geldzaken op reis

Geldzaken op reis: dit is waar je rekening mee moet houden

YES, je gaat op reis! Vol enthousiasme stort je je op het uitzoeken van je route, inpakken van je tas en dromen van al het moois dat je dit keer weer gaat zien. Over geldzaken op reis denk je niet echt na, want “als je je pinpas maar mee hebt”, toch? Niet helemaal waar, want niet op elke bestemming is dat pasje je vrijheid en je redding voor als het even mis gaat. Tijd voor een crash course geldzaken op reis!

Doe research naar je bestemming

Nummer 1: verdiep je in de plek waar je naartoe gaat. En dan hebben we het dus even niet over de must sees en leukste eettentjes. Want: met welke munteenheid betalen ze? En hoe zit het met veiligheid van geld opnemen? Kan je er überhaupt wel pinnen? Ja, ook dat laatste is een serieuze vraag om jezelf te stellen. Je zal niet de eerste reiziger zijn die Iran binnenkomt en daar pas wordt geconfronteerd met het feit dat je er écht niet kunt pinnen. Dit zijn natuurlijk uitzonderingen, maar niet eentje waar je pas te laat achter wilt komen. Ook in populaire backpackoorden in Azië liep ik zelf al meerdere keren tegen dit probleem aan. Zo kan je in Laos echt prima met je pinpas uit de voeten, behálve op dat leuke eilandje waar je toevallig een week had willen vertoeven. Inlezen dus!

➸ Ga je naar Iran? Dan zijn er naast geldzaken nog meer handige dingen om voor vertrek te weten. Lees er hier alles over.

geldzaken op reis

Verdeel je contanten

Tja, en als je dan niet of weinig kunt pinnen, hoe doe je dat dan? Met een enorm pak geld over straat is eigenlijk nooit een goed idee. Als je al weet dat je naar een plek gaat waar je mogelijk weinig kunt pinnen, dan doe je er verstandig aan om vast wat grote uitgaves vooraf te voldoen, zoals accommodaties. Verder geldt dat het verstandig is om je cash te verdelen. Stop niet alles in de portemonnee die je altijd bij je draagt, zo maak je jezelf veel te kwetsbaar. Doe in plaats daarvan ook wat geld in een vakje van je backpack en neem bijvoorbeeld een kleine tweede portemonnee mee om in je rugtas te bewaren.

De berichten over geld op zak dragen lopen uiteen, met name in Midden- en Zuid-Amerika. Juist wel of niet doen? Ik zeg doen. Stop altijd een kleine hoeveelheid biljetten in je broekzak of een zogenaamde ‘reserve portemonnee’. Mocht je dan beroofd worden, dan kan je direct dat geld afstaan. Zo vermijd je niet alleen dat de situatie echt gevaarlijk wordt maar voorkom je ook dat je in één klap al je cash en belangrijke pasjes kwijt bent.

➸ Ga je op wereldreis? Check hier onze tips voor de juiste voorbereiding

Neem een creditcard mee

Misschien wel de belangrijkste tip als het om geldzaken op reis gaat: neem een creditcard mee! In Nederland gebruik je hem misschien nooit, maar tijdens je reis zal je er dankbaar voor zijn. Met name in de Verenigde Staten is een creditcard onmisbaar voor het maken van hotelboekingen en bijvoorbeeld borg voor autohuur. Zonder creditcard ben je dan nergens. Maar je creditcard is om meerdere redenen onmisbaar. Weigert je pinpas een keer? Dan heb je altijd nog een backup. Ook heb je met een creditcard automatisch een aankoopverzekering en ben je in de meeste gevallen verzekerd tegen fraude.

Er zijn verschillende soorten creditcards. Over het algemeen geldt dat je met een Visa of MasterCard het beste uit bent omdat die in verreweg de meeste landen worden geaccepteerd. Wellicht zit er al een creditcard bij het betaalpakket van je eigen bank in, maar je kan ook eenvoudig online een creditcard aanvragen, al vanaf 14,50 per jaar.

geldzaken op reis

Verschillende valuta

Ga er niet automatisch van uit dat op je bestemming alles in de lokale munteenheid wordt gedaan. Het is geen uitzondering om twee prijzen in meerdere valuta tegen te komen, vaak de lokale munteenheid en de Amerikaanse Dollar. Kan je kiezen in welke van de twee je wilt betalen? Dan ben je meestal met de lokale munteenheid het voordeligst uit. Soms heb je die keuze echter niet. Zo stond ik bij een pinautomaat in Cambodja vol verbazing te kijken naar de Dollars die eruit kwamen in plaats van de lokale Riel. Ook in Midden-Amerika wordt voor veel bestemmingen aangeraden om naast de lokale munteenheid altijd een voorraad Dollars te pinnen. Deze worden eigenlijk altijd geaccepteerd en je kunt je er eenvoudiger mee uit benauwde situaties redden, want Dollars zijn nu eenmaal gewild.

Pinnen kan geld kosten

Jammer maar waar: buiten de eurozone kan pinnen je behoorlijk wat geld kosten. Je betaalt dan een vast bedrag per transactie, plus een percentage voor de wisselkoers indien van toepassing. De transactiekosten verschillen per bank, dus controleer vooraf wat voor jou de kosten zijn om niet voor verrassingen te komen staan. Deze kosten gelden ook voor pinnen met een creditcard, wat vaak pas begint bij € 4,50. In het buitenland geld opnemen kan je dus beter met je pinpas doen omdat daarmee de tarieven lager liggen. Mocht die om wat voor reden dan ook weigeren, dan is je creditcard een fijne backup.

geldzaken op reis

Meer handige tips voor geldzaken op reis

➸ Skimming komt overal voor, ook in Nederland. Maar tijdens je reis wil je deze ellende al helemaal voorkomen. De veiligste pinautomaten zijn die IN een bank, dus probeer daar zoveel mogelijk gebruik van te maken. De pinautomaten die je liever wil vermijden -behalve die in achterbuurten waar je sowieso niets te zoeken hebt-, zijn die in het voorportiek van banken. Niet alleen een populair doelwit van skimmers, maar ook een plek waar vaak ’s avonds en ’s nachts louche types rondhangen. Niet gebruiken dus.
➸ Het is een open deur, maar toch: neem tijdens korte tripjes niets mee wat je niet nodig hebt. Ga je een dagje hiken? Lekker je portemonnee en creditcard veilig opbergen in je accommodatie.
➸ Draag je geld nooit in het zicht. Geen mooie handtasjes en overduidelijke moneybelts dus. Binnenzakken zijn altijd het veiligst. Heb je die niet? kijk dan naar slimme alternatieven, zo vind je op elke site met travel gear wel speciale undercover moneybelts die je onder je kleding draagt en zo plat zijn dat je ze niet kunt zien.
➸ Maak voor vertrek een overzichtje met noodnummers van je bank en verzekeringen en neem die (in tweevoud) mee op reis. Mocht het dan toch fout gaan, dan heb je alle gegevens snel bij de hand om je passen te blokkeren.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!