weekend in de Franse Ardennen

Natuur en cultuur tijdens een weekendje in de Franse Ardennen

De Franse Ardennen? Dat voelt toch een stukje meer ‘weg’ dan in de Belgische Ardennen, maar is nog steeds op een fijne rijafstand gelegen. Ideaal dus voor een weekend of midweekje genieten. Genieten, van de prachtige uitzichten, de romantische dorpjes en vele mogelijkheden voor avontuurlijke, culturele of culinaire uitstapjes. 

Het middelpunt van de Franse Ardennen is de plaats Charleville-Mézières. Het ligt op de rand van de natuur en je kunt vanuit Charleville-Mézières gemakkelijk alle kanten uit naar andere steden en dorpen in de Franse Ardennen.

Charleville-Mézières

Vanaf het centrale plein Place Ducale is het heerlijk wandelen door de knusse straatjes van deze fotogenieke stad. Daarbij kom je vroeg of laat langs de rivier, die van oudsher de twee steden van elkaar scheidt. Vroeger waren Charleville en Mézières namelijk aparte steden. Voor cultuur en historie kun je het beste in Charleville zijn, Mézières is namelijk in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd en veel van het stadje werd vernietigd. Charleville is echter wonderbaarlijk genoeg gespaard gebleven.

Dat betekent dat er dus nog genoeg te beleven is. De grote kerk Basilique Notre Dame d’Esperance staat nog vier overeind en vanaf dit jaar kun je een historische rondleiding krijgen langs de middeleeuwse fortificaties van Mézières. Sla in Charleville zeker het Musée de l’Ardenne niet over. Niet alleen liggen er vondsten uit alle tijdsperiodes die in de regio opgegraven zijn, maar je krijgt ook een uniek inkijkje in ‘s stads grootste publiekstrekker: de marionetten. De grote klok vlakbij het Place Ducale opent ieder uur twee deuren en toont een schouwspel van marionetten, dat elk uur anders is. In het museum kun je het bijzondere raderwerk zien. Charleville-Meziëre is vanwege de ligging een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Franse Ardennen. Verblijf je liever niet in de stad, kies dan voor een vakantiehuisje boeken net buiten de stad, lekker in de mooie natuur.

Lees ook: De mooiste autoroutes in Frankrijk

weekend in de Franse Ardennen

Marionettenfestival

Elk oneven jaar is het groot feest in Charleville-Mézières. Dan vindt het Internationale Marionettenfestival (of Festival Mondial des Theatres de Marionettes) plaats. Zoals de naam al verklapt, komt de crème de la crème onder de poppenspelers van over de hele wereld naar Charleville-Mézières om hun kunsten te vertonen. Door de hele stad, op straat, in winkels, theaters, cafés en restaurants, treden de poppenspelers op. En dan hebben we het niet over alleen maar Jan Klaassen-achtige optredens, maar denk aan levensgrote poppen die door de straten ‘wandelen’. In de jaren dat er geen Marionettenfestival wordt gehouden, is er precies een jaar voor het festival een speciaal Marionettenweekend. Kleinschaliger dan het festival, maar daarom niet minder leuk.

weekend in de Franse Ardennen

In vorstelijke sferen in Sedan

Ooit afgevraagd hoe een koning of koningin leeft? Niet ver van Charleville-Mézières ligt Sedan. Hier staat een van de grootste kastelen van heel Europa en als je wil kun je er overnachten. In de middeleeuwen was Sedan een erg vooraanstaande stad in Noord-Frankrijk en – voor zeventig jaar – zelfs een eigen prinsendom. De heren van Sedan woonden in het enorme kasteel Château de Sedan. Vandaag is het gigantische bouwwerk een museum over de bloederige geschiedenis van de stad.

Outdoor in de Franse Ardennen

Tijdens een verblijf in de Franse Ardennen is de natuur een van de hoogtepunten. En die kan je zo actief ervaren als je zelf wilt. Ben je niet bang voor een beetje water? De Semoy-vallei is een fantastische plek om te kanoën of kajakken op het soms kabbelende en soms snelstromende water van de Maas. Onder andere in het dorpje Monthermé vind je een verhuurbedrijf.

Liever droog blijven maar wel op zoek naar een adrenalinerush? Ga dan naar Fumay, een dorpje dat op een klein uurtje rijden van Charleville-Mézières ligt. Hoog boven de Maas spant zich een aantal stalen kabels uit. Van een beboste heuvel reiken ze in een diagonale streep over de rivier naar een door bomen verscholen plek in het dal. Bij activiteitenpark Terraltitude kun je naast klimmen en bungeejumpen met een zipline van een kilometer lang de vallei in vliegen. Extra spannend: je scheert horizontaal in plaats van zittend over de bossen en de Maas, met een vaart van wel 130 kilometer per uur!

weekend in de Franse Ardennen

Een actief weekend in de Franse Ardennen

Vergeet tijdens een weekend in de Franse Ardennen zeker je wandelschoenen niet. Er zijn enorm veel bewegwijzerde wandelpaden te vinden, dwars door de bossen, over de heuvels en vlak langs de Maas. Heb je niet zoveel tijd om veel te wandelen, maar wil je er toch een keer op uit? In een kronkel van de Maas, tussen de kwartsheuvels, ligt het dorpje Monthermé. Vanuit hier starten prachtige (korte) rondwandelingen die je enkele van de mooiste plekken in de Franse Ardennen laten zien. Dit gebied is ook prachtig om als uitvalsbasis te kiezen als je in een vakantiehuisje in Frankrijk wilt verblijven.

Tip: Sta vroeg op om mistflarden over de heuvels te zien rollen, terwijl ze langzaam oranje kleuren van de zon. Daarna is het doorstappen, want je moet flink omhoog voor de wandeling die je vanuit Monthermé kunt maken. De beloning is gelukkig groter dan de moeite die je ervoor moet doen. Er zijn twee uitkijkpunten die je echt mee moet pakken. De eerste is bovenop de leistenen rots la Roche Fendue waar vandaan je een wijds uitzicht hebt over de Maas, de beboste heuvels die Monthermé omringen én de oude spoorbrug, die wordt opgeslokt door een tunnel richting het hart van de berg.

weekend in de Franse Ardennen

weekend in de Franse Ardennen

Het tweede uitkijkpunt is eigenlijk nog mooier. Daarvoor moet je wel weer omhoog, dus een aanrader is om tussendoor even uit te puffen in het dorpje Château Regnault. Wie niet opgeeft, krijgt daar één van de mooiste uitzichten van de Franse Ardennen voor terug. Boven wacht uitkijkpunt le Rocher de l’Hermitage. Een beeld van ridder Dardennor waakt permanent over de Maaswentelingen. Je kunt vanaf hier alle dorpjes in de buurt zien liggen, temidden van de altijd groene dennenbosheuvels van de Franse Ardennen.

Beeld: Hjalmar Guit, Parc Terraltitude (Zipline)
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.