Genieten van de Zuid-Afrikaanse keuken

Braais, burgers, en ander hotspots om ultiem van te genieten.

Als er ergens een plek is waar ze eten verstaan, dan is het wel Zuid-Afrika. Je vindt er een scala aan restaurants en markten, van Long Street tot aan je hotel. Zeker weten dat je niets lekkers mist van De Zuid-Afrikaanse keuken? Sla deze plekken dan niet over.

The Organic Foodmarket

Zonder twijfel het beste van alle werelden bij elkaar. Gevestigd in The Old Biscuit Mill in de wijk Woodstock, biedt deze markt ruimte voor elk land. Een dikke Hongaar met tafels vol Hongaarse pizza’s, tal van cupcake kraampjes, champignons van over de hele wereld en ja, zelfs The Frying Dutchman: moeder en zoon met een kraampje waar Grolsch, poffertjes en bitterballen worden verkocht. Je handen vol met eten? Schuif dan aan bij een van de gigantische picknicktafels die over de binnenplaats verspreid staan, of plof neer op een strobaal in de zon. De markt is geopend van 9.00 tot 14.00 uur. Zoals alles in en om Cape Town gewoon te bereiken per minibus voor ongeveer vijftien rand (€1,25). Huur je een auto? Ga dan op tijd, want parkeren is een uitdaging.

Zuid-Afrikaanse keuken

Genieten van de Zuid-Afrikaanse keuken bij Knead

Van plan te gaan surfen? Vergeet dan Knead niet! Hoe verleidelijk het ook is om na een dag surfen te kiezen voor de eerste de beste tent; dwing jezelf een stukje verder te lopen naar het einde van de boulevard en loop de foodlovers-hemel binnen: versgebakken brood, huisgemaakte rozemarijn chips, verse pindakaas en fenomenale burgers. Knaed is gevestigd aan het einde van Muizenberg strand, op steenworpafstand van Gary’s surfschool. Gewoon te voet bereikbaar dus.

Meltingpot Mzolis

Aan de voet van township Guguletu ligt Mzolis. Wat ooit een slagerij was is nu op het eerste gezicht niets meer dan een uitgestorven plek vlak voordat je de township binnen rijdt. Maar op zondag is het de meest onvoorstelbare smeltkroes van rassen, leeftijden en beroepen. Iedereen is welkom, iedereen is gelijk en iedereen eet en drinkt. En veel ook. Her en der kun je bakken vlees kopen en aan iedere local met een braai vragen of hij het even voor je klaar wil maken. Gegarandeerde service met een glimlach en een goed gesprek. Je biertjes koop je bij een van de omliggende hutjes, ook die deuren staan altijd voor je open. Eten in de ene hand, biertje in je andere en geniet van het gezelschap en de livemuziek bij een ondergaande zon.

Let wel: ga met een auto. Het feest gaat tot ongeveer 21.00 uur door, maar vertrek rond een uur of 19.00 in verband met veiligheid. Er zijn parkeerwachters en genoeg andere gasten aanwezig die je graag naar je auto begeleiden, zonder verdere bijbedoelingen!

Zuid-Afrikaanse keuken

Zuid-Afrikaanse Braai

Klaar voor een avontuur? Ga braaien! Op een door midden gezaagde ton gevuld met kolen ligt een rooster waarop de heerlijkste gerechten worden klaar gemaakt. Favoriet is de ‘snoekbraai’: een vis gemarineerd in een mix van olijfolie, knoflook, abrikozenjam en peper en zout. Hoewel ‘braaien’  de Afrikaanse term voor barbecue is, is het toch net even anders. Zo wordt er vaak genoeg binnen gegeten en soms ook pas nadat al het vlees is gebraaid. Zuid-Afrikaanser dan dit wordt het niet!

The Royal Eatery

Van alle restaurants op Long Street is dit de grote favoriet. Met een kitcherig interieur is het op zich al een gezellige plek om te zitten, maar bij het zien van de menukaart ben je pas echt verkocht. Burgers in alle soorten en maten en voor de vegetariërs zijn er overheerlijke salades, zoals de grilled haloumi cheese salad. Een aanrader voor ieder bezoek aan Zuid-Afrika!

Het een baie smaaklyk maal!

Geschreven door - Suzanne schrijft met rechts, voetbalt met links. Verdient de kost als Community Manager. Houdt van Vietnamees eten, Cubaanse avonden en Zuid-Afrikaanse alles.

4 thoughts on “Genieten van de Zuid-Afrikaanse keuken”

 1. Zijn al deze plekken in Cape Town of zijn ze door heel Zuid-Afrika?
  Ik krijg er in ieder geval trek van.. (Goed, zo vlak ná de lunch!)

 2. Hi Bjorn!

  The organic foodmarket, Mzolis en The Royal Eatery zijn allemaal in Kaapstad! Knead zit op meerdere plekken in Zuid-Afrika en ook braaien kan natuurlijk overal!

 3. Oh, het is lang geleden dat ik in het prachtige Zuid Afrika was, bewaar er heerlijke herinneringen aan. En inderdaad de braai is geweldig. Heimwee….. bedankt voor het weer in herinnering brengen van een geweldige tijd.

 4. Hallo Suzanne,

  Misschien een gekke vraag maar mijn schoonzusje Sheron Smissaert is op zoek naar Henny van der Eeden. Is dat familie van jou? Ze zou graag in contact met hem komen.

  Hoop dat je me iets kunt laten weten.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Nadia

Wat vind jij? Laat van je horen!