full moon party in Thailand

Verbod op full moon party in Thailand. Is het uit met de pret?

Het Thais ministerie komt wederom met een maatregel om de veiligheid onder toeristen te verbeteren

Afgelopen week verscheen het bericht dat strandfeesten zoals de alom bekende full moon party in Thailand einde oefening zijn. Waar eerder al de polsbandjes voor toeristen werden ingevoerd, worden nu ook de full moon party’s verboden. Wij vroegen ons af: is het uit met de pret?

Het antwoord is snel gevonden: ‘nee’. Ja, op alle eilanden in de Surat Thani regio worden strandfeesten verboden. Maar nee, de Full Moon party op Koh Phangan, de moeder van alle volle maan festiviteiten, gaat onverstoord verder. Reden hiervoor is de langlopende populariteit van dit feest.

Verbod full moon party

Maar waarom dan?

Aanleiding om überhaupt de feesten een halt toe te roepen was de brute moord op twee Britse toeristen in September, waarna de Thaise regering zich snel realiseerde de veiligheid van hun grootste inkomstenbron veilig te moeten stellen. Of zoals gouverneur Chatpong het zelf zegt: “het verbod maakt deel uit van pogingen om een eind te maken aan de verdorvenheid en illegale activiteiten die de goede reputatie van het land in gevaar brengen.” Dus dat.

Het plan van aanpak

Om het gevaar zo veel mogelijk te beperken worden ook alle dronkemans aangelegenheden tot een absoluut minimum beperkt: de eilanden Koh Tao en Koh Samui zullen bij volle maan niet meer in het teken staan van een ravende massa in fluorescerende vakantiepakken en op alle drie de paradijselijke eilanden zullen strandfeesten niet langer zijn.

Daarnaast worden de polsbandjes voor de toeristen ingevoerd: een maatregel die ervoor moet zorgen dat ze eenvoudiger en veiliger terug bij hun hotel komen. Aansluitend op deze maatregel heeft het hoofd van de Royal Thai Police (RTP) agenten opgedragen extra maatregelen ten behoeve van de veiligheid van toeristen te nemen en zo de toeristenpolitie te ondersteunen.

full moon party in Thailand

Maar zal het werken?

Eerlijk? We zijn bang van niet – als het al wordt doorgezet en volgehouden. Niet meer met je blote voeten in het zand en een bucket in je hand? Men reist om vrijheid te proeven en zonder feestjes om vrijheid te vieren zoals het bedoeld is, zal de interesse en de verblijfsperiode op de eilanden waarschijnlijk afnemen en zoals de regering zelf al aangeeft: toeristen zijn een belangrijke bron van inkomsten. Het is een nobele poging om de veiligheid van toeristen in Thailand te verbeteren, maar wij vermoeden dat het, net als de polsbandjes, niet de beste manier is.

Ben jij wel eens aanwezig geweest bij een full moon party in Thailand? Wat was jouw ervaring?

Foto’s: Ernikon (header), Joe Stump, Duaane Storey.

Suzanne van der Eerden
Geschreven door - Suzanne schrijft met rechts, voetbalt met links. Verdient de kost als Community Manager. Houdt van Vietnamees eten, Cubaanse avonden en Zuid-Afrikaanse alles.

Wat vind jij? Laat van je horen!