Een reis langs India’s culturele goudmijnen in de Golden Triangle
Een onvergetelijke route langs de meest bijzondere plekken van Noord-India
De drie plaatsen Delhi, Agra en Jaipur worden ook wel de gouden driehoek van India genoemd. Een noordelijke route die populair is, maar nog altijd een unieke ervaring vormt tijdens een reis door dit overweldigende land.
Een reis door de gouden driehoek van India brengt je langs de meest uiteenlopende landschappen, culturele bezienswaardigheden en geloofsuitingen. Wat de drie steden met elkaar gemeen hebben is een overdaad aan cultuur. Ben je van plan deze route te doorlopen, bereid je dan ook voor op veel tempels, musea en monumenten.
Delhi
New Delhi is de hoofdstad van India, de plek waar straatkinderen slapen op treinstations, waar je struikelt over het afval en moet slalommen tussen de hordes mensen. Maar het is ook een stad met hypermoderne kantoorgebouwen en Amerikaanse shopping malls. Een ijsje in zo’n winkelcentrum kost het driedubbele van een avondmaaltijd van de arbeidsklasse. Het verschil tussen arm en rijk is enorm en duidelijk zichtbaar. Daarnaast staat Delhi vol met prachtige hindoetempels, ruïnes en monumenten. Een bekende is de Akshardham, een enorm hindoeïstisch tempelcomplex dat ’s avonds tijdens de lichtshows het mooist is. Daarnaast is ook het Rode Fort en de grootste moskee van India, de Jama Masjid Moskee, het bezoeken waard.
➸ Lees ook: Fleur liep stage in Delhi
Agra
Vanaf Delhi sta je in zes uur met de trein in Agra, de tweede stop in de gouden driehoek van India. Opvallend genoeg wonen hier veelel moslims, wat bijzonder is voor een land dat voor tachtig procent uit hindoes bestaat. Iets wat voortkomt uit de Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen en gebouwd door een moslimkeizer. De Taj Mahal is dan ook de grootste trekpleister van de stad, zo niet van het hele land. Het gebouw is enorm en bestaat grotendeels uit wit marmer versiert met ingelegde stenen.
Het monument is eigenlijk een graftombe, gebouwd door de keizer van het Mogolrijk ter eren van zijn overleden vrouw. Naast de Taj Mahal is er het Rode Fort te vinden. Deze is zelfs groter dan die in Delhi en naast rode steen ook gedeeltelijk gebouwd uit marmer. Bezoek hier ook de tombe van Itimad ad-Dawla. Deze lijkt ontzettend veel op een kleine versie van de Taj Mahal en wordt dan ook wel Baby Taj genoemd. Echter was dit exemplaar er al eerder dan zijn grote broer.
➸ Fotoreportage: Nomads of Gujarat, India’s vergeten volk
Jaipur
De derde hoek in de gouden driehoek van India wordt gevormd door Jaipur, gelegen op zo’n vijf tot zes uur reizen met de trein van Agra. Achter Jaipur begint langzaamaan de woestijn, wat te zien is aan de rotsachtige bergen en steeds groter wordende zandvlaktes achter de stad. De stad staat bekend om zijn sierraden en juwelen, die tot in Europa worden verkocht. Het is dan ook een echte vorstelijke stad met veel oude paleizen en forten. Gewone gebouwen zijn het niet, want elk van de bouwwerken heeft iets bijzonders waardoor je je er gemakkelijk dagen kan vermaken.
Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd, vanwege de bruin-rozige kleur van de gebouwen in het centrum. Het Paleis der Winden is een van deze roze en aparte gebouwen. Het bestaat uit allerlei kleine raampjes, waar vroeger de harem van de vorst door kon gluren. Hierdoor konden de vrouwen toch nog wat mee krijgen van het dagelijks leven en hadden ze iets te doen. Nog een bijzonder gebouw is het Fort van Amber. Dit enorme fort ligt net buiten de stad en bevat een doolhof aan gangen. Daarnaast is er ook nog het waterpaleis, een paleis dat midden in het meer staat te schitteren en momenteel alleen nog maar bewoont wordt door duiven.
Reizen in de gouden driehoek van India
Het reizen tussen de drie steden in de gouden driehoek van India is een ervaring op zich. Het treinnetwerk wordt in India enorm veel gebruikt en hele gezinnen reizen uren tot dagenlang per trein om op bezoek te gaan bij familie. De treinen zitten dan ook vaak overvol en komen in de helft van de gevallen te laat. De bevolking is het gewend en kijkt niet meer op van een paar uur wachten op het station. Als westerling ben je overigens een heuse attractie en het zal dan ook niet vreemd zijn als groepen mensen naar je staren of erg graag een gesprek met je aanknopen op het perron of in de trein. Niet van terugschrikken, het hoort allemaal bij de reis langs de drie hoogtepunten in deze gouden driehoek van India.
Visum India
Let op: voor India heb je een visum nodig, en dat is helaas geen goedkope. Je kunt het visum online aanvragen via de website van de regering in India, maar eenvoudiger is om je toeristenvisum India te regelen via een Nederlands visumbureau zoals e-visums.nl. Zij nemen al het papierwerk van je over dat bij het aanvragen komt kijken en je hebt je visum zo al binnen 72 uur in bezit. De kosten zijn € 84,95 per persoon (een creditcard is niet nodig) en je kunt er 60 dagen mee in India blijven.
Tof om te lezen!
Ik heb 5 jaar geleden een rondje Golden Triangle (en iets meer) gedaan – grotendeels met de bus, maar inderdaad ook een beetje trein – en hoewel het zeker veel indruk heeft gemaakt moet ik toegeven ook een beetje vergeten te zijn, omdat mijn reisdagboek skills toen nog niet zo goed waren geautomatiseerd als nu…
Maaaar, ik herken een heleboel, en dat is fijn 🙂
India is inderdaad een heel spectaculair land, al heb ik mijn beste herinneringen vooral aan een ieniemini dorpje in de woestijn, waar we op een schooltje les hadden met de kindjes daar en vervolgens sliepen in de woestijn <3
Hi,
Ik ga a.s. donderdag deze trip doen, en een tip: visum kan je ook heel gemakkelijk regelen via de officiële site https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html
Scheelt aanmerkelijk in de kosten omgerekend, was ik € 48 kwijt.
Dank Miranda, het scheelt inderdaad een hoop geld. Het voordeel van het regelen via een visumbureau zit hem vooral in het contact met een Nederlandse organisatie, het uit handen geven van belangrijke details (stel je voor dat je een tikfoutje maakt in je gegevens, dan is je visum niet geldig…) en het kunnen betalen via iDeal in plaats van met een creditcard. Hele fijne reis gewenst!
E-visum aanvragen via de Indische website hierboven kost tegenwoordig maar $10. Helemaal prima dus.