Zuid-Duitsland

Fotodagboek: Zuid-Duitsland langs de Donau

Liv volgde de Junge Donau in het verrassend mooie zuiden van Duitsland

We reizen massaal naar verre oorden om bijzondere natuur te kunnen ontdekken, maar vergeten vaak dat dit soort prachtige groene plekken veel dichterbij zijn dan we denken. Het gebied langs de (Junge) Donau in Zuid-Duitsland bijvoorbeeld.

Junge Donau per fiets

In het mooie Regensburg trok ik er met met de fiets op uit. Hier vind je niet alleen prachtige huizen, kerken en een gezellige binnenstad, je bent ook binnen no time middenin de natuur. Fiets vanuit de stad tegen de stroming van de Donau in richting het bijzondere neoclassicistische monument Walhalla, waar beelden en kunstwerken te bewonderen zijn van kunstenaars en wetenschappers uit de ‘Duitstalige’ wereld. Hieronder vallen overigens ook Nederlanders, want er is onder andere een beeldhouwwerk van het gezicht van Erasmus te bezichtigen.

Zuid-Duitsland

Pretzels en halve liters

Een bezoekje aan een bierfabriek kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een tripje in Zuid-Duitsland. Duizenden liters verschillend bier; van de geur in de fabriek alleen al raak je bijna een beetje aangeschoten. Ik bezocht Schneider-Weisse waar ik naast een rondleiding door de fabriek ook mooie verhalen hoorde over het maken van bier én zelf een proeverijtje deed. En dat om 9.30 uur in de ochtend!

Zuid-Duitsland

De Donau vanuit een luchtballon

Ik haalde mijn bucketlist er ook even bij, want een unieke manier om de Donau te zien is vanuit een luchtballon. Check! Rondom de plaats Ulm kun je een ballonvaart boeken. Het leuke is dat je zelf mag meehelpen de luchtballon op te zetten. Dit maakt het eigenlijk ook extra spannend, want je ziet precies met welke materialen je de lucht in gaat… (“Moeten die plastic dingen ons écht omhoog houden?”). De ballonvaart zelf is allesbehalve eng: de rust bovenin de lucht is enorm bijzonder. De mand wiebelt niet, je hoort amper geluid en het uitzicht is fantastisch. Rondom je heen zie je exact waar de Donau vandaan komt en welke kant de rivier op gaat.

Zuid-Duitsland

Azuurblauw water

Met de Donau centraal tijdens deze trip, trok ik er ook op uit om hem van dichterbij te bekijken. Dat kan op verschillende manieren: boek een tochtje op één van de grotere boten of huur zelf een kano en ga op een actief avontuur. Één van de mooiste kanotochten die je kunt maken is van Gutenstein naar Sigmaringen, waarbij je langs bijzondere krijtrotsen, kastelen en ruïnes komt. Ik sloot de kanotocht af met een waanzinnig uitzicht op het sprookjesachtige slot van Sigmaringen. En azuurblauw water? Dat hebben ze dus ook gewoon in Zuid-Duitsland. Ik vond het in Blaubeuren, een dorpje waar je een adembenemende blauwwaterbron kunt bewonderen. Het water is er maar liefst 21 meter diep en zo ontzettend blauw dat het bij nep lijkt. Niets was minder waar. Opnieuw verrast door dit stukje paradijselijk Duitsland.

Foto header: Dieter Kasimir

Geschreven door - Liv houdt van schrijven, muziek, reizen, fotografie, cultuur en natuur. Het liefst combineert ze deze dingen in werk en vrije tijd. Na haar eerste verre reis naar India en Nepal wil ze alleen maar meer van de wereld zien. Wat er op haar verlanglijstje staat? Canada, Peru en het Noorderlicht in IJsland.

Wat vind jij? Laat van je horen!