Goed verzekerd op reis
Veel voorkomende situaties waarbij je goed moet opletten.
Vliegticket, check. Backpack, check. Reisverzekering? Goed verzekerd op reis kan een hoop gedoe voorkomen en veel reizigers hebben daarom een doorlopende reisverzekering, maar vaak hebben zij geen idee wat daar precies mee gedekt is. Wij noemen een aantal veel voorkomende situaties waarbij je goed moet opletten.
1. Duiken
Ga je recreatief duiken? Dan wordt dit door de reisverzekering meestal gewoon gedekt. Maar let op, want bij sommige verzekeraars moet je dan wel in het bezit zijn van een duikbrevet of is het verplicht om tijdens het duiken onder toezicht te zijn van een erkende duikinstructeur.
Ben je een echte duikfanaat? Technisch (professioneel) duiken valt in de meeste gevallen buiten de dekking van de standaard reisverzekering. Zorg er in dat geval dus voor dat je een speciale aanvulling afsluit waarmee je volledig verzekerd bent. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken hanteren verzekeraars ook nog eens verschillende voorwaarden wat betreft de risico’s die duiken met zich meebrengt. Ga dus goed ingelicht op reis! Op internet kan je veel informatie vinden over verschillende aanbieders en een goede en duidelijke reisverzekeraar kiezen, zoals Zelf.nl.
2. Wintersport
Jaarlijks gaan er ruim 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Lang niet allemaal zijn ervan op de hoogte dat wintersport wordt gezien als extreme sport en dat je er dus een extra dekking voor moet afsluiten. De wintersportdekking sluit je af voor je wintersportspullen. Dan hebben we het dus over ski’s, snowboards, je beschermende kleding en al het andere dat nodig is om veilig en in stijl van een berg af te sjezen. De wintersportdekking heb je niet nodig om per brancard en helikopter van een berg af te worden gehaald. Die kosten worden dan weer gewoon gedekt door een basis reisverzekering in combinatie met je zorgverzekering.
Niet alleen voor wintersport geldt deze extra dekking trouwens. Net een retourtje Bilbao geboekt om daar een zomer te gaan surfen? Ook dat wordt gezien als extreme sport, dus regel die aanvullende dekking voor je vertrekt!
3. Scooter huren
Het is vaak een van de tofste manieren om een omgeving te verkennen: de scooter. Suizend door de rijstvelden in Vietnam of diep het binnenland van Costa Rica in: met een scooter zie je nu eenmaal de mooiste en minst toeristische plekjes op je eigen tempo. In veel landen kijken ze niet zo nauw als het om scooters huren gaat. Maar blijf wel zelf oplettend, want het kan gevolgen hebben voor je bankrekening als er iets fout gaat. Huur je een scooter in het buitenland, dan moet je er op letten dat je geen zwaardere scooter huurt dan waarvoor je een geldig rijbewijs hebt. Met een bromfietscertificaat (rijbewijscategorie AM) of rijbewijs mag je net als in Nederland een scooter huren tot 50 cc.
Waar veel toeristen geen rekening mee houden is dat zwaardere scooters eigenlijk motorfietsen zijn. En daar heb je officieel een motorrijbewijs voor nodig. heb je die niet en kom je in de problemen, dan kan een zorgverzekeraar of reisverzekeraar de schadevergoeding weigeren. In de Afrikaanse rimboe of bij die lieve man naast je hostel in Phnom Penh is het waarschijnlijk niet altijd mogelijk, maar bij de officiële verhuurpunten zou je een aanvullende verzekering voor je gehuurde scooter moeten kunnen afsluiten. De meeste reisverzekeringen dekken namelijk niet de kosten die je veroorzaakt door het rijden met een gehuurd vervoersmiddel, dus daarvoor is het aan te raden (en vaak verplicht) om ter plekke een aanvullende verzekering af te sluiten.
Goed verzekerd op reis en verder…
Ga je niet zo vaak op reis? Dan kan een kortlopende reisverzekering een betere optie zijn. En ook niet onbelangrijk: let op je spullen! Wie naast een spiegelreflexcamera ook een tablet, smartphone of e-reader meeneemt moet voorzichtig zijn. Bagage is via de reisverzekering gedekt tot een maximumbedrag. Sommige spullen zijn apart vermeld op de polis, zoals foto- film- en computerapparatuur, mobiele telefoons en muziekinstrumenten. Ga na wat de maximale vergoeding hiervoor is want vaak dekt het de gemiddelde kosten niet en daarnaast is er nog een eigen risico tussen de 50 en 100 euro.
Ga jij goed verzekerd op reis?