gerechten-eten-vakantie-spanje

10x Gerechten die je Moet Eten op je Vakantie in Spanje!

Wij denken dat een van de beste manieren om een land te ervaren en contact te leggen met de plaatselijke bevolking is door te eten! Van Padron pepers tot patatas bravas, en van turrón tot tapas, Spanje weet alles uit de kast te halen als het op heerlijk eten aankomt.

Spaans eten is eenvoudig, met verse, lokale ingrediënten (en royale hoeveelheden olijfolie!), en gerechten als paella en tapas hebben het land met recht op de wereldkaart van fijnproevers gezet.

Hier zijn 10 traditionele gerechten die je tijdens je vakantie in Spanje moet proberen – maak je smaakpapillen klaar voor een traktatie!

Patatas bravas

patatas-bravas

Elk land lijkt wel een aardappelgerecht te hebben, en dat van Spanje is patatas bravas. Dit populaire tapasgerecht bestaat uit knapperige, ondiep gebakken aardappels overgoten met een pittige saus van olijfolie, knoflook, tomaat en gerookt paprikapoeder. Je kunt het ook afmaken met chorizo, gebakken vis of aioli, want waarom ook niet.

Turron

Deze heerlijke traktatie is beroemd in heel Spanje, vooral tijdens de feestdagen. Elke regio geeft er zijn eigen draai aan, maar het basisrecept van turrón bestaat uit geroosterde noten (meestal amandelen, maar pistachenoten komen ook voor), suiker (veel suiker!), honing en eieren. Het kan knapperig en kauwbaar zijn, of stevig en bros.

Tapas

tapas

Tapas is verweven in het weefsel van de Spaanse cultuur, en het is ook een van de belangrijkste redenen waarom de Spaanse keuken zo beroemd is over de hele wereld. Maar wat is het precies? Tapas zijn kleine gedeelde bordjes eten die als snack of voorgerecht worden gegeten. Het kan van alles zijn, van een plankje olijven, gerookt vlees en brood tot knoflookgarnalen en gefrituurde octopus. Gezelligheid begint en eindigt laat in Spanje, dus de lokale bevolking bestelt vaak een paar tapasgerechten om door te gaan tot de hoofdmaaltijd. Het delen van tapas en een paar drankjes met vrienden is ook een populaire manier om gezellig samen te zijn. We raden je aan om veel tapas te bestellen in Spanje, omdat het een fantastische manier is om zoveel mogelijk Spaanse gerechten te proeven dankzij de kleine porties.

Bonustip! Voor degenen die de voorkeur geven aan de meest ontspannen optie door te verblijven in een all-inclusive hotel, is er goed nieuws: deze all-inclusive in Spanje, aangeboden door TUI, heeft ook heerlijke Spaanse tapas op het menu staan.

Tortilla

Tortilla, of Spaanse omelet, is een van de eenvoudigste en meest authentieke Spaanse gerechten. Het lijkt op een gewone omelet met eieren, maar dan met aardappel en extra vierge olijfolie. Een gewone tortilla is heerlijk, maar je kunt er ook chorizo, cherrytomaatjes, paprika of andere groenten aan toevoegen. Tortilla wordt vaak geserveerd als onderdeel van een tapasspread en is een geweldige optie voor vegetariërs die iets hartigs willen.

Churros

churros

Als je een suikerklap nodig hebt, kun je niet verkeerd gaan met deze gefrituurde deegstaafjes, gedoopt in chocolade voor een goede maatregel! Ze worden meestal gegeten als ontbijt of als zoete middagsnack. Je kunt ze vinden bij eetstalletjes in de open lucht, bars en cafés – maak je geen zorgen over het gebruik van Google Maps, de zoete geur van gefrituurd deeg zal je in de juiste richting leiden.

Kroketten

Kroketten zijn een andere tapasfavoriet, en deze keer kunnen vegetariërs er gemakkelijk aan meedoen. Deze heerlijke gefrituurde balletjes van bechamelsaus omhuld met broodkruimels zijn verkrijgbaar met verschillende vullingen, van rundvlees, gezouten kabeljauw en ham tot broccoli en geitenkaas. Ze zijn het lekkerst als fingerfood met een koude cerveza (biertje).

