Jordanië

Fotodagboek: door Jordanië over de Desert Highway

Maartje reisde dwars door Jordanië. Hoe dat er uitzag? Zó!

Jordanië is een droom voor iedere fotograaf. Ik maakte een te gekke tocht van de hoofdstad Amman over de Desert Highway naar het zuiden. De ooit verdwenen stad Petra en de rode woestijn Wadi Rum ontdekken. Ultiem chillen in Aqaba aan de Rode Zee en drijven in het knetterzoute water van de Dode Zee.

Amman

Op het eerste gezicht weet je niet zo goed wat je moet met Amman. De stad is uitgestrekt en het is er relatief rustig op straat. Er zijn amper toeristen, de locals verplaatsen zich per auto. De oude citadel is prachtig met zijn Umayyad Palace, Tempel van Hercules en een waanzinnig panorama over de stad. Eten, caféhangen, uitgaan en kunst kijken kun je als de beste in Amman. Je vindt er de lekkerste hummus, falafel en zoete awameh. Binnenkort meer tips voor Amman, want achter die ondoorgrondelijke eerste indruk, bruist een levendige moderne stad.

Jordanië

Petra

Petra is dé toeristische attractie van Jordanië. En terecht! Het is een oude stad die zo’n tweeduizend jaar geleden uit de rotsen is gehakt door de Nabateeërs, een oud Arabisch nomadenvolk. Honderden graftombes, façades, een oud klooster, en de Siq; een tachtig meter hoge rotskloof die toegang biedt tot de stad. Indrukwekkend! En overal paarden, kamelen en de schattigste ezeltjes.

Jordanië

Wadi Rum

Petra was waanzinnig mooi maar de woestijn in al zijn bloedhete rode pracht overdonderde me. In de achterbak van een Jeep scheurden we door het rode zand. We leerden over zeepplanten waar je je was mee kunt doen, waar je water vindt in de rotsen, en we dronken salie-kardemom thee bij de Bedoeïenen. We sliepen in Aqaba in een heerlijk hotel met uitzicht over de Rode Zee waar je aan de overkant Israël en Egypte ziet liggen.

Jordanië

Dode Zee

Een reis door Jordanië is niet compleet zonder een drijfbezoek aan de Dode Zee. Het water bevat momenteel 27% zout en dat maakt zwemmen praktisch onmogelijk. Je moet je overgeven aan het water, iets anders dan drijven op je rug lukt je toch niet. Sluit af met een lekkere scrub- en moddersessie en je voelt je als herboren.

Geschreven door - Maartje is fotograaf en gespecialiseerd in portretten en theaterfotografie. Ze heeft een fascinatie voor vulkanen, reizen naar onontdekte plekken en lekker eten. Dit resulteert vaak in food- en reisreportages en projecten op afgelegen eilandjes. Haar portfolio kun je vinden op haar website www.maartjestrijbis.com.

Wat vind jij? Laat van je horen!