Gevolgen van Ebola

Ebola: de stand van zaken

Ebola blijft de gemoederen bezighouden. Wij hebben wat zaken op een rij gezet over de situatie in de getroffen landen.

Enige tijd geleden publiceerden we een artikel over Ebola en reizen met informatie waar je op moet letten als je een reis hebt gepland naar een land nabij het Ebola gebied. Sinds dat artikel zijn er veel nieuwe ontwikkelingen. Om met het positieve te beginnen: inmiddels heeft de WHO bekend gemaakt dat de uitbraak in Senegal onder controle is en vorige week maandag kreeg Nigeria de stempel dat het Ebola vrij is. In beide landen was sprake van een beperkte uitbraak van Ebola.

Betekent dit dat het weer veilig is om naar deze landen te reizen? Nee, niet direct. Er heerst in de regio nog steeds een vorm van paniek en in een aantal andere landen is de situatie nog verre van onder controle. Daarnaast zijn er ook nog steeds nieuwe landen waar Ebola uitbreekt. Zo is recentelijk Ebola geconstateerd in Mali en is daar een 2-jarig meisje aan de gevolgen van de ziekte overleden. Blijf daarom de website van de overheid in de gaten houden als je naar deze regio wilt reizen.

The Fight Against Ebola

We krijgen dagelijks via allerlei media informatie over de situatie rondom Ebola, maar het blijft voor ons eigenlijk moeilijk voor te stellen wat de gevolgen van de uitbraak precies zijn. Deze reportage van Vice News geeft een indruk van de gevolgen van Ebola voor de landen en mensen.

Wat er nodig is in de strijd tegen Ebola in Liberia

Een van de zwaarst getroffen landen is Liberia. Er wordt ook wel gezegd dat daar het epicentrum van het Ebola virus zich bevindt. In Liberia zou de helft van de tot nu toe bijna 5000 dodelijke slachtoffers van Ebola zijn gevallen. Daarnaast is er een groot tekort aan spullen die nodig zijn om te zorgen dat de situatie niet nog verder uit de hand loopt. Om een beeld te geven van de ernst van de situatie in Liberia hebben wij wat cijfers verzameld:

Aanwezig

      

Nodig

Body bags

5.000

85.000

Plastic bekers

5.500

146.000

Mondkapjes

310.000

1.750.000

Plastic handschoenen (per 100)

18.000

2.400.000

Desinfecterende handgel (1-2 liter)

419

210.000

Als je dit soort cijfers ziet dan snap je dat het nog een hele klus wordt om Ebola in Liberia onder controle te krijgen. De meest basale dingen ontbreken namelijk. Vanuit de EU komt de hulp gelukkig (eindelijk) op gang. Al verschilt de hulp per land sterk. Nederland investeert bijvoorbeeld een veelvoud van de € 17 miljoen die Duitsland beschikbaar heeft gesteld en zelfs Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, heeft als individu meer geld beschikbaar gesteld dan de Duitse regering.

De gevolgen van Ebola zullen nog lang doorwerken

Ebola zorgt in een aantal landen voor blinde paniek. Hele gebieden zijn of worden afgesloten. De gevolgen van Ebola gaan dan ook verder dan de gezondheid van mensen. De economieën van de getroffen landen lijkt volledig in te storten. Zo heeft Heineken de medewerkers van de  Sierra Leone Brouwerij met betaald verlof gestuurd omdat er te weinig werk is nu de verkoop vanwege de Ebola crisis met 70 procent gedaald is. Daarnaast staan er nog 24.000 banen bij leveranciers en transportbedrijven op de tocht. Als dit slechts de cijfers rondom enkele bedrijven in Sierra Leone zijn, dan is het bijna niet voor te stellen wat de uiteindelijke gevolgen van Ebola zijn voor de economie van deze toch al arme landen.

Veel mensen willen graag helpen, maar weten niet hoe omdat directe hulp ook gevaarlijk is. Er is momenteel vooral behoefte aan spullen en gespecialiseerde hulp door mensen. Overheden zijn bezig om spullen te transporteren naar de getroffen landen. Zo stuurt Nederland het marineschip Karel Doorman met goederen naar West-Afrika en hebben de Samenwerkende Hulporganisaties inmiddels een Giro555 actie opgezet.

Ebola en reizen

Het aantal geregistreerde mensen met Ebola staat inmiddels op meer dan 10.000, maar waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal veel hoger. Stop and Stare zal regelmatig praktische updates blijven plaatsen over de ontwikkeling van Ebola en de veiligheid in en rondom de getroffen landen. Heb je een reis gepland staan naar landen in de buurt van het Ebola gebied, dan raden we je aan om de website van Rijksoverheid te raadplegen.  Landen als Marokko, Gambia of Tunesië zijn op dit moment bijvoorbeeld volledig veilig om te bereizen. Twijfel je toch over een bestemming, dan kan je via kaarten met kleurcodes de situatie en het advies bekijken.

Foto: Teri Weefur

Wim Postma
Geschreven door - Wim is in het verleden op veel plekken in de wereld geweest, maar reizen is niet zijn belangrijkste focus binnen Stop & Stare. Hij richt zich vooral op de marketing en "achterkant” van Stop & Stare, zodat we kunnen doen wat we willen doen.

Wat vind jij? Laat van je horen!