Paella

spanje-paella-eten

Paella is waarschijnlijk het bekendste gerecht van Spanje. Dit verrukkelijke rijstgerecht met saffraansmaak ontstond honderden jaren geleden in Valencia toen hongerige bedienden rijst combineerden met restjes van de overvloedige banketten van Moorse koningen.

Er zijn verschillende versies van het gerecht in heel Spanje, maar de gemengde versie met chorizo, mosselen en garnalen is internationaal het populairst. Maar als we maar één soort zouden moeten aanraden, dan is het de originele Valenciaanse versie met konijn, kip en boterbonen.

Albondigas

Dit gezellige gerecht van gehaktballetjes in een pittige tomatensaus valt altijd in de smaak. Albondigas, meestal gemaakt van kalfs- en varkensgehakt, is eenvoudig om te maken en nog eenvoudiger om te eten, vooral in combinatie met een glas Rioja.

Gazpacho

Gazpacho

Als je het idee van gekoelde soep niet kunt verdragen, wacht dan maar tot je gazpacho hebt geprobeerd. Een kom gazpacho is een koele oplossing voor de intense zomerhitte in Spanje, gemaakt door rauwe tomaten, komkommer, paprika, uien, knoflook en olijfolie te mengen. Slurp het op met wat knapperig brood besprenkeld met nog meer olijfolie.

Calamares a la Romana

Er is niets lekkerder dan een schaaltje calamares bij een strandtent. Ze worden gemaakt door malse inktvisringen in beslag te bakken en vervolgens op smaak te brengen met zout, peper en een scheutje citroensap. Het is een heerlijk gerecht om zo te eten of in een tapasmix.

Jamon

jamon

Spanje is beroemd om zijn gezouten ham, de legendarische jamón. Net zoals prosciutto alomtegenwoordig is als je naar Italië reist, zie je overal in Spanje benen van zoute jamón hangen bij marktkraampjes en op menu’s van restaurants en bars. Er zijn twee soorten jamón: serrano van witte bergvarkens en Ibérico (de fijnste en duurste ham) van zwarte Iberische varkens. Je kunt plakjes gewone jamón eten als snack, op vers brood of als onderdeel van een kaasplankje, weggespoeld met een glas sherry.

Heeft Spanje goede vegetarische en plantaardige opties?

Vegetariërs zullen zeker geen honger lijden in Spanje. En hoewel veganisten misschien wat speurwerk moeten doen in kleine steden en dorpen, is er nog steeds veel aanbod als je weet waar je moet zoeken.

Je vindt vegetarisch eten in de meeste bars, restaurants, cafés en markten, en grote steden zoals Madrid en Barcelona zitten vol met veganistische (en gewoon veganistische) restaurants. Het kan wat lastiger zijn om veganistische opties te vinden buiten de grote steden, dus de veiligste optie is om in elke plaats die je bezoekt eerst naar de plaatselijke markt te gaan om vers fruit, groenten en brood in te slaan.

Als je lokale menu’s bekijkt, let dan op gazpacho (tomatensoep), crema de verduras (groentesoep) en eenvoudige ensaladas (salades) die waarschijnlijk veganistisch zijn. Om er zeker van te zijn dat er geen vlees bovenop wordt geserveerd (wat zelfs kan gebeuren als het niet als ingrediënt wordt vermeld), kun je de ober vertellen dat je je gerecht wilt bestellen met ‘sin jamon y sin huevo’ – geen ham of eieren.

One thought on “10x Gerechten die je Moet Eten op je Vakantie in Spanje!”

  1. Ik woon sinds 7 jaar definitief in Spanje en buiten het altijd prachtige weer is dit land in vergelijking met Be en Nl ruim 30 percent beterkoop en bovendien is het eten hier ook zeer lekker en ook beterkoop, vooral de wijn in de restaurants, beste beslissing ooit genomen.

Wat vind jij? Laat van je horen!