fotograferen met je telefoon

5 x beter fotograferen met je telefoon

Zo haal je het meeste uit je telefoon op reis!

Sleep jij altijd een spiegelreflex mee op reis? Het levert vaak de mooiste plaatjes op, maar eerlijk is eerlijk: erg praktisch is zo’n grote camera niet- al helemaal niet als je ook nog met extra lenzen en een statief wil werken. Gelukkig worden de camera’s van telefoons als maar beter en kan je ook daarmee heel goed uit de voeten. Maar, hoe haal je er nu het meeste uit? We geven tips om beter te leren fotograferen met je telefoon!

  FOTOGRAFIETIPS  
   

Gebruik je flits (of niet!)

De gouden regel: schakel je flits uit! Je zal hem vaker niet nodig hebben dan wel en niks is vervelender dan een zeldzaam moment verpesten met een overbelichtte foto. 9 van de 10 keer zal een flitser er voor zorgen dat je foto er onnatuurlijk uit komt te zien. Maar, er zijn uitzonderingen. Zo kan juist overdag een flitser voor hele mooie beelden zorgen. Bij zonlicht zorgt het bijvoorbeeld voor een beter balans in harde schaduwen.

Sommige telefoons hebben ook de optie om zelf de ISO-waarde in te stellen. Is dat bij jou het geval, speel hier dan eens mee en zie wat voor effect het op je foto’s heeft. Stel het getal daarbij naar boven toe bij als je te weinig licht hebt.

fotograferen met je telefoon

Negeer de zoom

Het is heel verleidelijk, maar laat de digitale zoom optie die op je telefoon zit lekker links liggen. Als je te ver van je onderwerp afstaat dan is het nog altijd het beste om dichterbij te gaan staan. Alternatief is je foto na afloop bij te snijden. Zoom je toch digitaal in, dan gaat de kwaliteit van je foto sterk achteruit.

Gebruik gadgets!

Fotograferen met je telefoon betekent geen gesleep met lenzen, statief en andere toebehoren. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen accessoires hoeft te gebruiken. Ze kunnen de opties van je telefoon namelijk sterk vergroten. In veel winkels kan je voor een paar euro een lenzenstetje kopen met bijvoorbeeld een macrolens, groothoek en fish eye. Piepklein, dus super eenvoudig mee te nemen en je klikt ze zo op je telefoon.

De macrolens geeft je de mogelijkheid om close-ups te maken die niet eens onder hoeven te doen aan een foto die gemaakt is met een professionele camera. Met de groothoek maak je weer prachtige panorama’s. En beperk je niet tot lenzen, ook een simpele mini-tripod of een selfiestick helpen je op beter te fotograferen met je telefoon!

fotograferen met je telefoon

Kies de juiste telefoon

Niet onbelangrijk, weet wat je telefoon kan! Lang niet alle camera’s zijn hetzelfde, dus als je veel wilt fotograferen met je telefoon, zoek dan het juiste type uit met een echt goede camera. Let daarbij niet alleen op de resolutie, maar ook op de opties die je handmatig kan instellen. Daarnaast hebben telefoons vaak een aantal standen waarop je kan fotograferen, zoals iPhone de keuze geeft uit onder andere Pano(rama), timer en HDR. Verder geldt dat Samsung bovenaan staat als het gaat om camera eigenschappen. De nieuwe Samsung S7 heeft allerlei handmatige instellingen zoals ISO, belichting, sluitertijd en de optie om foto’s RAW op te slaan. Met name die laatste optie zorgt ervoor dat je ook als serieuze fotograaf aan de slag kan met je telefoon.

fotograferen met je telefoon

Bewerk je foto na

De foto maken is stap 1, maar daarna volgt natuurlijk nog het nabewerken. Er zijn heel wat amateurfotografen bekend geworden door te fotograferen met hun telefoon en deze vervolgens in hun eigen stijl te bewerken en plaatsen op Instagram. Eerder noemden we al 5 van deze inspirerende Instagram accounts.

Je hoeft je foto niet eens over te zetten op je computer om hem te bewerken, want er zijn talloze apps waarmee je direct aan de slag kan. Camera+ is een goede app, niet alleen vanwege de bewerkingsopties maar vooral omdat je de belichting (exposure) met deze app onafhankelijk van de scherpte kan instellen. Een andere populaire keuze is VSCO, die vooral bekend is om de smaakvolle filters. Een laatste favoriet is Snapseed, een gratis app waarmee je vrijwel dezelfde mogelijkheden hebt als bij professionele bewerkingssoftware. Welke je ook kiest, trek er even de tijd voor uit en probeer alle verschillende opties.

Inspiratie voor professioneel fotograferen met je telefoon

Tijd om aan de slag te gaan! Laat je daarvoor vast inspireren door de profs. Bekijk de beelden en verhalen van fotografen in Ethiopië, Utrecht, Nepal en lees de verhalen van onze eigen fotograaf Maartje. En volg ons natuurlijk op Instagram!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

One thought on “5 x beter fotograferen met je telefoon”

Wat vind jij? Laat van je horen!