Fotodagboek: de Oostenrijkse Alpen in de zomer

Freke reisde naar de Stubai regio en ontdekte de Alpen buiten het ski seizoen

Wie denkt er bij Oostenrijk meteen aan skipistes, sneeuw en Heidi? Niet meer nadat je Oostenrijk in de zomer hebt bezocht. De witte Alpen worden verruild voor prachtige groene bergen, de kou voor zomerse temperaturen en bevroren beekjes voeren zoveel smeltwater naar beneden dat de watervallen overweldigend zijn. Wat een verrassing zo dichtbij huis!

In Stubai alleen al zijn zoveel prachtige wandeltochten te maken dat het moeilijk is er een te kiezen. Het bijzondere aan deze regio is dat iedereen de bergen in kan. De geoefende wandelaar komt goed aan zijn trekken maar ook mensen die minder goed ter been zijn kunnen via speciale paden toch van de natuur genieten. Ik koos voor een stuk van de ‘Wilde wasser weg’. Een prachtige tocht door de Alpen langs rivieren, wilde orchideeën en enorme watervallen.

Stubai

Grazende koeien en verse melk

In de Oostenrijkse Alpen staan de mooiste boerderijen. Bijzonder is dat op sommige boerderijen nog op ambachtelijke wijze melkproducten worden verwerkt tot romige boter, yoghurt en kazen. Ik bracht een bezoek aan de Schlicker Alm in Telfes. De koeien zijn niet te missen. Door de luid rinkelende bellen hoor je ze overal. Dat de koeien zo’n mooi leven hebben is te proeven aan de boter, botermelk en yoghurt die ik na een rondleiding tijdens een proeverij mocht proberen.

Stubai

Traditioneel

De tijd lijkt echt te hebben stilgestaan in de Oostenrijkse Stubai regio en dat zie je duidelijk terug in de mooie dorpen. Alle dorpen die ik bezocht hadden voornamelijk mooie oude witte huizen. Hoge of moderne gebouwen waren nergens te bekennen. Alleen de Alpen steken hoog uit boven de witte huizen. Er heerst een enorm ‘gemütliche’ sfeer in dorpen als Mieders, Telfes en Neustift en op sommige plekken wordt de traditionele klederdracht nog vol trots gedragen wat het plaatje helemaal compleet maakt.

Stubai

Hoog en laag

Zelfs in de zomer is de sneeuw nooit helemaal weg en zijn de bergtoppen bevroren. Na een warme dag in het dal nam ik een skilift naar boven en stond ik ineens in de kou naar besneeuwde bergen te kijken. Wat een contrast! Boven in een restaurant zat de après-ski sfeer er nog steeds goed in, compleet met een live band gekleed in lederhosen, een barbecue en bierpullen houdt het après-skiën hier waarschijnlijk nooit op. Dat terwijl het in de lager gelegen gebieden op datzelfde moment ruim 30 graden is. Een unieke combinatie voor een vakantiebestemming!

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!