verblijf op Schiermonnikoog

Genieten van de ongerepte natuur tijdens een verblijf op Schiermonnikoog

Het heeft nog geen 1000 bewoners, telt slechts één dorp en is gezegend met de breedste stranden van Europa. Schiermonnikoog, het kleinste eiland van de Wadden, is dé bestemming voor natuurliefhebbers. Uitwaaien en ontspannen in de natuur is alles wat op je agenda staat tijdens een verblijf op het ongerepte Schiermonnikoog.

De overtocht vanuit Lauwersoog

Schiermonnikoog bereik je per ferry vanuit het Groningse Lauwersoog. De normale ferry doet 45 minuten over de overtocht. Daarnaast kan je kiezen voor de zogenaamde fast ferry, die je in 20 minuten naar het eiland brengt. Je auto moet je op het vaste land achterlaten, Schiermonnikoog is namelijk autoluw – nóg een reden dat een verblijf op Schiermonnikoog zo rustgevend is! Je kunt je ticket bij vertrek in de haven kopen of vooraf online.

verblijf op Schiermonnikoog
© Erik-Jan Leusink

Fietsen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is geen groot eiland, bovendien is het oosten beschermd natuurgebied waardoor dat niet toegankelijk is. Toch is het handig om een vervoersmiddel te hebben: een fiets! Er zijn drie verhuurpunten, zowel in het dorp als direct bij de pier. Je hebt daarbij keuze uit allerlei soorten fietsen, inclusief elektrische fietsen (handig op een eiland waar het vaak hard waait…) en tandems. Op de website van het VVV vind je drie fietsroutes met kaartjes die je kunt downloaden. Overigens is het net zo leuk om gewoon zonder plannen op pad te gaan. Verdwalen kun je niet echt en in totaal ligt er ‘slechts’ 30 kilometer aan fietspad op het eiland. Onderweg zijn er diverse bezienswaardigheden zoals vogelhutten, bunkers en vuurtorens. Daarnaast is het heerlijk om onderweg even te stoppen voor een strandwandeling of wandeling door het duingebied.

➸ TIP: Benieuwd wat er precies te zien en doen is tijdens zo’n fietstochtje over het eiland? De kenners van Lekkerwegtips.nl verzamelden hun tips voor activiteiten op het eiland. Zo kan je bijvoorbeeld deelnemen aan een zeehondentocht en het schelpenmuseum bezoeken. Op de website vind je naast Schiermonnikoog ook fijne tips voor de overige Waddeneilanden en andere bestemmingen dicht bij huis.

verblijf op Schiermonnikoog
© Erik-Jan Leusink

Het dorpje verkennen

Dichtbij de veerdienst ligt het enige en gelijknamige dorpje op het eiland. Dit is een ideale plek om voordat je weer naar het vasteland vertrekt nog even een hapje te eten. Geniet je langer dan één dag van een verblijf op Schiermonnikoog? Dan is het dorp ook de plek waar je boodschappen kunt doen. Het dorpje is sowieso leuk om even doorheen te lopen. Je vindt er diverse winkeltjes en horecagelegenheden. Daarnaast is hier ook het bezoekerscentrum gevestigd waar je allerlei informatie kunt krijgen over je verblijf op Schiermonnikoog.

Horeca aan zee op Schiermonnikoog

Tijdens een verblijf op Schiermonnikoog kom je er vanzelf achter dat alles kleinschalig is, ook de horecagelegenheden. Verwacht hier niet zoals op sommige andere eilanden volop strandtenten. Voor een lekkere lunch of drankje met je voeten in het zand heb je drie opties: Bij Paal 6-7 staat het permanente strandpaviljoen de Marlijn. Aan de Wadkant ligt havenrestaurant Wad Anderz en in het westen ligt Restaurant Norderstraun. In de zomer is er nog een extra strandtent: Paviljoen Paal 3.

verblijf op Schiermonnikoog
© Hans-Jurgen Mager

Overnachten op Schiermonnikoog

Om het eiland en de kwetsbare natuur goed te beschermen, kan Schiermonnikoog een beperkte hoeveelheid toeristen aan. Het eiland puilt dus ook niet uit van de overnachtingsmogelijkheden. Vanwege de omvang is het eiland prima te verkennen in één dag maar het is natuurlijk heerlijk als je kunt genieten van een langer verblijf op Schiermonnikoog. Hiervoor heb je keuze uit een handvol hotels en B&B’s, diverse bungalows en vakantiewoningen en één camping: Seedûne, gelegen middenin de duinen. Zorg dat je, zeker in de vakantieperiodes, vroeg genoeg boekt want het aanbod is beperkt.

Meer lezen over een tripje naar de Wadden? Lees ook onze tips voor een weekendje Ameland en een weekendje Texel.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!