best gelezen artikelen

Platzak naar de stad van de liefde: lowbudget Parijs

Met deze trucjes voor het openbaar vervoer haal jij het meeste uit je stedentrip!

Parijs met een miniem budget, hoe pak je dat aan? De vraag alleen al bezorgde bij ondergetekende klotsende oksels. De reden was een net iets te overmoedige actie op een bekende vakantieveiligwebsite. Voor een prikkie moest er ineens een weekendje in de Franse hoofdstad worden geregeld. Aan de ene kant was het een geschenk uit de hemel. Een tweejarig jubileum met mijn vriendin kwam eraan.

Alleen was er een spelbreker. Ikzelf noch zij zat op het moment van deze doldwaze actie op een zak met geld. Maar het leek ons een te mooie gelegenheid om het cadeau te doen aan een van onze vrienden of familieleden. We besloten met een miniem budget aan de slag te gaan, wat uiteindelijk een vermoeiend, maar onvergetelijk weekendje opleverde. Maak gebruik van de tips voor die ik opdeed om met behulp van het openbaar vervoer in Parijs voor weinig geld zoveel mogelijk van de stad te zien.

openbaar vervoer in Parijs

Boek op tijd

Deze optie was ons niet gegund, omdat er een bepaalde periode was waarin wij onze ‘prijs’ moesten verzilveren. Maar als je wel de mogelijkheid hebt om je stedentrip op tijd te boeken, moet je dat zeker niet nalaten, want je zit voor een paar tientjes al in Parijs. Toch vergt dit onderdeel bij een budgetreis de meeste concentratie. Zo is de Thalys tussen Amsterdam en Gare du Nord tijd- en prijsgewijs de beste optie. ‘Voor 30 euro zit je al in Parijs’, klinkt het in de reclames voor deze hogesnelheidstrein. Alleen geldt die mooie optie alleen als je de reis maanden van tevoren boekt. Resultaat: vele uren op de website van de NS en een trein van 5:30 richting Parijs. Alles voor het budget. Een andere goedkope optie om met het openbaar vervoer in Parijs te komen is Eurolines; de internationale busmaatschappij.

openbaar vervoer in Parijs

Koop een tienrittenkaartje bij de SNCF

Taxi’s, bussen en zelfs riksja’s: het openbaar vervoer in Parijs reikt echt wel verder dan de welbekende metro. Voor €13,70 kan je voor twee personen een heel weekend gebruik maken van het alle het gebruikelijke openbaar vervoer in Parijs (lees: taxi’s en riksja’s helaas niet inclusief). Dat doe je niet via een Paris Card, een toeristische en commerciele valkuil met ‘voordelen’ die je toch niet gebruikt. Koop in plaats daarvan een tienrittenkaart bij de Franse NS: de Société nationale des chemins de fer français (SNCF). Maar dan ben je er nog niet.

Optimaal gebruik maken van het openbaar vervoer in Parijs

Want hoe kun je die tienrittenkaart nu zo gebruiken dat je zoveel mogelijk profijt uit het openbaar vervoer in Parijs haalt? Tactiek. We hadden tijdens onze treinreis genoeg tijd om voorbereidingen te treffen. Dat resulteerde in een tactische meesterwerk van routes en loopschema’s.

openbaar vervoer in Parijs

Een geactiveerde rit van de tienrittenkaart is namelijk anderhalf uur geldig binnen Parijs. Dus kozen we voor de metro van Gare du Nord naar de Notre Dame, daarna te voet langs highlights als Parque de Luxembourg, Cartier Latin en het Louvre om vervolgens op datzelfde ticket de metro te pakken richting de Champs Elysees. Op je gemakje genieten van de stad? Dat niet, maar wie weinig tijd heeft ziet zo in een vogelvlucht wel alle hoogtepunten op een goedkope manier. Een andere optie is de metro naar de Eifeltoren (halte Champs de Mars/Tour Eiffel) om vervolgens te voet de Seine over te steken naar station Trocadéro. Vanuit Trocadéro sta je binnen een oogwenk op de Champs Elysees. Je kunt het beste de route uitstippelen via de interactieve metrokaart van Parijs.

Dankzij onze loopschema’s en zuinige methoden waren we met z’n tweeën slechts honderdvijftig euro kwijt aan een weekend Parijs. Het kan dus wel, platzak naar de stad van de liefde.

 

Foto’s: Lars Steffens, Pedro Ribeiro Simões, Kosala Bandara, Juanedc (header)

Geschreven door - Door zijn Nieuw-Zeelandse roots heeft Jessy een gekke voorliefde voor Kiwi’s , rugby en Maori’s. Daarnaast speurt hij graag naar spannende locaties in toeristische steden en heeft hij een voorliefde voor Berlijn. In zijn ogen de enige Europese stad die aan deze eisen kan voldoen.

One thought on “Platzak naar de stad van de liefde: lowbudget Parijs”

Wat vind jij? Laat van je horen!