Atlantische Loirestreek

FRANKRIJK | Een roadtrip door de Atlantische Loirestreek

Roadtrips en Frankrijk zijn een gouden combinatie. En de Atlantische Loirestreek is daarop geen uitzondering. Van de levendige en kunstzinnige stad Nantes tot pittoreske wijndorpen en kustplaatsen: een roadtrip door deze regio combineert het beste van Frankrijk. Wij nemen je mee langs wijnroutes, kastelen, kustplaatsen en strand in de Atlantische Loirestreek!

Joie de vivre lijkt hier wel uitgevonden. De combinatie van heerlijke lokale wijnen en streekgerechten, chateaus, historie en vriendelijke mensen: het is niet moeilijk om dit alles te vinden in dit hemelse stukje Frankrijk. Vanaf Amsterdam kan je in zo’n anderhalf uur rechtstreeks naar Nantes vliegen. Ga je liever met je eigen auto roadtrippen, dan is Nantes vanuit Utrecht in ongeveer 9 uur te rijden. Het Loiredal, met 600 kilometer het grootste wijngebied van Frankrijk, strekt zich uit langs de langste rivier van het land, de Loire. Voor wie van lekker eten en goede Franse wijn houdt, is het hier als thuiskomen in een warm bad.

Atlantische Loirestreek

Je zou kunnen zeggen dat deze streek al het goede van Frankrijk verenigt

De Atlantische Loirestreek

Je zou kunnen zeggen dat deze streek al het goede van Frankrijk verenigt. Wij begonnen onze reis met een bezoek aan Nantes; een artistieke stad vol bezienswaardigheden waarover je hier al onze tips kunt lezen. Vanaf daar begint de roadtrip echt. We stappen in de auto voor een ritje van twee uur naar Le Thoureil. Een prachtig dorpje met karakteristieke Franse sfeer en slechts 360 inwoners. Verken de omgeving zoals de lokale bevolking dat ook doet: vanaf het water op een fûtreau, een traditionele houten boot. Hoe klein dit dorp ook is, het is omringd door prachtige natuur en dat zie je perfect vanaf de Loire. Hier merk je pas hoe immens de rivier echt is. Een hele verandering ook met het stadse Nantes; op slechts een paar uur rijden ben je in een compleet andere omgeving, met uitgestrekte weilanden, wijngaarden en middeleeuwse huizen.

Atlantische Loirestreek

Een wijntje, of twee, drie

Trek gekregen? Eten doe je in Thoureil bij La Route du Sel, want nergens heb je zulk geweldig uitzicht over de Loire en op het menu staan enkel seizoens- en streekproducten. When in France, do as the French do.. en dat betekent natuurlijk wijn bij elke gang. De Fransen weten wel wat echt genieten is en daar kunnen wij wel aan wennen. Als je na de boottocht en de lunch nog puf hebt om de wijngaarden en kastelen in de omgeving te bezoeken, zeker doen! Alles bevindt zich hier op redelijk korte afstand van elkaar. Wij kiezen voor het hoogste kasteel van Frankrijk, namelijk Château de Brissac. Alleen de buitenkant is al een kodak momentje waard, en wacht maar tot je de binnenkant te zien krijgt. Je kunt een rondleiding door het kasteel krijgen en aan het einde de zelf geoogste wijn proeven, Cabernet D’Anjou. Had ik al gezegd hoe fijn het is dat in Frankrijk alles gepaard gaat met wijn?

Lees ook: De mooiste roadtrips in Frankrijk

Atlantische Loirestreek

Slapen in Stijl
Hoe beter leren over wijn, dan vanuit je eigen accommodatie? Dat kan bij Domaine de la Soucherie, een wijnlandgoed én Bed & Breakfast. De eigen wijngaard is 28 hectare groot en zeker de moeite waard om doorheen te wandelen, en belangrijker nog; veel wijn van te proeven. Een heerlijke plek om te genieten van de rust en ruimte van het Franse platteland. Maar mocht je wat meer leven zoeken, dan ben je vanaf hier binnen 20 minuten in de stad Angers.

Atlantische Loirestreek

De Atlantische kust

Het mooie aan de Atlantische Loirestreek is dat je enerzijds de groene Loirevallei hebt en anderzijds de kust. Tijdens een roadtrip door deze regio hoort een tussenstop aan zee er dan ook zeker bij. Het schattige vissersdorp Pornic is er eentje waar ik als strand- en waterliefhebber zielsgelukkig van word. Je kunt hier talloze watersporten beoefenen zoals kajaken, roeien, zeilen en suppen. We spenderen onze tijd in Pornic met wandelen over het strand en genieten van het heerlijke eten aan de boulevard. Onze keus? Een echte Franse crêpe bij La P’tite Crêpe Rit voor de zoete trek. ’s Avonds stappen we binnen bij Le Comptoir Gali, waar we genieten van heerlijk eten en lokale wijnen, terwijl we met uitzicht op het haventje van Pornic de zon in zee zien zakken.

Atlantische Loirestreek

Een paradijs voor kampeerders, strandfanaten en seafood lovers

Île de Noirmoutier

Een uurtje rijden richting het zuiden van Pornic, net onder de plek waar de Loire uitmondt in zee, vind je een piepklein stipje op de landkaart. Het is Île de Noirmoutier. Tijdens je roadtrip in de Atlantische Loirestreek kan je vanaf het vasteland over de beroemde Passage du Gois naar het eiland rijden. Of berucht moeten we misschien zeggen, want bij hoogtij komt de weg onder water te staan. In het verleden betekende dit dat als je te laat was, je vast zat op het eiland. Gelukkig is er sinds 1971 een brug die het eiland met het vasteland verbindt en kan je tijdens je bezoek volledig de tijd vergeten. Overigens is het geen straf om wel op het eiland te moeten verblijven, want het is een paradijs voor kampeerders.

J’adore la Loire!

We rijden rondom het eiland, waar aan de 40 kilometer lange kust de mooie baaien elkaar opvolgen en worden afgewisseld met leuke havenstadjes. Rij je een stukje het binnenland in dan zie je de bijzondere zoutbekkens waar boeren dag in dag uit hard werken in de zoutwinning. Naast Bretagne is Noirmoutier namelijk de plek waar het bekende Fleur de Sel vandaan komt. Tijdens onze rit passeren we ook de ene na de andere oesterkwekerij: als je net als ik een liefhebber bent van seafood dan ben je in de Atlantische Loirestreek in de zevende hemel. Wij sluiten onze roadtrip af bij La Table d’Elise; een sfeervol restaurant met maritieme stijl en Franse keuken. Als we die avond op het strand nog één keer onze glas Loirewijn heffen, denk ik terug aan de route die we hebben afgelegd en kan ik met recht proosten op de ontdekking van een bestemming naar mijn hart.

Atlantische Loirestreek

Wij maakten bovenstaande roadtrip in drie dagen, waarvan we er eentje in Nantes doorbrachten. Heb je meer tijd te besteden in de regio? Check dan de website van de Atlantische Loirestreek voor een overzicht van alle mooie tussenstops die je kunt maken!

Geschreven door - Dayna is een fervent reizigster met een grote liefde voor Azië. De wereld zien zit in haar bloed en dankzij haar reislustige spirit heeft ze al veel bijzondere plekken mogen ontdekken. Haar bucketlist zal nooit af zijn, omdat er dagelijks nieuwe droombestemmingen bijkomen. Bloggen is haar passie en doet ze op haar website mycurlyway.nl.