Op wereldreis maar niet genoeg budget? Zo kun je slim geld (be)sparen

Niet de staatsloterij gewonnen dit jaar, maar toch een reis om de wereld maken? Ja, een wereldreis kost veel geld, maar met genoeg tijd en de juiste voorbereiding is het echt mogelijk om die droom waar te maken. Het zal je verbazen hoeveel geld je opzij kunt zetten door slimme keuzes te maken. Onze wereldreizigers weten er alles van! In deze editie van ‘Op wereldreis’ geven we tips om slim geld te sparen én besparen.

Inventariseren

Stap 1: breng je financiële gezondheid goed in kaart. Eerder gaven we al tips voor het berekenen van de kosten van je wereldreis. Heb je dat bedrag eenmaal duidelijk, dan is het belangrijk om een correct plaatje te maken van je financiële situatie. Alleen zo kom je erachter of je doel mogelijk is en kun je gaan plannen wat je moet doen en of laten om tot het benodigde bedrag te komen. Noteer exact wat je inkomsten en uitgaven zijn en vooral waar je precies je geld aan uitgeeft. Maak dit overzichtelijk voor jezelf en eventueel je partner of reisgenoot. Probeer een gemiddelde te nemen over een hele periode (bijvoorbeeld een half jaar) en niet alleen afgelopen maand.

BESPAREN

 

Besparen op vaste lasten

De meeste wereldreizigers hebben een behoorlijke aanlooptijd tot aan hun vertrek. Vanaf het moment dat je bepaald dat je op reis gaat heb je in dat geval nog even om te sparen en dus ook om te besparen. Dat is goed nieuws, want op de grote uitgaves zoals vaste lasten kan je vaak veel winst behalen! Zet in een overzicht wat je per maand kwijt bent aan bijvoorbeeld zorg- en reisverzekering, telefoonrekening, televisie en gas en licht. Het kost wat tijd en uitzoekwerk, maar vaak is het veel voordeliger om voor deze uitgaves rond te shoppen. In veel gevallen weten we niet eens wat we precies kwijt zijn per maand en of het ook goedkoper kan.

Zo zijn we in Nederland per 2-persoonshuishouden tegen de 1000 euro per maand kwijt aan gemiddelde vaste lasten. Naast de huur of hypotheek zijn de energiekosten het meest kostbaar. Het sleutelwoord hier is energie vergelijken! Zo kan je voor gas en elektra vaak veel goedkoper uit zijn door over te stappen van leverancier (denk aan die fijne welkomstkortingen!). Een goede website hiervoor is easyswitch.nl, daar kan je naast energiekosten bijvoorbeeld ook telefoonabonnementen en auto- en zorgverzekeringen vergelijken. Wil je overstappen van zorgverzekeraar? Kijk dan goed na of deze bijvoorbeeld vaccinaties en/of malariatabletten vergoed. Het scheelde ons een kleine € 900,- euro per persoon! Die extra euro’s kan je goed gebruiken op reis.

Leefstijl

Dit is een wat lastiger onderwerp, want dit zijn vaak de uitgaves waar je veel plezier aan beleeft. Probeer daarom zo objectief mogelijk naar deze uitgaven te kijken. Heb je abonnementen, een sportschool lidmaatschap dat je bijna niet gebruikt, ga je graag naar schoonheidsspecialiste of een prijzige kapper? Vaak kosten deze dingen veel geld en heb je het niet echt nodig. Ga na hoeveel je precies moet of wil besparen en wat de uitgaves van je leefstijl je nu echt waard zijn. Op die manier kan je doorstrepen wat je best wilt missen. Hou voor jezelf ook bij hoe vaak je gaat shoppen, stappen en buiten de deur eet en halveer dit. Stop vooral niet helemaal cold turkey met leuke dingen doen, maar zoek alternatieven die weinig of geen geld kosten. Geef de moed niet op, ze zijn makkelijker te vinden dan je denkt. Wees creatief!

Lees ook: Je route uitstippelen voor een wereldreis

SPAREN

 

Extra geld sparen voor een wereldreis

Naast besparen zochten wij tijdens onze voorbereiding ook naar manieren om wat extra geld bij elkaar te krijgen. Deze bedragen lijken wellicht aan de kleine kant, maar die €10,- hier in Nederland is in Azië een nacht slapen. Wat bij ons heeft geholpen om het wereldreisbudget bij elkaar te sprokkelen:

Verkopen op Marktplaats

Duik alle kasten in en ga opruimen. Je komt vast een hoop spullen en kleding tegen die je niet meer gebruikt of draagt. Misschien kan je er via Marktplaats nog wat voor krijgen. Op markplaats zijn ook een hoop spullen gratis af te halen zoals boeken, kleding of meubels. Mocht je een beetje creatief zijn, dan kan je de meubeltjes opknappen (likje verf e.d.) en opnieuw via Marktplaats verkopen.

Kleingeldpot

Gooi al die kleine muntjes in een grote pot en hou dit een tijdje vol. Neem na een maand of twee de pot mee naar de stortingsautomaat bij de bank. Je zult (bijna) niet hebben gevoeld dat je deze centen hebt gemist, maar ze kunnen wel degelijk bijdragen aan dat grote reisbudget.

Verhuren via Airbnb

Woon je op een gewilde plek en heb je een extra kamer over in je huis? Overweeg dan om deze te verhuren via Airbnb als dat tot de mogelijkheden behoort. Je levert een stukje privacy in, maar je hebt natuurlijk helemaal zelf in de hand hoe vaak je de kamer verhuurt. Het is uiteindelijk wel degelijk een lucratieve bron van inkomsten. Bovendien ontmoet je gelijk reizigers van over de hele wereld. Misschien hou je er nog een leuk slaapadresje in het buitenland aan over!

Geschreven door - Alex en Maartje zijn vanaf maart 2013 een jaar lang op wereldreis geweest en bezochten Midden-Amerika, USA, Oceanië en Zuidoost Azië. Op www.metderugzakom.nl vind je van hun meer verhalen, foto’s en video’s.

Wat vind jij? Laat van je horen!