger is dan Pico en waar je twee mooie kleurrijke steden vindt. Meer over alle eilanden lees je in ‘Eilandhoppen op de Azoren‘ De eilanden zijn zowel vliegtuig als ferry goed met elkaar verbonden en hebben allemaal hun eigen must sees. En twijfel je nog of je ook met een klein budget naar de Azoren kan? Check dan snel dit artikel!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!