Friedrichshain Berlijn

Een blik op de wijk Friedrichshain in Berlijn

Misschien wel het meest authentieke deel van de stad, en tegelijkertijd dé studentenwijk.

In Oostelijk Berlijn bevindt zich de authentieke wijk Friedichshain. Een buurt waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan sinds de val van de Berlijnse muur in 1989, met onder andere de East Side Gallery; het langste nog in tact-zijnde stuk van de muur.

Friedrichshain in Berlijn Oost

De wijk Friedrichshain heeft een centrale ligging en is enorm populair onder jongeren. Het staat dan ook wel bekend als de studentenbuurt van Berlijn. De sfeer is er creatief en gemoedelijk, je kan er spotgoedkoop eten, goed stappen, er zijn leuke winkeltjes en je vindt er fijne parken waar je je even af kunt sluiten van de drukte van de stad, Voor een goedkope hap kan je het beste in de buurt van de Karl Marx Allee zijn, ook wel bekend als de twee kilometer lange hoofdstraat van de wijk Friedrichshain. Hier vind je talloze alternatieve, goedkope restaurantjes. Onderweg vind je overal informatieborden over de geschiedenis van dit stukje Berlijn. Vroeger was dit namelijk het pronkstukje van de DDR en er vonden vele opstanden plaats. De straat staat inmiddels op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Friedrichshain Berlijn

East Side Gallery

Verspreidt door Berlijn zie je nog restanten van de Berlijnse Muur en in Friedrichshain bevindt zich het langste gedeelte van zo’n 1,3km. Over de gehele lengte van de muur zijn kunstwerken aangebracht door middel van graffiti, waarmee het ook ook meteen het langste openbare kunstwerk ter wereld is, genaamd de East Side Gallery. Het is het werk van 118 verschillende kunstenaars uit 21 verschillende landen die hiermee hun visie uiten op de politieke situatie in Berlijn uit de jaren ’80/’90.

Markten

Als je toch in de buurt bent, breng dan meteen een bezoekje aan de Boxhagener Platz. Het ligt in het hartje van de wijk Friedichshain in Berlijn’s levendige centrum en staat bekend om haar plein, waar er in de zomer wordt gepicknickt, drankjes worden gedaan en talloze events plaatsvinden. Als je er in het weekend bent, staat op zaterdag het plein in het teken van biologisch eten met tientallen kraampjes vol met biologisch fruit en groenten en op zondag is er een vlooienmarkt waar handelaren en kunstenaars voor een mooi prijsje hun spulletjes verkopen.

Ben je klaar met shoppen, dan zijn er genoeg gelegenheden om ergens een drankje of hapje te doen. Een aanrader en tevens ook een hele beleving, is die Turnhalle. De naam zegt het al: een sportzaal die omgetoverd is tot een restaurant, café, lounge en cocktailbar.

 

Friedrichshain Berlijn

Legendarisch stappen

Vraag je op straat naar het uitgaangsleven van Berlijn dan wordt er ongetwijfeld geantwoord met ‘Berghain‘. De legendarische underground techno club is volledig in mysterie gehuld. De club, die regelmatig 24 uur per dag open is, staat namelijk bekend om het schijnbaar volstrekt willekeurige deurbeleid. Heb je de wachtrij doorstaan, dan kan je op elk moment van de dag zomaar de toegang geweigerd worden. Je moet dus niet al te zuinig met je uurtjes in Berlijn zijn om een poging te wagen. Kom je wel door de keuring, dan stap je binnen in een wereld die naar zeggen alleen al de moeite van je bezoekje aan Berlijn waard is…

Wat zijn jouw tips voor Friedrichshain in Berlijn?

 

Beeld: Frederik Danko/Unsplash

Geschreven door - Iris is al van kleins af aan een fanatieke reiziger. Het reizen gecombineerd met haar passie voor schrijven, zorgen vaak voor bijzondere verhalen. Met als haar favorieten Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika.

Wat vind jij? Laat van je horen!